Paleis Het Loo | Aanwinsten
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Aanwinsten

t/m 7 januari 2018

De collectie van museum Paleis Het Loo is in 2016 uitgebreid met diverse aankopen, schenkingen en langdurige bruiklenen. Een selectie van deze objecten wordt vanaf 7 februari gepresenteerd in de Aanwinstenkamer van Paleis Het Loo. Uniek is de nachtjapon uit circa 1895, gedragen door Koningin Wilhelmina. 

nachtjapon van Wilhelmina

nog meer aanwinsten

Afbeelding 1 - nachtjapon WilhelminaEr is nauwelijks nachtkleding bewaard gebleven in de collectie koninklijke kleding. Dit maakt de schenking van de nachtjapon van Koningin Wilhelmina, versierd met Engelse of Zwitserse borduursels, een grote aanwinst. Het nachthemd van wit linnen is geborduurd met een gekroonde ‘W’ als monogram.

Koningin Beatrix, ‘© Ans Markus’ (LR)Andere aanwinsten die te zien zijn: een groot portret van de toenmalige Koningin Beatrix, geschilderd door de bekende kunstenares Ans Markus, een zilveren bord van Koning Willem I en een 17e-eeuwse landmeetketting.

Blog

PaleishetLoo_blogportret_HannaKlarenbeek_fotoSaris&denEngelsman_4556Conservator Hanna Klarenbeek schrijft over de aanwinsten in haar blog. Zo vertelt zij onder andere welke koning en koningin op het hiernaast afgebeelde schilderij staan!

Afbeelding 5 - Willem III en Sophie te paard

  • nachtjapon
    monogram in nachtjapon
    Koningin Beatrix
nachtjapon
van Koningin Wilhelmina
foto vergroten
monogram in nachtjapon
van Koningin Wilhelmina
foto vergroten
Koningin Beatrix
© Ans Markus
foto vergroten