Paleis Het Loo | Bloemenpaleis Het Loo
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Bloemenpaleis Het Loo

t/m 1 mei 2016

‘Bloemenpaleis Het Loo’ staat dit jaar in het teken van de veranderingen die de tuin heeft ondergaan. Tijdens drie eeuwen bewoning van het paleis én door de openstelling als museum is de tuin een aantal keer ingrijpend veranderd. Dit voorjaar werd de meest recente tuinrenovatie afgerond. 

In mei 2015 werd de laatste fase van de tuinrenovatie van Paleis Het Loo afgerond, nadat de tuin vanaf 2007 in etappes helemaal is omgespit en opnieuw aangelegd. De eerste bewoners van het paleis, koning-stadhouder Willem III en zijn vrouw Mary Stuart, lieten aan het eind van de 17e eeuw bij het middeleeuwse kasteel ‘Het Oude Loo’ een nieuw jachtslot bouwen, ‘Het Loo’, met een prachtige Hollandse Baroktuin. Het was voor die tijd heel bijzonder om in de ruige heide- en zandvlakte een dergelijke lusthof aan te leggen.

klein-6.-Vogelvlucht-perspectief-over-Paleis-Het-Loo,-Petrus-Schenk,-1700

In de 19e eeuw liet Lodewijk Napoleon de Baroktuin echter bedekken door een dikke laag zand en legde een romantisch landschapspark aan. Toen Paleis Het Loo in 1975 een museum werd verving men een klein deel van dit landschapspark door een reconstructie van de 17e-eeuwse tuinen. Veertig jaar later was een grote renovatie noodzakelijk en is tussen 2007 en 2015 de tuin op basis van nieuwe inzichten en historische bronnen opnieuw op de schop gegaan en op innovatieve wijze heringericht.

Expositie

De expositie toont de belangrijkste bronnen uit de 17e en 18e eeuw waarop de reconstructies gebaseerd zijn. Er zijn bodemvondsten te zien die bij het tuin archeologisch onderzoek tevoorschijn kwamen, zoals een terracotta tuinvaas uit de 17e eeuw en een koperen monogram van Willem & Mary. Daarnaast worden de buizen getoond van de 17e-eeuwse waterleidingen die zo belangrijk waren om de vele fonteinen van vers water te voorzien.

Openingstijden

De expositie ‘Bloemenpaleis Het Loo, de tuin aangelegd & omgespit’ is te zien in de Oostvleugel van Paleis Het Loo, geopend dinsdag t/m zondag 13-17 uur. De tuinen zijn toegankelijk van 10-17 uur.

 • Werkzaamheden Boventuin
  Detail ets Paleis Het Loo door Justus Danckerts
  Reconstructie Koninginnetuin
  Detail Boventuin
 • Vogelvlucht perspectief
  Benedentuin Paleis Het Loo
  Haagmotieven
Werkzaamheden Boventuin
foto vergroten
Detail ets Paleis Het Loo door Justus Danckerts
Eind 17de eeuw, collectie Paleis Het Loo. Foto T. Haartsen
foto vergroten
Reconstructie Koninginnetuin
foto vergroten
Detail Boventuin
foto vergroten
Vogelvlucht perspectief
Paleis Het Loo door Petrus Schenk, 1700
foto vergroten
Benedentuin Paleis Het Loo
augustus 2014
foto vergroten
Haagmotieven
Foto: Hesmerg
foto vergroten