Paleis Het Loo | Der Kaiser!
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Der Kaiser!

t/m 28 februari 2016

Een tentoonstelling over een van de laatste keizers in Europa, Wilhelm II, een markante persoonlijkheid in de Europese geschiedenis. De expositie belichtte zijn roerige leven, van gloriejaren tot troonsafstand. De tentoonstelling kwam tot stand in nauwe samenwerking met Huis Doorn en is opgebouwd rond collectiestukken uit dit museum.

keizerlijk uitbundig

5. Gedekte tafel. Foto Menno MulderAl bij zijn geboorte was Wilhelm II (1859-1941) voorbestemd om heerser te worden van het steeds machtiger wordende Duitse Rijk. Het leven aan het hof van de keizer was keizerlijk-uitbundig; grootse feesten wisselden elkaar af met militaire parades. De keizer was trots op zijn afstamming van stadhouder Frederik Hendrik, hij mocht zich ‘Prins van Oranje’ noemen. Wilhelm II en koningin Wilhelmina brachten elkaar over en weer officiële en informele bezoeken.

In 1914 stortte hij zich vol overgave in de Eerste Wereldoorlog, maar het einde van die oorlog betekende ook het einde van zijn keizerrijk. Hij kreeg asiel in het neutraal gebleven Nederland en vestigde zich op het Utrechtse Huis Doorn, waar hij verbleef tot aan zijn dood in 1941.

 

de tentoonstelling

Het accent in de tentoonstelling ‘Der Kaiser!’ zal niet alleen liggen op de keizerlijke glans, zoals de parade-uniformen, maar ook op de persoonlijke eigendommen die de ex-keizer mee naar Nederland nam: de geschenken van zijn grootmoeder koningin Victoria van Engeland, zijn reissouvenirs, oorlogsdagboekjes en het speciaal voor hem vervaardigde eetgerei, vanwege een verlamde linkerarm. Hoogtepunt in de expositie is de reconstructie van het galadiner dat de keizer en zijn vrouw Auguste Victoria in 1913 in Berlijn gaven ter gelegenheid van het huwelijk van hun dochter.

Huis Doorn. Foto Huis DoornIn Huis Doorn staat het verblijf van keizer Wilhelm II in Nederland centraal, de periode 1918-1941. Dankzij de samenwerking tussen de twee musea kan met de expositie ‘Der Kaiser!’ het levensverhaal van Wilhelm II nu in bredere context worden verteld.

Boek over de Keizer

Boek Der Kaiser - glorie & ondergang van keizer Wilhelm II. Auteur Jan J.B. Kuipers. Uitgeverij WalburgPersBij de tentoonstelling verschijnt het rijk geïllustreerde boek ‘Der Kaiser! glorie en ondergang van keizer Wilhelm II’ door Jan J.B. Kuipers, met een bijdrage van P.H. Rem. Het boek is verkrijgbaar in de paleiswinkel voor € 19,95. 

Combi-ticket

Indien u nog meer over het leven van de Duitse keizer wilt weten, is een bezoek aan Huis Doorn zeer de moeite waard. Met een combi-ticket profiteert u van een aantrekkelijke korting op de entreeprijzen. U betaalt dan voor uw bezoek € 23,00 in plaats van de reguliere prijs van € 29,50.

 

Fotograferen & Filmen

verboden-te-flitsenHet is toegestaan om in de tentoonstelling te fotograferen en te filmen, echter zonder gebruik van flits of een selfie-stick.

De tentoonstelling Der Kaiser! werd mede mogelijk gemaakt door:

BGL_lig_Dankzij-Deelnemers_FC11  Logo-NL  HDlogoMuseum14(YMCK)     Logo Huis Doorn II

 • Reconstructie van de dinertafel tgv het huwelijk van de dochter van keizer WIlhelm II
  Mercedes Der Kaiser in opstelling.
  Portret met borstbeeld Wilhelm II.
  Huis Doorn
 • Portret van Wilhelm II
  Wilhelm II in uniform Garde du Corps.
  Wilhelm II in uniform Garde du Corps
Reconstructie van de dinertafel tgv het huwelijk van de dochter van keizer WIlhelm II
Foto: Menno Mulder
foto vergroten
Mercedes Der Kaiser in opstelling.
Foto: Menno Mulder
foto vergroten
Portret met borstbeeld Wilhelm II.
Foto: Menno Mulder
foto vergroten
Huis Doorn
foto vergroten
Portret van Wilhelm II
met Auguste Victoria en hun kinderen 1894. Foto Huis Doorn
foto vergroten
Wilhelm II in uniform Garde du Corps.
Foto Huis Doorn
foto vergroten
Wilhelm II in uniform Garde du Corps
helm met zilveren adelaar, ca 1889. Foto: Huis Doorn
foto vergroten