Paleis Het Loo | Sisi
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo omdat deze pagina nog niet op de nieuwe website van Paleis Het Loo bevindt. Sluit deze melding of bezoek de nieuwe website.
Sluiten

Sisi

t/m 27 september 2015

Tot en met 27 september 2015 toont Paleis Het Loo het ware levensverhaal van keizerin Elisabeth van Oostenrijk in de tentoonstelling Sisi, sprookje & werkelijkheid. Naast het geromantiseerde, sprookjesachtige beeld uit de films met in de hoofdrol Romy Schneider, wordt ook de tragische kant van haar leven belicht. Nooit eerder werd een dergelijk grote en veelzijdige tentoonstelling over Sisi buiten Oostenrijk georganiseerd.

keizerin elisabeth

sprookje & werkelijkheid

1. Elisabeth in galajurk, 1865, Franz Xaver Winterhalter © Bundesmobilienverwaltung, Hofburg Wenen, Sisi-museum. Foto Gerald SchedyIedereen kent Sisi, keizerin Elisabeth van Oostenrijk (1837-1898), de beeldschone vrouw van keizer Franz Joseph. De romantische films uit 1955-1959, met Romy Schneider en Karlheinz Böhm in de hoofdrol, maakten haar met de koosnaam ‘Sisi’ onsterfelijk. Legendarisch is haar knielange kastanjebruine haar, dat zij droeg in een ingewikkeld vlechtwerk, en haar extreem slanke taille die zij graag toonde in haar prachtige galajurken. Obsessieve aandacht voor haar schoonheid en gezondheid waren leidend in haar leven. De dramatische zelfmoord van haar enige zoon Rudolf en het feit dat zij zelf om het leven werd gebracht hebben de mythe versterkt.

Sisi afgebeeld zoals te zien in de films SissiDe expositie Sisi, sprookje & werkelijkheid laat de confrontatie zien tussen het sprookjesachtige beeld, gecreëerd door de beroemde films, en de realiteit met depressies, intriges, obsessies en dood. Aan de hand van filmfragmenten, foto’s, schilderijen en persoonlijke bezittingen worden Sisi’s jeugd, haar leven als keizerin aan het Weense hof, haar kroning tot koningin van Hongarije, de obsessie voor haar uiterlijk en de mythevorming rond haar persoon geïllustreerd. Bijzondere aandacht zal worden besteed aan Sisi’s bezoeken aan Nederland.

knop

sneak-preview

Opening

Sisi 2015-10_podium

De tentoonstelling werd geopend door H.K.H. Prinses Margriet en Aartshertog Michael von Habsburg-Lothringen, achterkleinzoon van keizerin Elisabeth.

praktische informatie

sisi voor kinderen

Voor de tentoonstelling geldt een toeslag van € 3,00 per persoon. De Sisi toeslag kunt u betalen bij de kassa, u ontvangt de munt dan bij de kaartcontrole voor het paleis. Bij de automaat (alleen contante betaling) bij de ingang van de tentoonstelling kunt u ook Sisi munten kopen.

Een ticket voor volwassenen kost aan de kassa € 17,50, kinderen tot en met 3 jaar zijn gratis.

Sisi speurtocht definitief-2Kinderspeurtocht: de keizerin met het haar van vijf kilo 
Sisi’s leven was heel bijzonder, met allerlei rare, maar ware dingen. Ze liet haar honden en zelfs haar apen loslopen in het paleis. Ze was dol op ijs en ze was elke dag twee uur bezig met haar haar. Wil je meer weten? Speur dan mee door de tentoonstelling.

De speurtocht is gratis verkrijgbaar bij de kassa.

Proef de Sisi sfeer

Restaurant Balzaal heeft zich, bij het samenstellen van de menukaart, laten inspireren door huidige tentoonstelling Sisi, sprookje of werkelijkheid. In de menukaart komen gerechten terug met Oostenrijkse en Hongaarse invloeden, maar wel aangepast naar de smaken van nu. Lees meer >

De tentoonstelling is samengesteld door Olivia Lichtscheidl, conservator van het Sisi-Museum en Schloss Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H. in Wenen.

icoon_verboden_fotograferen

Er mag niet gefotografeerd en gefilmd worden.

De tentoonstelling over het leven van Sisi wordt mede mogelijk gemaakt door:

BBF_Fc_Partners_Rechts      BGL_lig_Dankzij-Deelnemers_FC11     vsbfonds_pay-off_cmyk-(2)     Prins-Bernhard-Cultuurfonds---logo_alternatief

  • Optreden van Pia Douwes
  • Elisabeth in galajurk, 1865, Franz Xaver Winterhalter
    Fotoportret keizerin Elisabeth als koningin van Hongarije, 1867
    Programma van de film 'Sissi, die junge Kaiserin', met Romy Schneider
    Zijden zomerjapon uit Korfu
Optreden van Pia Douwes
als Keizerin Elisabeth tijdens de opening
foto vergroten
Elisabeth in galajurk, 1865, Franz Xaver Winterhalter
© Bundesmobilienverwaltung, Hofburg Wenen, Sisi-museum. Foto: Gerald Schedy
foto vergroten
Fotoportret keizerin Elisabeth als koningin van Hongarije, 1867
© Schloss Schönbrunn. Foto: E. Rabending
foto vergroten
Programma van de film 'Sissi, die junge Kaiserin', met Romy Schneider
© Michael Wohlfahrt. Foto: A. Eugen Koller
foto vergroten
Zijden zomerjapon uit Korfu
© Schloss Schönbrunn. Foto: A. Eugen Koller
foto vergroten