Paleis Het Loo | Een vooruitblik op 2016
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Een vooruitblik op 2016

dinsdag 5 januari 2016 / door Michel van Maarseveen

Winterpaleis Het Loo is weer voorbij. De prachtige kersttafels zijn verdwenen en de fraaie serviezen en het zilverwerk dat we ieder jaar mogen lenen van de Koning zijn weer veilig opgeborgen op Paleis Noordeinde. Ook de ijsbaan, die dit jaar voor de vierde keer op het Stallenplein lag, is er niet meer. Daarmee sluiten we een succesvol jaar af en kijken we alvast vooruit naar 2016.

 

Der Kaiser!

Tot en met eind februari is op Paleis Het Loo de indrukwekkende tentoonstelling Der Kaiser! over de glorie en ondergang van de Duitse keizer Wilhelm II te zien. Zijn leven valt samen met een grote omslag in de Europese geschiedenis. Hij werd geboren in de 19e eeuw waarin Duitsland in opkomst was en hem een veel belovende toekomst als keizer leek te wachten.

Aan de schitterend gedekte tafel uit 1913 – waarvan in de tentoonstelling een reconstructie is te zien – vierden de Europese vorsten het huwelijk van Wilhelms dochter prinses Viktoria Luise. Een jaar later brak de Eerste Wereldoorlog uit en stierven miljoenen soldaten in de loopgraven. De oorlog betekende het einde van de Russische, Duitse en Oostenrijks-Hongaarse monarchie. Wilhelm II ging in ballingschap en sleet zijn dagen in Huis Doorn waar hij in 1941 overleed.

5. Gedekte tafel. Foto Menno Mulder

 

Prins Claus gefotografeerd door Vincent MentzelTijdsbeeld

Na de serie over de buitenlandse royals keren we in 2016 terug naar onze eigen koninklijke familie. Dit voorjaar en zomer tonen we de prachtige foto’s die fotograaf Vincent Mentzel van de Oranjes maakte voor NRC Handelsblad. Doordat Vincent Mentzel dicht bij de koninklijke familie mocht werken, ontstonden er prachtige en vaak intieme foto’s. Ze geven een bijzonder tijdsbeeld van de jaren ’70, ’80 en ’90 van de vorige eeuw.

We sluiten het jaar af met een grote tentoonstelling over Anna Paulowna, de Russische echtgenote van koning Willem II. In 2016 is het tweehonderd jaar geleden dat zij trouwden. Anna Paulowna was de dochter van de Russische tsaar en zuster van twee tsaren. Ze liet dan ook geen moment onbenut om haar voorname afkomst te etaleren. Dat leidde tot een ongekend rijk hofleven waarin ze zich omringde met een overdaad aan kunstvoorwerpen. Dankzij bijzondere bruiklenen uit de Koninklijke Verzamelingen kunnen we groots uitpakken met pracht en praal aan het 19e-eeuwse hof.

 

Een jaar vol activiteiten

Prinsesjes-tijdens-de-Prins(ess)endagen.-Foto-Menno-MulderNaast tentoonstellingen staat 2016 bol van de activiteiten. In de zomervakantie zijn de succesvolle Prinsen- en Prinsessendagen er weer, net als de Parade van de Zomerkoning met theater in de paleistuinen. Het Concours d’Élégance, met oude én nieuwe auto’s strijkt ook dit jaar weer neer op de grasvelden voor het paleis. Ook het Koninklijk Staldepartement presenteert zich weer met historische vorstelijke rijtuigen.

Lantaarnact tijdens de Parade van de Zomerkoning. Foto Menno Mulder

 

Renovatie en uitbreiding

Achter de schermen wordt dit jaar hard gewerkt aan de voorbereiding van een omvangrijke renovatie en uitbreiding van het museum. Dit maakt ons gebouw weer klaar voor de komende decennia. De aanpak van het achterstallig onderhoud, waaronder de verwijdering van asbest, vindt plaats in de jaren 2018-2020. Tegelijkertijd komt er een ondergrondse uitbreiding met een groot bezoekerscentrum en ruimtes voor tijdelijke tentoonstellingen. Een belangrijk onderdeel van het nieuwe museum wordt het kindermuseum. Wie niet wil wachten, kan deze zomer vast een voorproefje krijgen op de Oranje-Academie. Hier kunnen kinderen zelf ervaren hoe het is om op een paleis te werken als hofdame, tuinman of koetsier.

2016 heeft daarmee alle ingrediënten in zich om opnieuw een succesvol jaar te worden. Het paleis, de tuinen en de stallen liggen er ook dit jaar schitterend bij. We laten het u graag zien.

  • Gereconstrueerde tafel
    Prins Claus
    Prinsesjes
  • Parade van de Zomerkoning
Gereconstrueerde tafel
van het huwelijksdiner van Wilhelms dochter Viktoria Luise in 1913. Te zien in de tentoonstelling 'Der Kaiser!'. Foto: Menno Mulder
foto vergroten
Prins Claus
portret gemaakt door Vincent Mentzel in 1989.
foto vergroten
Prinsesjes
tijdens de jaarlijks succesvolle Prins(ess)endagen. Foto: Menno Mulder
foto vergroten
Parade van de Zomerkoning
Bezoekers kunnen genieten van theatervoorstellingen in de paleistuinen. Foto: Menno Mulder
foto vergroten