Paleis Het Loo | De bruidsjurk van Prinses Margriet
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

De bruidsjurk van Prinses Margriet

donderdag 17 december 2015 / door Trudie Rosa de Carvalho

Er wordt in Winterpaleis Het Loo ook aandacht besteed aan Prinses Margriet, die met haar gezin een aantal jaren in een deel van Paleis Het Loo woonde. Naast herinneringen aan de tijd op Het Loo is ook de bruidsjurk van de Prinses te zien.

Bruiden van Het Loo

Afbeelding 1 (huwelijksplechtigheid)Mijn eerste tentoonstelling als kostuumconservator op Paleis Het Loo was eind 2005, begin 2006 Bruiden van Het Loo. Bruidskleding van Prinses Margriet en haar schoondochters. Meteen bij binnenkomst kwam de bezoeker oog in oog te staan met de bruidskleding van Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven, gedragen bij hun huwelijk op 10 januari 1967. Leuk dat tien jaar later de bruidskleding opnieuw te zien is!

De bruidsjurk is op pop gezet door onze textielrestaurator Hans Schuite, die ook het mooie kapsel in stof maakte. De replica’s van het diadeem en van het bruidsboeket zijn uit 2005 bewaard gebleven en konden nu opnieuw worden gebruikt. De oorspronkelijke sluier is niet bewaard gebleven.

Afbeelding 2 (detail sleep bruidsjurk)Margrieten

Prinses Margriet deed haar naam op haar trouwdag eer aan. De trouwjurk, ontworpen door mw. Lien Bergé-Farwick van Maison Linette in Den Bosch, werd vervaardigd door coupeuse Riek van Lieshout en haar staf. De witte cloquézijde van het huis Bianchini te Parijs heeft speciaal ingeweven margrieten. De vijf meter lange sleep en het lijfje van de trouwjurk zijn geborduurd met losse margrieten van (glas)pailletten en parels van het modehuis Hurel, ook in Parijs. Het zal niet toevallig zijn dat de 67 margrieten op het lijfje en de 867 margrieten op de sleep verwijzen naar het huwelijksjaar ‘1967’.

Afbeelding 3 (diadeem)Aan de binnenkant van de jurk is, onzichtbaar voor het publiek, een blauw strikje aangebracht, geheel in de traditie dat een bruidsjurk altijd iets ouds, iets nieuws, iets geleends en iets blauws dient te bevatten.

Het margrietmotief komt ook terug in het diadeem uit het bezit van koningin Sophie, de eerste echtgenote van koning Willem III. De blaadjes ervan waren van diamant en het hart was een parel.

Natuurlijk bestond ook het bruidsboeket voor een deel uit margrieten, die speciaal uit Zuid-Frankrijk werden geïmporteerd omdat in de winter in Nederland geen margrieten verkrijgbaar waren.

Bruidsmeisjes

Zoals een coupeuse van het modehuis vertelde, waren er problemen met de vijf meter lange sleep, die door het borduurwerk zeer zwaar was geworden. Bij het doorpassen bleek dat de prinses door het gewicht van de sleep naar achteren werd getrokken. Daarom werd er een speciaal katoenen binnenwerk in de jurk aangebracht om het gewicht beter te helpen verdelen. Drie bruidsmeisjes waren nodig om de zware sleep te helpen tillen. Aan de jurk werden zes lussen vastgemaakt, zodat elk bruidsmeisje twee lussen had om de jurk te tillen.

Afbeelding-4-5

Er werd in de kranten druk gespeculeerd over hoe de bruidsjurk er uit zou zien. Geheimhouding was noodzakelijk. Daarom werd er door de coupeuses van acht uur ´s morgens tot tien uur ´s avonds gewerkt in een geblindeerde ruimte, want aan de overkant zaten in een café de journalisten op de loer. Vooral door de inspanningen van de coupeuses kon de koninklijke bruid schitteren op haar huwelijksdag.

Meer informatie vindt u in het artikel over de bruidsjurk van Prinses Margriet op Modemuze.

  • Prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven bij de huwelijksplechtigheid in de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag.
    Detail van de sleep van de bruidsjurk.
    Prinses Margriet droeg op haar huwelijksdag een diadeem met margrietmotief van diamanten en parels.
  • Prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven verlaten Paleis Huis ten Bosch op weg naar het stadhuis.
    Een van de lusjes waarmee de bruidsmeisjes de sleep tilden.
Prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven bij de huwelijksplechtigheid in de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag.
Op 10 januari 1967. Foto: collectie Paleis Het Loo.
foto vergroten
Detail van de sleep van de bruidsjurk.
Met daarop de geborduurde margrieten.
foto vergroten
Prinses Margriet droeg op haar huwelijksdag een diadeem met margrietmotief van diamanten en parels.
Foto: collectie Paleis Het Loo.
foto vergroten
Prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven verlaten Paleis Huis ten Bosch op weg naar het stadhuis.
Op deze foto is goed de vijf meter lange sleep te zien, die werd gedragen door de bruidsmeisjes. Foto: collectie Paleis Het Loo.
foto vergroten
Een van de lusjes waarmee de bruidsmeisjes de sleep tilden.
foto vergroten