Paleis Het Loo | De Paleisreis: vorstelijke hobby’s
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

De Paleisreis: vorstelijke hobby’s

maandag 2 mei 2016 / door Karlien Dijkstra

Deze meivakantie organiseert Paleis Het Loo voor kinderen een speciale tuinrondleiding. Kinderen beleven zo de paleistuinen zoals de bewoners dit aan het einde van de 17e eeuw deden.

Afbeelding-1---bezoekers-in-de-tuinPaleisreis

Elke schoolvakantie organiseert Paleis Het Loo een kinderactiviteit onder de titel ‘Paleisreis’. In de meivakantie maken kinderen een reis door de tuin. De eerste bewoners van Het Loo – koning-stadhouder Willem III en zijn echtgenote koningin Mary – gebruikten de tuin voor vorstelijk vertoon: voor het ontvangen van hun gasten, die zeer onder de indruk waren van de prachtige fonteinen en de exotische bloemen. Maar Willem en Mary gebruikten de tuin ook voor hun vorstelijke hobby’s. Dat is het thema van de kinderrondleiding.

Koningin Mary wandelde graag samen met haar hofdames door de tuin. Hierbij droegen de dames een parasol, zodat ze niet zouden verkleuren door de zon en hun vorstelijke blanke teint zouden behouden. Mary wandelde ook graag in haar eigen tuin, de Koninginnetuin, onder de loofgang, zodat ze geen last had van de zon. Mary had naast haar tuin een mooie schelpengrot met daarbij zelfs een vogelkooi. Tijdens de rondleiding nemen de kinderen een kijk in Mary’s tuin.

Afbeelding-2-en-3

Kolf

Ook Willem III had zijn eigen tuin, de Koningstuin. Een groot deel van deze tuin is een grasveld. Niet om op te voetballen, maar om kolf op te spelen, een voorloper van het moderne golf. Tijdens de Paleisreis wordt natuurlijk ook een spelletje kolf gespeeld.

Afbeelding 4 - knutselenNa de wandeling door de tuin knutselen kinderen hun eigen tuin: zou je de tuin precies zou maken als Willem en Mary of wil je het liever anders? Met stickers van buxushaagjes, fonteinen en de oranjeboompjes richten kinderen hun eigen tuin in.

Aanmelden?

Kinderen kunnen van zaterdag 30 april tot en met zondag 8 mei elke dag (ook maandag) meedoen aan de Paleisreis. Er zijn drie mogelijkheden per dag: 11.00, 13.00 en 14.30 uur. Behalve een geldig entreebewijs zijn er geen extra kosten. Van tevoren aanmelden via de website geeft voorrang. Ter plekke aansluiten is ook mogelijk, mits er nog plaats is. De Paleisreis duurt een uur en is zonder ouders. De Paleisreis is geschikt voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar. De rondleiding en de knutselactiviteit worden begeleid door enthousiaste kinderbegeleiders.

  • Ook nu zijn bezoekers onder de indruk van de paleistuinen; net als bezoekers in de 17e eeuw.
    In de Schelpengrot naast de Koninginnetuin van Mary is het in de zomer heerlijk koel.
    Ook nu nog kun je in de Koninginnetuin wandelen.
  • Als afsluiting van de Paleisreis ontwerpen kinderen hun eigen tuin.
Ook nu zijn bezoekers onder de indruk van de paleistuinen; net als bezoekers in de 17e eeuw.
foto vergroten
In de Schelpengrot naast de Koninginnetuin van Mary is het in de zomer heerlijk koel.
Foto: Stef Verstraaten
foto vergroten
Ook nu nog kun je in de Koninginnetuin wandelen.
foto vergroten
Als afsluiting van de Paleisreis ontwerpen kinderen hun eigen tuin.
foto vergroten