Paleis Het Loo | De hoeden van Koningin Beatrix
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

De hoeden van Koningin Beatrix

vrijdag 31 maart 2017 / door Trudie Rosa de Carvalho

Op dit moment zijn in Paleis Het Loo meer dan honderd hoeden van Prinses Beatrix te zien, die ze heeft gedragen tijdens haar regeerperiode. Stuk voor stuk zijn het prachtige creaties. Maar een koninklijke hoed is meer dan zomaar een hoed.

De hoed is kroon

Het was ongetwijfeld een bijzondere ervaring voor Prinses Beatrix om op 22 maart de tentoonstelling Chapeaux! de hoeden van Koningin Beatrix te openen. Hierbij zag ze een groot aantal hoeden die zij als Koningin heeft gedragen. Wat bijzonder is, is dat de hoeden als esthetische – zelfs museale – objecten worden getoond, los van hun functie.

Een koninklijke hoed heeft namelijk een belangrijke functie. Het is het sluitstuk van de functionele garderobe van de Koningin, die één doel dient: haar positionering als staatshoofd van Nederland. Het is niet voor niets dat Britse Koningin Elizabeth II het volgende antwoord gaf op de vraag of zij graag hoeden draagt: ‘it is part of the uniform’. Kortom: de koninklijke hoed is kroon, de hoed is majesteit, de hoed is Koningin Beatrix.

Vakmanschap

Alle hoeden in de tentoonstelling zijn door de ontwerpers gemaakt in samenspraak met Koningin Beatrix en haar couturier. Het resultaat zijn handgemaakte en daarmee unieke hoeden die uitblinken in creativiteit en vakmanschap. In de tentoonstelling staan drie hoedenontwerpers centraal: Harry Scheltens (overleden in 2006), Emy Bloemheuvel en Suzanne Moulijn. De laatste twee waren ook aanwezig op de opening. Ook voor hen zal het een bijzondere ervaring zijn geweest om hun eigen creaties terug te zien in een museum.

De ontwerpers van de koninklijke hoeden staan nooit op de voorgrond. Daarom is het mooi dat de hoeden van de drie belangrijkste hoedenmakers bijzondere aandacht krijgen in deze tentoonstelling. U ziet hun mooie creaties in samenhang met filmbeelden van de gelegenheden waarop deze werden gedragen.

Prinsjesdag

In de tentoonstelling ziet u de hoeden die Koningin Beatrix droeg bij de belangrijke momenten in haar koningschap: Prinsjesdag, Koninginnedag en officiële bezoeken zoals staatsbezoeken. Een aparte categorie zijn de hoeden die de Koningin droeg bij speciale momenten als de huwelijken van haar drie zonen, de dopen van haar kleinkinderen en de uitvaartplechtigheden van haar naasten. Maar u ziet ook de hoed die de Koningin droeg bij haar toespraak voor het Europees Parlement in 2004.

Als u de tentoonstelling bezoekt, zult u zien dat het merendeel van de hoeden op vorm is ingedeeld: hoeden met veren, bolvormige hoeden of hoeden met een bijzondere versiering. Hierdoor zijn de hoeden vooral te ervaren binnen hun eigen schoonheid van ambacht, stofuitdrukking en belijning; als sculpturale en kunstzinnige objecten en als esthetische bekroning van het beeld van Koningin Beatrix.

Belijning

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen in zeer nauwe samenwerking met Prinses Beatrix, haar kamenier Emy Bloemheuvel en de medewerkers van de Koninklijke Verzamelingen. Een zeer belangrijke rol hadden de ontwerpers Maarten Spruyt en Tsur Reshef. Zij wisten de schoonheid van de hoeden te presenteren als een subtiel samenspel van hoeden, materialen, belijningen en schaduwwerking.

Voor de bezoekers zullen de hoeden naast de ervaring van de hoeden als artistieke objecten, óók het plezier van herkenning en herinnering oproepen.

  • Prinses Beatrix opent de tentoonstelling Chapeaux! De hoeden van Koningin Beatrix
    Enkele hoeden in de tentoonstelling
    In de tentoonstelling is speciale aandacht voor de hoeden die Koningin Beatrix droeg tijdens Prinsjesdag
  • Deze hoed droeg Koningin Beatrix bij het huwelijk van Prins Johan Friso en Prinses Mabel in 2004
    Een overzicht van de tentoonstelling
Prinses Beatrix opent de tentoonstelling Chapeaux! De hoeden van Koningin Beatrix
foto: Frank van Beek
foto vergroten
Enkele hoeden in de tentoonstelling
foto: Tom Haartsen
foto vergroten
In de tentoonstelling is speciale aandacht voor de hoeden die Koningin Beatrix droeg tijdens Prinsjesdag
foto: Menno Mulder
foto vergroten
Deze hoed droeg Koningin Beatrix bij het huwelijk van Prins Johan Friso en Prinses Mabel in 2004
foto: Tom Haartsen
foto vergroten
Een overzicht van de tentoonstelling
foto: Menno Mulder
foto vergroten