Paleis Het Loo | De bruidstaart van Grace Kelly
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

De bruidstaart van Grace Kelly

woensdag 29 oktober 2014 / door Suzanne Lambooy

Dit weekend zagen ruim 2,3 miljoen kijkers hoe thuisbakker Menno de Koning de overwinning in de wacht sleepte van “Heel Holland Bakt”. Een metershoge koninklijke bruidstaart, zou dat geen mooie opdracht zijn voor de finale volgend jaar?

Grace Kelly

In 1956 trouwde de Amerikaanse filmster Grace Kelly met Rainier III van Monaco. In Paleis Het Loo is tot en met begin januari de tentoonstelling Grace Kelly, prinses & stijlicoon te zien. Een van de hoogtepunten in de tentoonstelling is de reproductie van haar trouwjurk. Bent u bij het zien van de jurk van prinses Grace ook nieuwsgierig geworden naar dat andere onmisbare onderdeel van een koninklijk huwelijk: de bruidstaart?1

Al een maand voor het huwelijk op 19 april 1956 berichtte het Limburgsch Dagblad over de taart in Monaco: “De banketbakker […] heeft de antiekzaakjes afgelopen om porseleinen beeldjes te vinden, die als model kunnen dienen voor de suikeren beeldjes, welke de bruidstaart zullen versieren. Die taart wordt vervaardigd in de traditionele stijl maar monumentaal. Zij krijgt de vorm van een toren van ongeveer anderhalve meter hoog en zal 200 pond wegen.” (23 maart 1956).

Monumentaal

Het eindresultaat is een monumentale taart geworden vol met koninklijke symboliek. Van de zes lagen was het onderste hoekige deel gedecoreerd met suikermodellen van het prinselijk paleis van Monaco. Op een van de middelste ronde lagen waren van suiker roodwitte wapenschilden van het ministaatje aangebracht. De taart werd bekroond door putti (kinderfiguren) die de kroon van Monaco omhoog houden.

De omvang van deze taart vergde het uiterste van de banketbakkers. De Telegraaf  schrijft hierover “Voor het vervoer was de taart, die dinsdagnacht in het Hotel de Paris was gebakken, in tweeën gesneden en op een ziekenhuisbrancard geplaatst. Onder bewaking van drie man ging het toen in een bestelwagen naar het paleis, dat anderhalve kilometer verder op de rots ligt. In het paleis werd de taart weer met gesmolten suiker aan elkaar gelast.” (19 april 1956). Volgens koninklijk gebruik werd de taart door het jonge paar aangesneden met het sabel van prins Rainier. Een tijdloze traditie, want ook kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima gebruikten bij hun huwelijk in 2002 een sabel om de bruidstaart aan te snijden.

Fruitcake

De oorsprong van zulke uitzonderlijke koninklijke bruidstaarten ligt in Engeland en begint in 1840 met het huwelijk van koningin Victoria en prins Albert. De officiële taart, een fruitcake, die bij de huwelijkslunch werd gepresenteerd bestond uit slechts één laag, maar zoals het Algemeen Handelsblad bericht was die erg indrukwekkend. 2“De voornaamste onzer confectionners en artistes en gateaux, de Heer Mauditt, heeft eene bruids-taart voor H.M. vervaardigd, in aanzien en omvang al overtreffende wat van dien aard tot dusverre gezien was. […] Deze taart is alleen bestemd voor de tafel der Koningin, voor het dejeuner, op het paleis van Buckingham.” (11 februari 1840)

Net zoals het bruidspaartje tegenwoordig vaak de top bekroont, stonden op deze taart suikerfiguren van Victoria en Albert onder zegening van een figuur die ‘Britannia’ voorstelt. Omdat het een traditie is om ook de gasten van het huwelijk een stuk taart in een doosje mee te geven en die naar familie en relaties op te sturen, werden voor dit huwelijk maar liefst 100 bruidstaarten gebakken. In de Royal Collections is ruim 170 jaar na het huwelijk nog steeds een stuk bruidstaart bewaard gebleven. Bij het huwelijk van Victoria’s dochter Louise in 1871 en de viering van haar regeringsjubilea in 1887 en 1897 waren de taarten inmiddels tot torenhoge ‘stapels’ uitgegroeid.

Wilhelmina en Juliana

taarten wilhelmina en julianaDe Engelse ‘wedding cakes’ of ‘bruidskoeken’ waren ook een inspiratie voor het Nederlandse hof. Zowel koningin Wilhelmina als prinses Juliana hadden bij hun huwelijken in respectievelijk 1901 en 1937 prachtige hoge bruidstaarten. Volgens de Telegraaf heeft banketbakker “de heer W. Berkhoff, […] aan H.M. de Koningin een bruidstaart in den trant der Engelsche weddingcakes gezonden. Het is een groote taart met kunstige versierselen van witte suiker, waaraan veel zorg is besteed; een vaas op een voetstuk met de wapen van Oranje en Mecklenburg, door minnegodjes omzweefd en met een overvloed van witte suikerrozen en oranjebloesems. Het geheel ziet er keurig en smakelijk uit.” (8 februari 1901). Net als bij prins Rainier en prinses Grace  prijkte bovenop de ‘Engelse’ bruidstaart van prinses Juliana en prins Bernhard een koninklijke kroon.

Monaco's Prince Albert II and Princess Charlene cut their wedding cake at the Gala Dinner at the Opera Garnier in Monaco

De Grace Kelly tentoonstelling op Paleis Het Loo werd op 3 juni geopend door haar zoon, prins Albert II van Monaco. Bij zijn huwelijk met prinses Charlène in 2011 was uiteraard ook voor een imposante bruidstaart gezorgd: het was een van de grootste en meest glamoureuze bruidstaarten ter wereld. Deze sprookjestaart was onder andere gedecoreerd met Koningsprotea, de nationale bloem van Zuid-Afrika het geboorteland van Charlène.

Een taart die ik best terug zou willen zien in “Heel Holland Bakt”, bak drama verzekerd!

  • Bruidstaart van prins Rainier en prinses Grace
    Bruidstaart van koningin Victoria
    Bruidstaart van koningin Wilhelmina (1901) en prinses Juliana (1937)
  • De bruidstaart van prins Albert en prinses Charlène
    Prins Rainier en Prinses Grace, 19 april 1956
Bruidstaart van prins Rainier en prinses Grace
april 1956
foto vergroten
Bruidstaart van koningin Victoria
februari 1840, Royal Collections Trust
foto vergroten
Bruidstaart van koningin Wilhelmina (1901) en prinses Juliana (1937)
foto vergroten
De bruidstaart van prins Albert en prinses Charlène
juli 2011
foto vergroten
Prins Rainier en Prinses Grace, 19 april 1956
© Archives du Palais Princier de Monaco, F. Detaille (PH 8000h)
foto vergroten