Paleis Het Loo | De vrijwillige Loo(p)baan
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

De vrijwillige Loo(p)baan

dinsdag 20 januari 2015 / door Else de Boer

Tweehonderd vrijwilligers zetten zich dagelijks in voor Paleis Het Loo. In de winkel, als gids, bij de audiotour-balie en in de tuinen doen ze zeer nuttig werk.

Kennis en enthousiasme

kunsthistorica, lerares of had een succesvolle winkel in luxe cadeauartikelen. Ze hebben verschillende achtergronden, kennissen en leefwijzen. Ze zijn rijk, arm, dik, dun, oud of jong, maar ze hebben één ding gemeen: ze zijn vrijwilliger op Paleis Het Loo. Belangeloos worden tijd, kennis en enthousiasme beschikbaar gesteld aan de organisatie die daardoor in staat is een nog betere service aan de bezoekers te bieden, werkdruk te verminderen en piekbelastingen te minimaliseren. Bovendien komen de opbrengsten van hun inspanningen ten goede aan het paleis, dat het goed kan gebruiken voor aankopen of restauratie van collectiestukken.
Portret prins Willem en Alexander

Met het geld dat de vrijwilligers bij elkaar hebben gewerkt, konden in de loop der jaren heel veel mooie dingen worden toegevoegd aan de collectie. De allereerste schenking, in 1974, was een portret van de zonen van koning Willem II.

Daarna volgden vele kunststukken, van serviesgoed tot armstoelen, van zilverwerk tot prenten, van borstbeeld tot staatsiebed en zelfs  buxushaagjes in de tuin en  de gouden vlinderbril van koningin Juliana. Inmiddels is er in ieder vertrek van het paleis wel een item te vinden dat zijn aanwezigheid (mede) dankt aan de inspanningen van de vele vrijwilligers. Al die kunststukken bij elkaar maken op zeer illustratieve wijze duidelijk hoe waardevol dit vrijwilligerswerk is.

Vlinderbril-Juliana-en-Rode-Staatsiebed

Maatschappij

De afgelopen jaren is de aandacht voor vrijwilligerswerk in onze maatschappij flink toegenomen. De verzorgingsstaat verandert in een participatiesamenleving en de ene na de andere bezuinigingsronde zorgt ervoor dat hetzelfde werk met minder mensen moet worden gedaan. Er zijn in Nederland op dit moment zo’n 5,8 miljoen vrijwilligers actief! Zij verrichten hun werkzaamheden in het ziekenhuis, bij de voedselbanken, bij de brandweer of politie, op de scholen van de kinderen, bij de voetbal- of hockeyclub, binnen de muziekvereniging of bij musea, theaters en poppodia.

Het zijn niet langer alleen de traditionele vrijwilligers die zich inzetten, ook bijvoorbeeld grote bedrijven bieden hun medewerkers steeds vaker de kans om naast hun werkzaamheden hun diensten, al dan niet projectmatig, beschikbaar te stellen aan de samenleving. De moderne vrijwilliger is mondig en zoekt zingevend vrijwilligerswerk, steeds vaker naast een betaalde baan. Dit vraagt flexibiliteit en maatwerk van organisaties. Het wordt steeds  belangrijker om het vrijwilligerswerk goed te organiseren.

Tweehonderd vrijwilligers

Bij Paleis Het Loo werken vanaf het moment dat het paleis geopend werd als museum al vrijwilligers. Zij zijn actief als gids, in de winkel, bij de audiotour-balie of in de tuinen.

Vrijwilligers aan het werk

Pendeldienst Paleis Het Loo

Sinds 2013 is er ook een groep vrijwilligers die met de elektrische pendelwagens bezoekers van het entreegebouw naar het paleis rijden. Op dit moment zijn maar liefst tweehonderd mensen op deze manier vrijwillig betrokken bij het reilen en zeilen van Paleis Het Loo.

Om de enorme organisatie in goede banen te leiden, is in 2014 een nieuwe weg ingeslagen met betrekking tot de vrijwilligersorganisatie. Met mijn aanstelling als hoofd Vrijwilligers  is duidelijk het signaal afgegeven dat Paleis Het Loo de vrijwilligers heel serieus neemt en dat er op een professionele wijze wordt samengewerkt door regulier en vrijwillig personeel.

Paleis Het Loo is een aantrekkelijke werkgever en wil dat zijn voor zowel het betaalde als het vrijwillige personeel. Dat blijkt ook uit het speciale vrijwilligersbeleid dat nu wordt ontwikkeld. Daarmee wordt duidelijk inzichtelijk waar taken en verantwoordelijkheden liggen en is een gelijke behandeling van alle vrijwilligers gegarandeerd. Ook kijken we kritisch naar de begeleiding, opleiding en training van de vrijwilligers en zetten daar nieuwe programma’s voor op. We willen ook medezeggenschap voor de vrijwilligers en organiseren daarvoor denktanks en werkgroepen. Zo zijn de vrijwilligers onlosmakelijk verbonden met het paleis en drukken zij hun stempel op het beleid van het museum. Hierdoor ontstaat een prettige synergie tussen vrijwilligers en betaalde medewerkers. En nog steeds wordt het werk van de vrijwilligers omgezet in aankopen voor het paleis. Het resultaat is een steeds verder uitbreidende kunstcollectie.

  • De eerste aankoop van Stichting 't Konings Loo
    De vlinderbril van koningin Juliana
    Staatsiebed van koning-stadhouder Willem III
  • De paleiswinkel wordt bemenst door vrijwilligers
    Vrijwilligers actief in de paleistuinen
    Pendeldienst
De eerste aankoop van Stichting 't Konings Loo
Een portret van de prinsen Willem (de latere koning WIllem III) en Alexander, de zonen van koning Willem II. Vervaardigd door Alexandre Dubois Drahones, 1824.
foto vergroten
De vlinderbril van koningin Juliana
foto vergroten
Staatsiebed van koning-stadhouder Willem III
Foto: Stef Verstraaten
foto vergroten
De paleiswinkel wordt bemenst door vrijwilligers
foto vergroten
Vrijwilligers actief in de paleistuinen
foto vergroten
Pendeldienst
Sinds 2013 heeft Paleis Het Loo een pendeldienst, gerund door vrijwilligers
foto vergroten