Paleis Het Loo | Portret van de Koning
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Portret van de Koning

t/m 2 november 2014

De drie staatsieportretten van Koning Willem-Alexander zijn tot en met 2 november te zien geweest op Paleis Het Loo. Lees hieronder meer over de door de kunstenaars gebruikte technieken. 

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en het ministerie van Algemene Zaken hebben in januari aan het Mondriaan Fonds de opdracht gegeven om de totstandkoming van drie staatsieportretten van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander te begeleiden. Na een voorselectie werden drie kunstenaars geselecteerd die de opdracht kregen om een staatsieportret van de Koning te maken: Rineke Dijkstra, Iris van Dongen en Femmy Otten. Sinds het aantreden van Koningin Beatrix worden portretten alleen als staatsieportretten beschouwd als ze voor dat doel en in opdracht van de Rijksvoorlichtingsdienst zijn gemaakt.     

Reproducties

Een eigen exemplaar? Hoogwaardige, ingelijste reproducties van de staatsieportretten kunnen in twee formaten besteld worden via staatsieportretten-bestellen.nl.

thumb_irisvandongenIris van Dongen (Tilburg, 1975) baseerde haar tekening van pastel, gouache en geperst houtskool op foto’s die zij van de Koning maakte met sterk zijlicht, zodat de ene helft van zijn hoofd in het licht staat en de andere kant in de schaduw blijft. Van Dongen maakte eerst twee schetsontwerpen vanuit verschillende standpunten: een waarop de Koning de beschouwer vriendelijk aankijkt en een formeel portret in een statiger pose. In de definitieve versie zijn beide benaderingen samengekomen. De Koning is weergegeven tegen een abstracte achtergrond. Het hoofd van de Koning, zijn handen en de pochet vormen samen een driehoek van lichte elementen die zijn donkere pak ritmisch onderbreken.

thumb_rinekedijkstraRineke Dijkstra (Sittard, 1959) maakte een foto waarbij zij er naar gestreefd heeft de ontspannen en vriendelijke kant van de Koning als mens in overeenstemming te brengen met de autoriteit die hij in zijn functie uitstraalt als symbool dat boven de partijen staat. De blik is daarbij doorslaggevend. De subtiele draaiing in de figuur roept herinneringen op aan de portretten van de grote meesters uit de Gouden Eeuw. De aankleding van het portret is sober gehouden: donkergrijze achtergrond, donkerblauw pak, donkerrode stropdas, wit hemd: samen de kleuren van de Nederlandse vlag.

thumb_femmyottenFemmy Otten (Amsterdam, 1981) bouwde haar schilderij van de Koning op uit verschillende dunne olieverflagen op een gladgeschuurd wit linnen doek. In haar portret brengt zij de Koning in harmonie met zijn functie, waarbij op subtiele wijze wordt verwezen naar historische elementen. De achtergrond is geïnspireerd op de stof, waarmee de troon in de Ridderzaal is bekleed. De patronen onderaan het portret bekleden een rituele functie. De motieven benadrukken de platheid van het doek, de snijlijnen leiden naar het rechteroog van de Koning. Het vluchtpunt en het onderwerp van het schilderij vallen hierdoor samen.