Paleis Het Loo | Beleef de tuin zoals Willem en Mary
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Beleef de tuin zoals Willem en Mary

dinsdag 14 juli 2015 / door Karlien Dijkstra

Net als voor bezoekers nu, was Paleis Het Loo ook voor stadhouder Willem III en zijn echtgenote Mary II een fijne zomerbestemming. Deze zomervakantie kunnen kinderen de tuin beleven zoals Willem en Mary dat deden.

Vorstelijk vermaak

Afbeelding 1 (Cascade) kopieMet de Paleisreis, de speciale kinderrondleiding, zijn de kinderen ‘op bezoek’ bij Willem en Mary en krijgen een kijkje in hun leven. In 1684 kocht stadhouder Willem III het middeleeuwse jachtslot Het Oude Loo en een groot omliggend gebied. Hij liet er een nieuw zomerpaleis bouwen met daarbij een indrukwekkende tuin. Deze tuin was bedoeld voor vorstelijk vermaak op hoog niveau: van eenvoudige wandelingetjes tot concerten en grootse vuurwerkshows. De tuin was het decor voor het vorstelijk vertoon.

Bezoekers waren welkom om een deel van de tuin (de Boventuin en de Benedentuin) te bezoeken: zo konden ze dit symbool van macht van de stadhouder bewonderen. In een prachtige tiendelige prentenreeks (rond 1697 uitgegeven door Justus Danckerts) zijn bezoekers te zien die de fonteinen en bijzondere bloemen bekijken. Op de prent van bezoekers bij de Cascade in de Benedentuin is opvallend dat bezoekers blijkbaar hun honden mee mochten nemen!

Parasol

In de rondleiding ervaren kinderen wat Willem en Mary zoal deden in de tuin. Mary en haar dames wandelden graag. De paden in de tuin waren breed genoeg voor twee dames met een wijde 17e-eeuwse jurk, zonder verstrikt te raken in de bloemperken. De kinderen kunnen met een parasol net zo wandelen als deze dames. Mary wandelde ook graag in haar privé-tuin, de Koninginnetuin, onder de Berceau: deze ‘loofgang’ zorgde ervoor dat de dames geen last van de zon hadden.

2en3

Willem III speelde met zijn heren croquet of kolf, een voorloper voor het moderne golf. Hiervoor was een grasveld aangelegd in de Koningstuin, de privé-tuin van de stadhouder. In de kinderrondleiding is het natuurlijk leuk om dit spel in het echt uit te proberen. Rechtsonder op de afbeelding van de Koningstuin is te zien dat er ook werd gebowld.

4en5

Buxushaagjes

Na de wandeling door de tuin begrijpen kinderen hoe fijn het vroeger was in de tuin. Als afsluiting gaan de kinderen zelf knutselen met een tuinplattegrond: zou je de tuin precies zou maken als Willem en Mary of wil je het liever anders? Met stickers van buxushaagjes, fonteinen en de oranjeboompjes richten kinderen hun eigen tuin in.Afbeelding 6 (knutselen)

Kinderen kunnen vanaf woensdag 15 juli tot en met vrijdag 21 augustus (behalve vrijdag 14 augustus) elke woensdag, donderdag en vrijdag meedoen met de Paleisreis. Er zijn drie mogelijkheden per dag: 11.00, 12.30 of 14.00 uur. Behalve een geldig entreebewijs zijn er geen extra kosten. Van tevoren aanmelden via de website geeft voorrang. Ter plekke aansluiten is meestal ook mogelijk, mits er nog plaats is. De Paleisreis duurt een uur. De Paleisreis is leuk voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar. Voor jongere kinderen zijn de Prinse(sse)ndagen geschikter. De rondleiding en de knutselactiviteit worden begeleid door enthousiaste kinderbegeleiders.

  • Bezoekers bewonderen de Cascade in de Benedentuin.
    De brede wandelpaden in de tuin waren zeer geschikt voor dames met wijde jurken.
    Ook nu nog kun je onder de Berceau wandelen.
  • In de Koningstuin speelden Willem III en zijn heren croquet en kolf.
    Kolf lijkt op het moderne golf.
    Als afsluiting van de Paleisreis ontwerpen kinderen hun eigen tuin.
Bezoekers bewonderen de Cascade in de Benedentuin.
Prent uitgegeven door J. Danckerts, ca. 1697
foto vergroten
De brede wandelpaden in de tuin waren zeer geschikt voor dames met wijde jurken.
Prent uitgegeven door J. Danckerts, ca. 1697.
foto vergroten
Ook nu nog kun je onder de Berceau wandelen.
Deze werd aangelegd voor koningin Mary.
foto vergroten
In de Koningstuin speelden Willem III en zijn heren croquet en kolf.
Prent Romeyn de Hooge, ca. 1695.
foto vergroten
Kolf lijkt op het moderne golf.
foto vergroten
Als afsluiting van de Paleisreis ontwerpen kinderen hun eigen tuin.
foto vergroten