Paleis Het Loo | Bloemkunst in Paleis en Tuin
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Bloemkunst in Paleis en Tuin

dinsdag 13 mei 2014 / door Renske Ek

Op 3 mei is de tentoonstelling ´Bloemenpaleis Het Loo, bloemkunst in paleis & tuin´ gestart. Deze tentoonstelling duurt tot en met 31 augustus.

Bloemkunst in het Paleis

Pas geleden liep ik een rondje door het Paleis. Tegen de route in, daardoor krijg je ook snel een impressie van de bezoekers die op dat moment in het Paleis zijn.

3. Lenteboeket in de Vestibule. Foto Paleis Het LooAan alle kanten hoorde je ‘Wat een mooi boeket’, ‘ Oh kijk eens naar buiten, wat is de tuin prachtig!’, maar ineens hoorde ik ook: ‘Ach, die bloemen zijn vast nep’. Toen kon ik het toch niet laten om meteen te reageren: ‘Nee hoor, de boeketten zijn echt, die worden elke week door de eigen bloemendienst gemaakt!’ En daar zijn we trots op!

Het is zelfs zo dat de stijl van de boeketten wordt aangepast aan de stijlperiode van de kamer waarin ze geplaatst zijn, dus in de vertrekken van Willem III & Mary Stuart boeketten in de stijl van de 17e eeuw, in de vertrekken van de stadhouders Willem IV en Willem V boeketten in de stijl van de 18e eeuw en in de vertrekken van de drie koningen boeketten in de stijl van de 19e eeuw. De unieke kennis over dit historische bloemwerk is nog bij John en Francien, onze bloembinders, aanwezig.

De tentoonstelling

Bloemstilleven, J.C. Lotyn. Foto Paleis Het Loo (klein)Dankzij een aantal bruikleengevers kunnen we u kennis laten maken met inspiratiebronnen voor deze boeketten. Aan de hand van bloemstillevens uit de 17e, 18e en 19e eeuw worden de kenmerken van boeketten uit deze periodes getoond en verduidelijkt. Daarnaast wordt er met  klein meubilair en een aantal serviezen dezelfde verandering in de mode van de bloemkunst getoond. Er is zelfs modern werk te zien: prachtige digitale fotokunst, met bloemstillevens net als die uit de 17e eeuw. Dit alles is te zien aan het einde van de gang in de Oostvleugel (vanaf 13.00 uur geopend).

U kunt ook onze bloembinders John en Francien aan het werk zien. Tijdens de tentoonstelling kunt u elke donderdag van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 14.30 uur bij de bloemenkamer kijken hoe de boeketten worden gemaakt.

Bloemkunst in de tuin

In de tuin staan bij de bloemen die op de bloemstillevens voorkomen vignetten van de tentoonstelling, zodat duidelijk wordt dat de soorten die in de tuin staan overeen komen met de soorten die eind 17e eeuw geliefd waren. Daarom werden deze bloemen  in die tijd ook alleenstaand, als bloemkunst, in de borders geplant, zodanig dat iedere bloem goed te bewonderen was.

Speciale bloemkunst: de tuinarikel

En als u snel bent, kunt u nog een speciaal staaltje bloemkunst in de tuin zien: in de Koninginnetuin staat verscholen in de Loofgang het Aurikeltheater. Hier staan allerlei variëteiten van de Tuinaurikel, Primula auricula, al in de 17e eeuw een geliefde tuinplant voor de verwoede verzamelaars én een persoonlijke favoriet van koningin Mary Stuart. De wijze van tentoonstellen is meer 18e eeuws, maar de Vlaamse botanicus Carolus Clusius beschreef deze plant al in de 16e eeuw. In de 17e eeuw probeerden de verzamelaars elkaar de loef af te steken met het kweken van steeds nieuwe kleuren en vormen. Er was in die tijd al sprake van een keur aan velours zachte kleuren, en er werd al gerept van bijzondere bloemkleuren zoals  grijs, groen, bijna zwart en van gestreepte en dubbele bloemen.  De aurikel komt u uiteraard ook weer  tegen op de bloemstillevens in de tentoonstelling.