Paleis Het Loo | Chapeaux!
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Chapeaux!

t/m 29 oktober 2017

‘Chapeaux! de hoeden van Koningin Beatrix’ was tot en met 29 oktober 2017 in museum Paleis Het Loo te zien. De 33 jaar lange regeerperiode van Koningin Beatrix werd aan de hand van een honderdtal hoeden in beeld gebracht.

Koningin Beatrix

 Van 1980 tot 2013 draagt Koningin Beatrix bij honderden speciale gelegenheden een hoed: tijdens staatsbezoeken, ontvangsten, ontelbare openingen en prijsuitreikingen, op Prinsjesdag en Koninginnedag. De vele hoofddeksels zorgen voor een herkenbaar en vertrouwd beeld van de vorstin en maken deel uit van haar ‘representatieve werkkleding’.

koningin en hoedenmaker

tentoonstelling

In de tentoonstelling staan creaties van hoedenmakers Harry Scheltens, Emy Bloemheuvel en Suzanne Moulijn centraal, gecombineerd met beelden van de gelegenheden waarop ze werden gedragen. De hoed staat nooit op zichzelf, maar wordt altijd in combinatie met de kleding ontworpen en gekleurd, veelal in samenspraak met de koningin. De hoeden tonen verrassend veel mogelijkheden in kleurgebruik, materialen, versieringen en een creatief vormen- en lijnenspel.

De tentoonstelling ‘Chapeaux! de hoeden van Koningin Beatrix’ is ontworpen door Maarten Spruyt en Tsur Reshef en tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Koninklijke Verzamelingen in Den Haag. Met speciale dank aan H.K.H. Prinses Beatrix.

Veel hoeden zijn in verschillende jaren steeds opnieuw gedragen. Soms is hierbij het oorspronkelijke model aangepast. Daarom is de keuze gemaakt om bij de hoeden niet de ontwerper en het jaartal te vermelden.

Fotograferen of filmen is in de tentoonstelling Chapeaux! helaas niet toegestaan.

 

Hoedentaartje

Hoedenles

Ook restaurant Balzaal heeft zich laten inspireren door het hoedenthema. Speciaal voor Paleis Het Loo maakt de banketbakker van Apeldoorn een taartje in de vorm van een hoed!

Ook scholen zijn welkom om de hoeden van Koningin Beatrix te komen bewonderen. Er zijn lesprogramma’s ontwikkeld voor primair en voortgezet onderwijs.

  • Prinses Beatrix
    Prinses Beatrix
  • Koningin Beatrix
Prinses Beatrix
opent tentoonstelling Chapeaux! Foto: Frank van Beek
foto vergroten
Prinses Beatrix
opent tentoonstelling Chapeaux! Foto: Frank van Beek
foto vergroten
Koningin Beatrix
Prinsjesdag 2010. Foto PPE
foto vergroten