Paleis Het Loo | Wij Willem
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Wij Willem

t/m 27 april 2014

De koningen die Nederland bouwden.

Met multimediale presentaties, theatrale effecten en filmscènes wordt op vernieuwende wijze het verhaal verteld over het leven van de koningen Willem I, II en III en de rol die zij speelden in de totstandkoming van de monarchie en Nederland. Dit bijzondere project is mogelijk gemaakt dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij.

 

In het kader van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden in 2013 schetst Paleis Het Loo het verhaal van de koningen Willem I, II en III in hun tijd en hun rol in de geschiedenis van het koningshuis en Nederland. Wie waren Willem I, II en III? Wat waren de ambities en dromen van de koningen van Nederland en hoe was hun relatie met de politiek en met de bevolking?

 

De geschiedenis van het Koninkrijk der Nederlanden wordt in de Westvleugel van Paleis Het Loo tot leven gebracht in verschillende ruimtes met ieder een andere aanpak. Bezoekers lopen van scene naar scene door het leven aan het hof in de 19de eeuw. Na een introductie op de koningen en hun tijdgenoten, neemt het publiek plaats in een klein theater. Een multimediale voorstelling toont de eerste periode van de monarchie: de aankomst van Willem I in Scheveningen, de slag bij Waterloo, de afscheiding van België, de opbouw van Nederland, het huwelijk van Willem II. Hierin spelen ook delen van de collectie een rol, naast nieuw en bestaand beeldmateriaal.

 

 

Vervolgens lopen bezoekers over een brug door de tweede helft van de 19de eeuw; het aannemen van de grondwet, het overlijden van koning Willem II en de regeerperiode van koning Willem III. In de laatste ruimte wordt aan de hand van koningin Emma de overgang gemaakt naar de moderne invulling van het koningschap.

 

Het concept en ontwerp voor ‘Wij Willem, de koningen die Nederland bouwden’ is tot stand gekomen in samenwerking met Di Colore en Bardet ontwerp. De uitvoering is in handen van Brandwacht & Meijer, Lichtpunt en MAV Techniek.

 

Meer informatie over de tentoonstelling en Willem I, II en III kunt u vinden op: www.dekoningen.nl

Meer informatie over de landelijke viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden: www.200jaarkoninkrijk.nl

 

Koop-nu-uw-tickets

Kinderatelier

Scholenprogramma

Op de bovenverdieping van de tentoonstelling is het kinderatelier ‘Paleisreis’.

Er zijn drie leuke spellen en drie knutseltafels. Dus kom langs en maak je eigen medaille, kleed een koning aan en bouw een echte 19e-eeuwse spoorbrug. Wil je het echt moeilijk maken, dek dan de tafel voor een diner van koningin Wilhelmina. En weet jij alles over de hofetiquette en over Nederland in de 19e eeuw? Daar kom je achter in de spannende quiz. En ga tot slot met je vader, moeder, broertjes en zusjes op de foto: een echt staatsieportret! Net als koning Willem-Alexander en koningin Máxima.
Bekijk hier een filmpje over het kinderatelier.

 

Gezinnen zijn welkom in het kinderatelier op de woensdagmiddagen en in het weekend. Het Kinderatelier is in het Paasweekend (vrijdag 18 april tot en met maandag 21 april) voor het laatst geopend.  Op woensdag 23, zaterdag 26 en zondag 27 april is het Kinderatelier helaas gesloten, vanwege de opbouw van de grote zomertentoonstelling ‘Grace Kelly, prinses en stijlicoon’. Onze excuses voor het ongemak.

 

 

Bij deze tentoonstelling is een lesprogramma voor de bovenbouw van het basisonderwijs. Scholen kunnen een afspraak maken voor een bezoek. Het lesprogramma bestaat uit lesmateriaal voor de voorbereidende les en een bezoek aan het objecttheater, het kinderatelier en de kamers van Willem I, II, III, Emma en Wilhelmina in het paleis. Meer informatie vindt u op deze website.

 

paleisreis embleem