Paleis Het Loo | De junior-conservator
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

De junior-conservator

dinsdag 28 april 2015 / door Marlies van Ravenswaaij

De afgelopen maanden heeft u ze misschien zien rondlopen in het paleis: de junior-conservatoren. Leerlingen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit de gemeente Apeldoorn kwamen in Paleis Het Loo onderzoek doen.

 

Apeldoorn

De scholieren kwamen voor het lesprogramma ‘Apeldoorn, Oranje & Paleis Het Loo’, bestemd voor groep 6, 7 en 8. De belangrijkste vraag die in dit programma centraal staat: waarom is Paleis Het Loo in Apeldoorn gebouwd? In de eerste les gaan de leerlingen op zoek naar plaatsen in Apeldoorn die iets te maken hebben met de koninklijke familie. Hoe komt het  Wilhelminapark aan zijn naam? En de Anna Paulownalaan of de Koningin Julianaschool? Deze voorbereidende les wordt op school door de leerkracht zelf gegeven met materiaal aangeleverd door de afdeling Educatie van Paleis Het Loo. Vervolgens gaan de leerlingen aan de slag met opdrachten over oude foto’s van de Oranjes in Apeldoorn. Zo ontdekken zij bijvoorbeeld dat er vroeger een treinstation was vlak voor Het Loo. De voorbereidende les sluit af met een opdracht van conservator Paul Rem. In onderstaand filmpje  legt hij de leerlingen uit wat het beroep van conservator inhoudt en roept hij hun hulp in bij het kiezen  van voorwerpen voor een tentoonstelling over Paleis Het Loo en zijn omgeving.

‘Ranking the museum’

De tweede les vindt plaats op Paleis Het Loo. De leerlingen zijn nu junior-conservatoren en worden verdeeld in drie themagroepen. Eén groep leerlingen zoekt Apeldoornse verhalen in het paleis, de tweede groep gaat op zoek naar de relatie van de Oranjes met de Veluwe terwijl de derde groep juist de exotische smaak van de Oranjes door de eeuwen heen onderzoekt. De voorwerpen die bij hun thema passen, worden door de leerlingen ‘gerankt’: waarom is dat voorwerp voor een conservator belangrijk en welke drie voorwerpen moeten in de tentoonstelling absoluut te zien zijn?

Afbeelding 2 Leerlingen van Kids College Apeldoorn als junior-conservator in het paleisAfbeelding 3 Leerlingen van Kids College Apeldoorn na de les 'Apeldoorn, Oranje & Paleis Het Loo'

 

 

 

 

 

 

 

 

In het leslokaal van het paleis doet de klas verslag aan elkaar: iedere groep is immers expert geworden in één thema en presenteert de top-3 van voorwerpen aan de rest van de klas. Zo komen alle drie de thema’s aan bod. Terug op school werken de leerlingen hun bevindingen uit in een eigen klassen-tentoonstelling. In een afsluitend filmpje bedankt Paul Rem de leerlingen voor hun medewerking.

 

Reacties

De afgelopen maanden hebben 285 leerlingen van een aantal Apeldoornse basisscholen dit lesprogramma gevolgd. Uit de evaluatie kregen we veel positieve reacties. ”De leerlingen waren actief bezig en goed aan het kijken”, ”de vaart in de les en het niveau spraken aan” en “leuk dat ze een taak kregen in het paleis” zijn enkele reacties van leerkrachten.

Leerlingen vroegen we om in drie woorden te zeggen wat ze ervan vonden. Leuk, spannend en mooi werden het vaakst genoemd. Een paar leerlingen hadden meer woorden nodig: ‘‘ik wist niet dat het paleis er zo uitzag’’ en ‘‘gaan we nog een keer?’’ was hun reactie.

 

Open Paleis

‘Apeldoorn, Oranje & Paleis Het Loo’ is één van de zeven geheel herziene lesprogramma’s voor het primair onderwijs. Tijdens het Open Paleis voor het Onderwijs enkele weken geleden lichtten we alle nieuwe lesprogramma’s voor basisscholen toe. Leerkrachten uit de wijde omgeving volgden een mini-museumles en namen een kijkje achter de schermen in de Bloemenkamer van het paleis. Juf Marian van Luijk van Jenaplanschool de Mheen in Apeldoorn won tijdens de quiz ‘kroontje op, kroontje af’ een museumles voor haar klas.

Afbeelding 4 De quiz 'Kroontje op, kroontje af' tijdens het Open PaleisAfbeelding 5 Tijdens het Open Paleis namen leerkrachten een kijkje in de Bloemenkamer

 

 

 

 

 

 

Alle leerkrachten vertelden enthousiast en verrast terug naar huis te gaan. Zij hebben die dag kennisgemaakt met de nieuwe educatieve koers van Paleis Het Loo. We zien hen, maar ook andere leerkrachten, graag terug met bijvoorbeeld een nieuwe lichting junior-conservatoren!

  • Leerlingen van Kids College Apeldoorn als junior-conservator in het paleis
    Leerlingen van Kids College Apeldoorn
    De quiz 'Kroontje op, kroontje af'
  • Tijdens het Open Paleis
Leerlingen van Kids College Apeldoorn als junior-conservator in het paleis
bron: Facebookpagina Kids College Apeldoorn
foto vergroten
Leerlingen van Kids College Apeldoorn
na de les 'Apeldoorn, Oranje & Paleis Het Loo'
foto vergroten
De quiz 'Kroontje op, kroontje af'
tijdens het Open Paleis
foto vergroten
Tijdens het Open Paleis
namen leerkrachten een kijkje in de Bloemenkamer
foto vergroten