Paleis Het Loo | De ijstaart van de Duitse keizer
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

De ijstaart van de Duitse keizer

woensdag 23 december 2015 / door Suzanne Lambooy

Na het dekken van de tafels voor het Winterpaleis stond er op mijn wensenlijstje voor dit jaar nog maar één klus: het maken van een ‘Kaiser-Wilhelm-Bombe‘. Zo’n vorstelijke ijstaart zou niet misstaan op de prachtige tafel die te zien is in de tentoonstelling over de laatste Duitse keizer Wilhelm II.

 

Vorstelijke ijstaarten

Vier-ijstaarten-uit-het-Neues-Illustriertes-Conditoreibuch-van-Carl-KrackhartAl jaren ben ik gefascineerd door de ijstaarten die de 19e-eeuwse Duitse ‘Conditor‘ Carl Krackhart in zijn kookboek heeft afgebeeld. Het boek is voorzien van prachtige illustraties van vorstelijke ijstaarten, zoals het ‘Fürst Pückler-Eis‘, de ‘Maréchal-Bombe‘ en de ‘Radetzky-Bombe‘. Nu Paleis Het Loo deze winter in samenwerking met Huis Doorn een tentoonstelling wijdt aan het leven van de laatste Duitse keizer Wilhelm II, wordt het tijd om zelf eens een poging te wagen de keizerlijke ijstaart te maken voor het kerstdiner. Hoe ver zou ik als simpele amateurkok komen met dit zeer beknopte, honderd jaar oude recept?

 

Kaiser-Wilhelm-Bombe

De Kaiser-Wilhelm-Bombe bestaat uit een buitenlaag van vanille-ijs met daarin een kern van bevroren aardbeienslagroom. Rond de Bombe liggen toefjes chocoladeslagroom. Bovenop is de Bombe versierd met een marsepeinen kroon en een wapperende zwart-wit-rode  vlag, de kleuren van het toenmalige Koninkrijk Pruisen: het gebied waaruit keizer Wilhelm II afkomstig was. Sinds de Duitse eenwording van 1871 waren dit ook de toenmalige kleuren van Duitsland.
De eerste druk van Krackharts kookboek verscheen in 1872. Daarmee is de keizerlijke Bombe waarschijnlijk niet voor keizer Wilhelm II ontwikkeld, maar voor zijn grootvader, keizer Wilhelm I. Al mag dat de ijspret niet drukken, want ten tijde van de uitgave uit 1908 die hier gebruikt is, was Wilhelm II inmiddels keizer en het toetje blijkbaar nog steeds geliefd.
blog 2

 

IJsmachine

blog 3Volgens Krackhart zijn een ijs(koel)kist, een ijsmachine en tinnen ijsvormen onontbeerlijk in de Conditorei. Het maken van ijs ging in de 19e eeuw nog zonder elektriciteit. Om het taartmengsel te koelen, werd het in een metalen vat gegoten. Dit vat werd in een houten ton met ijsblokjes geplaatst. Door een grote hoeveelheid zout aan die ijsblokjes toe te voegen, smelten ze. Dit onttrekt warmte aan de vloeistof in het vat. Door het vat in de ton rond te draaien, verandert het vloeibare mengsel binnen enkele uren in heerlijk ijs. Vervolgens ging het ijs in tinnen vormen met allerlei mooie vormen zoals zwanen, herten en vruchten.

 

Eindresultaat

Ik maakte de ijstaart samen met mijn moeder Marianne. Hier vind je het recept. Ons eindresultaat is wellicht verre van Krackharts perfectie, maar het plezier van het maken was groot. Wil je een gezellige middag in de keuken beleven met familie of vrienden voorafgaand aan het kerstdiner, dan raad ik het van harte aan om het ook te proberen.

Originele-afbeelding-en-eindresultaat-van-de-Kaiser-Wilhelm-Bombe

Wie ons professionele raad kan geven voor het maken en serveren, of achtergrondinformatie kent over het ontstaan van de Bombe, we horen het graag! Mocht je zelf de uitdaging aangaan: wij zijn heel benieuwd naar het eindresultaat. We zouden het leuk vinden als je ons een foto stuurt met jouw variant van een keizerlijk toetje. Fijne feestdagen gewenst en veel succes in de keuken!

  • IJstaarten
    Recept
    Tinnen ijsvormen
  • Oud & Nieuw
IJstaarten
Vier ijstaarten uit het Neues Illustriertes Conditoreibuch van Carl Krackhart. De 'Radetsky-Bombe' heeft een overspanning van flinterdun karameldraad.
foto vergroten
Recept
Het oorspronkelijke recept uit het Neues Illustriertes Conditoreibuch van Carl Krackhart.
foto vergroten
Tinnen ijsvormen
In de tijd van Carl Krackhart werden tinnen ijsvormen gebruikt.
foto vergroten
Oud & Nieuw
De tekening uit het Neues Illustriertes Conditoreibuch en Suzanne's eigen Bombe.
foto vergroten