Paleis Het Loo | Bloemenpaleis Het Loo
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Bloemenpaleis Het Loo

maandag 25 mei 2015 / door Renske Ek

Deze maand is de laatste fase van de tuinrenovatie van Paleis Het Loo afgerond, nadat de tuin vanaf 2007 in etappes helemaal is omgespit en opnieuw is aangelegd. Ter ere van dit heugelijke feit is dit jaar de tentoonstelling ‘Bloemenpaleis Het Loo’ gewijd aan alle veranderingen die de tuin in zijn bestaan heeft ondergaan.

Reconstructie en renovatie

In deze tentoonstelling ziet u hoe de tuin er in de 17e eeuw uit zag en hoe de tuin in de 19e eeuw werd veranderd. Ook wordt aandacht besteed aan de recente geschiedenis van de paleistuinen: de reconstructie in 1975-1984, voordat het paleis een museum werd, en de renovatie van de afgelopen jaren. Daarnaast krijgt u als bezoeker een inkijkje in het vele werk dat erbij komt kijken om de tuin in zo’n prachtige staat te houden.

Tuinmode

foto1Koning-stadhouder Willem III en zijn vrouw Mary Stuart lieten aan het eind van de 17e eeuw bij het middeleeuwse kasteel ‘Het Oude Loo’ een nieuw jachtslot bouwen, ‘Het Loo’. De keuze voor deze plek had mede te maken met de beschikbaarheid van vers, stromend water en de mogelijkheden die dit gaf voor de aanleg van een prachtige Hollandse Baroktuin.

Aan het begin van de 19e eeuw, ruim honderd jaar na de aanleg van de Baroktuin, liet de nieuwe bewoner – koning Lodewijk Napoleon – de tuin omzetten naar een landschapspark, naar de mode van die tijd. Dit uiterlijk zou de tuin tot het einde van de 20e eeuw houden. Toen werd besloten dat Paleis Het Loo een museum werd, verving men vanaf de jaren ’80 een klein deel van dit landschapspark door een reconstructie van de 17e-eeuwse tuinen.

Ruim dertig jaar later was een grote renovatie noodzakelijk. Tussen 2007 en 2015 is de tuin op basis van nieuwe inzichten, en opnieuw wegen van de historische bronnen, helemaal op de schop gegaan en op innovatieve wijze heringericht.

foto2De tentoonstelling

In de tentoonstelling zijn belangrijke bronnen uit de 17e en 18e eeuw te zijn waarop de reconstructie in de jaren ’80 en de renovatie van de afgelopen jaren zijn gebaseerd. In twee vitrines zijn bodemvondsten te zien die bij het archeologisch onderzoek in de tuinen tevoorschijn kwamen. Allemaal vondsten waar per object mooie verhalen bij te vertellen zijn, zoals bij de gevonden 17e-eeuwse terracotta tuinvaas. Deze werd tijdens de graafwerkzaamheden voor de reconstructie rond 1980 in de tuin aangetroffen. Op basis van deze vaas zijn er kopieën gemaakt, die nu weer dienen als tuinvaas. Zowel het 17e-eeuwse origineel als een kopie zijn in de tentoonstelling opgesteld.

Ook laat de expositie met een filmpje de innovatieve methodes en technieken zien die speciaal voor de tuinen van Paleis Het Loo zijn ontwikkeld, in de periode 1975-1984 en ook in de huidige tijd.

foto3Samen met Dirk Pieter Terpstra, de vormgever van de tentoonstelling, is gekeken hoe we alle tuinhistorische en technische aspecten van de veranderende tuin in een overzichtelijke tentoonstelling konden gieten. Er is vervolgens hard gewerkt om deze plannen ook werkelijkheid te laten worden. Het tentoonstellingszaaltje oogt als een cartoon-versie van de tuin mét de bijbehorende groene hagen. Dirk Pieter heeft ook een mooie vorm gevonden om de ‘tools of the trade’, het tuingereedschap, te tonen. Deze zijn in de tentoonstelling terg te vinden in de vorm van een speciaal blazoen.

Wij zijn heel blij met het resultaat en we zijn benieuwd wat u ervan vindt. De tentoonstelling is te bekijken tot en met 30 augustus 2015.

  • De tuinen van Paleis Het Loo aan het einde van de 17e eeuw.
    Op de tentoonstelling zijn de bodemvondsten uit de tuin en de terracotta buizen van de 17e-eeuwse waterleiding te zien.
    Op de tentoonstelling is op de 17e-eeuwse prenten te zien hoe de tuin er toen uitzag.
De tuinen van Paleis Het Loo aan het einde van de 17e eeuw.
Met op de achtergrond kasteel Het Oude Loo (ets door onbekende kunstenaar, uitgegeven door J. Danckerts, Amsterdam 1697, collectie Paleis Het Loo).
foto vergroten
Op de tentoonstelling zijn de bodemvondsten uit de tuin en de terracotta buizen van de 17e-eeuwse waterleiding te zien.
foto vergroten
Op de tentoonstelling is op de 17e-eeuwse prenten te zien hoe de tuin er toen uitzag.
foto vergroten