Bijzondere bomen op Het Loo
De tuinen van Paleis Het Loo zijn bekend om hun prachtige bloemen, maar wat elke bezoeker meteen opvalt, zijn de vele oude en hoge bomen hier op het terrein.
Imposant
De bezoeker uit het westen die van de A1 afslaat, komt al snel in een andere wereld terecht. Hoe dichter bij het paleis, hoe hoger de bomen worden. Soms wel vijftig meter hoog.
Vlakbij het Entreegebouw staat al een imposante eik van zeker tweehonderd jaar oud. De boom krijgt extra water, omdat er nogal wat bestrating omheen ligt. Op het Stallenplein valt de lindeboom op, centraal op het grasveld. De boom is in 1907 door koningin Wilhelmina geplant. Bijzonder is dat de boom nooit is opgekroond en met z’n brede takken tot aan het gazon komt. Zo mooi kan een boom zijn die helemaal vrij uit kan groeien.
Beuken en eiken
De beukenlanen voor het paleis wisselen in leeftijd. De stallenlaan, die paleis en stallen verbindt, is ‘pas’ in 1911 geplant. De bomen zijn wel hoog, maar niet heel dik.
Voor het paleis zien we de enorme eiken. Enig respect is op z’n plaats; deze levende wezens zijn net zo oud als het paleis, uit 1690! Meestal zijn ze hol, en er zijn er de laatste jaren helaas verschillende afgestorven. Daarom planten we ook weer nieuwe eiken, zoals de 44 stuks die het halfrond voor het paleis vormen. Ze staan er nu negen jaar en doen het prima.
Bijzonder verhaal
In de paleistuin zijn er vooral bloemen en lage haagjes. De weinige overgebleven bomen hebben een bijzonder verhaal. Op het grasveld bij de Balzaal zien we een Canadese esdoorn, een geschenk van prinses Juliana aan haar moeder. Dit is een herinnering aan de oorlogsjaren die Juliana in Canada doorbracht.
In de Boventuin valt de enorme tulpenboom op, de hoogste van Nederland. De boom is een overblijfsel van de landschappelijke tuin die hier in de tijd van stadhouder Willem V is aangelegd, in 1780. Bij de reconstructie van de baroktuinen in de jaren tachtig van de 20e eeuw is de boom gespaard. Kerngezond, de boom kan nog jaren mee!
Mammoetboom
Achterin de tuin, bij de rustplaatsen achter de Colonnades, krijgen bezoekers een mooi uitzicht over het Paleispark met de vele bijzondere bomen. We zien rode beuken, nog meer oude eiken en douglas sparren. Deze sparren zijn pas in 1870 ingevoerd in Nederland, maar groeien zeer snel. De hoogste boom uit de omgeving kunt u wel zien, maar er niet vlak bij komen: de Mammoetboom, een Sequoiadendron, heeft een stamomtrek van acht meter en een vermoedelijke hoogte van zestig meter.
Koningin Wilhelmina had een bijzondere band met al haar oude bomen, die ze dan ook graag schilderde. Waarom, dat wordt wel duidelijk als u een tijdje op Het Loo bent!