Paleis Het Loo | De lintjesregen   
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

De lintjesregen  

vrijdag 24 april 2015 / door George Sanders

Op de vrijdag voor Koningsdag zijn weer enkele duizenden Nederlanders verrast met een lintje.  Deze koninklijke onderscheidingen hebben een lange traditie.

 

Koninklijke Onderscheiding

‘Het heeft Zijne Majesteit behaagd’ … Wie dat hoort, weet hoe laat het is. Onder allerlei voorwendsels ben je in de laatste week van april in je mooiste kleren meegesleept naar een wat geheimzinnige festiviteit, en nu blijk je zelf ‘slachtoffer’ te zijn. Al die bekenden … allemaal komen ze voor jou, en allemaal zitten ze in het complot. Zij weten, wat nu pas tot jou begint door te dringen: zo meteen zal de burgemeester jou een lintje opspelden.

Afbeelding 1 (Orde Oranje-Nassau)Al sinds de 19e eeuw is de verjaardag van het staatshoofd aanleiding tot het verlenen van Koninklijke onderscheidingen. In bureaucratisch jargon heet deze grootschalige verlening de ‘algemene gelegenheid’, maar in de volksmond wordt gesproken van lintjesregen. Het ‘lintje’ is een Koninklijk blijk van waardering voor mensen die op grond van hun persoonlijke bijzondere verdiensten iets voor de samenleving betekenen of betekend hebben. Aan iedere benoeming gaat een zorgvuldige procedure van toetsing en weging vooraf, waarbij de burgemeester, de commissaris van de Koning, het Kapittel der Civiele Orden en uiteindelijk de minister zijn betrokken.

Afbeelding 2 (gedecoreerden Apeldoorn)-bewVoor de lintjesregen 2015 zijn bij het Kapittel voor de Civiele Orden 3.151 voorstellen tot decoratieverlening ingediend. Uiteindelijk zijn 313 voorstellen afgewezen en hebben 2.838 benoemingen plaats gevonden. Van het aantal gedecoreerden is 35,98 % (1.021) vrouw en 64,02 % (1.817) man. Van de nieuwe ridders is de oudste geboren in 1918 en is de jongste 34 jaar oud. Met 2.838 ligt het aantal benoemingen aanzienlijk lager dan in 2014, toen nog 3.155 Koninklijke onderscheidingen werden uitgereikt.

Twee verschillende ridderorden

Afbeelding 3 (Nederlandse Leeuw)Tijdens de jaarlijkse lintjesregen worden twee verschillende ridderorden uitgereikt: de Orde van de Nederlandse Leeuw en de Orde van Oranje-Nassau. De Orde van de Nederlandse Leeuw bestaat dit jaar tweehonderd jaar en wordt gegeven voor bijzondere verdiensten van zeer exceptionele aard. Maar de meeste gedecoreerden worden opgenomen in de Orde van Oranje-Nassau, die in 1892 door koningin Emma werd gesticht.
Onder de geridderden van 2015 zijn twaalf ridders in de Orde van de Nederlandse Leeuw, de overige 2.826 benoemingen betreffen de Orde van Oranje-Nassau. In deze orde hebben benoemingen plaats gevonden in de graden officier, ridder en lid.

Bekende Nederlanders die dit jaar een lintje ontvingen, zijn advocaat Oscar Hammerstein, zangeres en presentatrice Marga Bult, Jan Slagter, directeur en presentator van de Omroepvereniging MAX, presentator Jörgen Raymann en de vroegere algemeen directeur van PSV, Jan Reker.

  • Versiersel van lid in de Orde van Oranje-Nassau
    De Koninklijke Onderscheidingen
    Versiersel van ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw
Versiersel van lid in de Orde van Oranje-Nassau
Paleis Het Loo, bruikleen Kanselarij der Nederlandse Orden; foto: R. Brendel
foto vergroten
De Koninklijke Onderscheidingen
van de gemeente Apeldoorn zijn uitgereikt op Paleis Het Loo
foto vergroten
Versiersel van ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw
Paleis Het Loo, bruikleen Stichting tot Instandhouding van het Museum van de Kanselarij der Nederlandse Orden
foto vergroten