Paleis Het Loo | ‘Aan de slag!’ op Paleis Het Loo
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

‘Aan de slag!’ op Paleis Het Loo

donderdag 14 juli 2016 / door Karlien Dijkstra

Deze zomer is in Paleis Het Loo een tentoonstelling speciaal voor kinderen: Paleisreis ‘Aan de slag!’. Hier maken kinderen kennis met vier koninklijke beroepen.

Aan de slag in de ontwerpstudio op Paleis Het Loo _1000541Personeel

Het paleis staat vol met prachtige spullen. Van stoelen, tafels en jurken tot prachtige boeketten en koninklijk gedekte tafels. Maar wie maakten al deze mooie spullen?

In deze tentoonstelling gaat het dus niet om de koninklijke bewoners van het paleis, maar om hun personeel. Aan het einde van de 17e eeuw, in de tijd van koning-stadhouder Willem III en koningin Mary, werkte in het paleis een grote groep personeelsleden: van koks,  keukenmeiden, lakeien en kamermeisjes tot een zilverbewaarder en een wijnkelderbewaarder. Er was zelfs een personeelslid verantwoordelijk voor de klokken in het paleis. Ook in de tuinen en stallen was veel personeel: tuinknechten, bloemisten, wagenmeesters, tuigenmeesters en een valkenier. Daarnaast was er de hofhouding: de adviseurs van de koning-stadhouder en de hofdames van de koningin.

Rob Voss FotografieKoninklijke spullen

De kindertentoonstelling gaat over vier ‘beroepen’ die iets maken voor de koning en de koningin. Meubelmaker Teun, kledingontwerpster Louise, meesterkok Sjef en tuinvrouw Roos hebben elk hun eigen vitrine.

Hierin is van elk beroep een werktafel met gereedschap te zien én het eindresultaat van hun werk: een chique japon voor de koningin, uitbundige boeketten, een prachtig gedekte tafel en een stoel met kunstig houtsnijwerk voor de koning. Leuk is dat er objecten uit de depots te zien zijn die normaal niet voor bezoekers te zien zijn, zoals gieters, kruiwagens, kookpotten en gereedschap om meubels te maken.

In de vitrines is van alles te ontdekken: als je goed kijkt, zie je in de vitrine van kledingontwerpster Louise aan haar werktafel een houten plankje hangen. Dit is een heel handig attribuut: het gat in het plankje schuif je om een knoop op een livrei-jas. Zo kun je de knoop goed poetsen, zonder dat je het poetsmiddel op de stof smeert. Op de werkbank van meubelmaker Teun ligt allerlei gereedschap. Interessant is om te zien dat het gereedschap van vroeger er vaak precies zo uit ziet als het moderne gereedschap. Wie goed kijkt, ziet op de werkbank een vijl uit 1887.

Aan de slag in de ontwerpstudio op Paleis Het Loo _Foto Rob Voss 23Tafel dekken

Het leukste is dat in de tentoonstelling veel te doen is. Zo kun je bijvoorbeeld de tafel dekken voor een koninklijk diner. Daarvoor heb je natuurlijk de mooiste borden, glazen, kandelaars en bloemstukken nodig.

Maar je kunt ook een eigen paleiskamer of een tuin ontwerpen en je resultaat bekijken in de kijkdoos. Een groot succes zijn de digitale aankleedpoppen, waarmee je een koning of een koningin kunt aankleden. Een kinderbegeleider heet de kinderen welkom en helpt ze op weg.

‘Paleisreis Aan de slag!’ is tot en met zondag 28 augustus elke dag geopend. De kindertentoonstelling is ontwikkeld samen met Projectburo Scheffers en ontwerpbureau ‘Bardet ontwerpt’.

Beeld 3

  • In de kindertentoonstelling is van alles te doen
    De vitrine van kledingontwerpster Louise
    De werktafel van tuinvrouw Roos
  • Een koninklijke eettafel dek je met de mooiste spullen
    Met de knutselplaat ontwerp je je eigen paleiskamer
    Met de digitale aankleedpop kleed je de koning of koningin aan
In de kindertentoonstelling is van alles te doen
Foto: Mels van Zutphen
foto vergroten
De vitrine van kledingontwerpster Louise
Foto: Rob Voss
foto vergroten
De werktafel van tuinvrouw Roos
foto vergroten
Een koninklijke eettafel dek je met de mooiste spullen
Foto: Rob Voss
foto vergroten
Met de knutselplaat ontwerp je je eigen paleiskamer
foto vergroten
Met de digitale aankleedpop kleed je de koning of koningin aan
Foto: Rob Voss
foto vergroten