Paleis Het Loo | Een koninklijk schoolreisje
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Een koninklijk schoolreisje

dinsdag 3 maart 2015 / door Marlies van Ravenswaaij

Vanaf dit seizoen werken Paleis Het Loo en de Julianatoren op een unieke manier samen. Leerlingen uit het basisonderwijs kunnen vanaf eind maart een koninklijke dag beleven met Jul’s Koninklijke Schoolreisje.

Programma

(Foto Rob Voss - www.robvoss.nl)Dit schoolreisje is een combinatie van spelen en leren. De dag heeft een vast programma dat in de ochtend start bij Paleis Het Loo. Als echte prinsen en prinsessen worden de leerlingen verwelkomd. We geven ze de opdracht  te achterhalen wat er in de koffer zit die door de koning en koningin bij het paleis is vergeten. In het paleis, de tuinen en bij de stallen verzamelen ze via opdrachten in kleine groepjes aanwijzingen waarmee ze de code ontcijferen en de koffer kunnen openen. Onderweg ontdekken ze van alles over het leven van koning-stadhouder Willem III en koningin Mary. Op-audiëntie-(foto-Rob-Voss)Hoe zag het bed van de koning eruit? Hoe moest je je gedragen als je op audiëntie kwam? Wat kon de koningin allemaal horen en ruiken als ze door de tuin wandelde? Aan het eind van de ochtend vertrekken de leerlingen naar de Julianatoren. Daar gaat het schoolreisje verder met een lunch en een heerlijke middag spelen. Dat betekent pret in de achtbaan, varen over woeste golven en een spannende tocht langs levensechte dinosaurussen.

Leren en spelen gaan samen

Jul’s Koninklijke Schoolreisje is een bijzonder arrangement. Vaak zijn schoolreisjes gericht op leren of spelen. Bij Paleis Het Loo en de Julianatoren gebeurt het allebei. Doordat de leerlingen eerst bij ons op een laagdrempelige manier leren over het 17e-eeuwse hofleven en daarna de middag hebben om te spelen, gaan educatie en ontspanning samen. We merkten dat veel scholen juist die combinatie zoeken in een schoolreisje. Het bezoek aan Paleis Het Loo vraagt geen voorbereiding in de klas en de museumles is voor alle leerniveaus geschikt.

Achter de schermen

De ochtend eindigt bij Speelpaleis Het Loo (foto YMCA Zoetermeer)Een arrangement met de Julianatoren lag voor de hand. Geografisch gezien is het pretpark een prettige samenwerkingspartner voor ons: het ligt letterlijk om de hoek. Bovendien vullen we elkaar goed aan: Paleis Het Loo is geen pretpark, de Julianatoren geen museum. Samen hebben we gezocht naar een mooie mix waarbij we leerlingen het unieke van beide plekken kunnen laten beleven. Vervolgens volgde het uitwerken van het schoolreisje: wat gaan de leerlingen precies doen? In welke volgorde bezoeken ze ons? Hoe verdelen we grote groepen op een handige manier? Allemaal vragen die we de afgelopen maanden hebben beantwoord. Met steeds voor ogen: leerlingen uit heel Nederland een leuke, koninklijke dag bezorgen. Klaar-voor-het-paleisbezoek-(foto-Rob-Voss)Juist voor scholen die niet uit de directe regio komen, is dit schoolreisje een perfecte kennismaking met twee Apeldoornse trekpleisters. Inmiddels is het bijna zover: de Julianatoren gaat in maart na de jaarlijkse wintersluiting weer open. En wij? Wij openen de komende maanden de koninklijke koffers maar al te graag samen met alle prinsen en prinsessen!

  • Pret in de achtbaan
    Het schoolreisje gaat beginnen
    Op audiëntie
  • De ochtend eindigt bij Speelpaleis Het Loo
    Klaar voor het paleisbezoek
Pret in de achtbaan
Foto: Julianatoren
foto vergroten
Het schoolreisje gaat beginnen
Foto: Rob Voss
foto vergroten
Op audiëntie
Foto: Rob Voss
foto vergroten
De ochtend eindigt bij Speelpaleis Het Loo
Foto: YMCA Zoetermeer
foto vergroten
Klaar voor het paleisbezoek
Foto: Rob Voss
foto vergroten