Paleis Het Loo | De ‘Dutch Order’ van Lady Diana
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

De ‘Dutch Order’ van Lady Diana

maandag 31 augustus 2015 / door George Sanders

Het Museum van de Kanselarij der Nederlandse Orden op Paleis Het Loo toont een bijzonder object: de Kroonorde van prinses Diana, de eerste echtgenote van de Britse kroonprins Charles. ‘Lady Diana’ overleed op 31 augustus 1997 tijdens een auto-ongeluk in Parijs. Dit maakte enorme indruk op de Britse bevolking. 

Sprookjeshuwelijk

In 1981 trad de net twintigjarige Diana Frances Spencer in het huwelijk met Charles, prins van Wales, de oudste zoon van de Britse koningin Elizabeth II. Het sprookjeshuwelijk werd voltrokken in St. Paul’s Cathedral in Londen; meer dan 750 miljoen mensen bekeken de televisie-uitzending.

Het paar kreeg twee kinderen, William en Harry, maar het huwelijk strandde. In 1996 gingen Charles en Diana uit elkaar. Op dat moment was ‘Lady Di’, zoals de prinses van Wales in de volksmond werd genoemd, uitgegroeid tot een internationaal rolmodel en stijlicoon. Achtervolgd door ‘paparazzi’ verongelukte de prinses van Wales op 31 augustus 1997 in Parijs.

Prinses Diana met de versierselen van de KroonordeKroonorde

In 1969 stelde koningin Juliana de Kroonorde in, als een onderdeel van de Huisorde van Oranje. De Kroonorde telt vijf graden en drie medailles en is bedoeld voor vreemdelingen ‘die bijzondere diensten jegens het Koninklijk Huis hebben bewezen’.

Aan de vooravond van het Nederlandse staatsbezoek aan Engeland van november 1982 benoemde koningin Beatrix prinses Diana tot grootkruis in de Kroonorde. Dezelfde orde die haar echtgenoot Charles tien jaar eerder had ontvangen en die hij bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander in 2013 droeg.

‘The Dutch Order’

Na de tragische dood van prinses Diana leverde haar familie de versierselen van de Kroonorde in bij de Nederlandse ambassade in Londen.  Op die manier kwam de ridderorde uiteindelijk terug bij de Kanselarij der Huisorden op Paleis Noordeinde. In 2014 gaf de Kanselarij de versierselen van Diana’s ridderorde in bruikleen aan het Museum van der Kanselarij der Nederlandse Orden in Paleis Het Loo. Vanaf oktober 2015 zullen deze te zien zijn in de vernieuwde opstelling van het museum, tot die tijd zijn de versierselen te bewonderen bij de nieuwe aanwinsten.

The-Dutch-Order

Bijzonder is dat prinses Diana zelf ‘The Dutch Order’ schreef op het etiket dat nogal slordig in het deksel van het etui is geplakt. Bij leven én na haar dood was ‘Lady Di’ een van de meest tot de verbeelding sprekende bezitters van de ‘Dutch Order’.

  • Orde van de Kroon, Nederland, grootkruis, versierselen
    Op het etiket dat in het deksel van het etui is geplakt, schreef prinses Diana eigenhandig ‘The Dutch Order’
Orde van de Kroon, Nederland, grootkruis, versierselen
Bruikleen Kanselarij der Huisorden Den Haag. Foto Tom Haartsen
foto vergroten
Op het etiket dat in het deksel van het etui is geplakt, schreef prinses Diana eigenhandig ‘The Dutch Order’
Bruikleen Kanselarij der Huisorden Den Haag. Foto Tom Haartsen
foto vergroten