Paleis Het Loo | Gijs Tuinman, een nieuwe ridder
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Gijs Tuinman, een nieuwe ridder

donderdag 4 december 2014 / door George Sanders

Voor moed, beleid en trouw. Zo luidt het motto van de Militaire Willems-Orde, de hoogste dapperheidsonderscheiding die ons land kent. Op donderdag 4 december 2014 heeft majoor Gijs Tuinman het versiersel van de Militaire Willems-Orde opgespeld gekregen. Het is vijfenhalf jaar geleden dat deze exclusieve ridderorde voor de laatste keer werd verleend.

Ridderslag

In aanwezigheid van twee van de vier nog in leven zijnde ridders der Militaire Willems-Orde reikte koning Willem-Alexander aan de zichtbaar geëmotioneerde majoor Gijs Tuinman het versiersel van de Militaire Willems-Orde uit, waarna hij hem de ridderslag gaf. In de voorafgaande toespraak prees de koning Tuinman om zijn inspirerende leiderschap en omschreef hij diens optreden als “creatief, tactisch weloverwogen en altijd gericht op resultaat”.

Commando

Afbeelding 1 > bijschrift: Gijs Tuinman ontvangt de ridderslag van koning Willem-Alexander en wordt daarmee de meest recente ridder der Militaire Willems-Orde (foto ANP)Na het voltooien van de Koninklijke Militaire Academie in Breda volgde Gijs Tuinman (1979) de opleiding tot commando in Roosendaal. In de jaren daarna werd hij uitgezonden, naar Afrika en vijf keer naar Afghanistan. Daar onderscheidde Tuinman zich als militair en als leidinggevende. Op 7 oktober 2009 kreeg hij uit handen van koningin Beatrix de Bronzen Leeuw, na de Militaire Willems-Orde de hoogste militaire dapperheidsonderscheiding.

Tuinman ontvangt nu de Militaire Willems-Orde ”vanwege zijn voortdurend en onder alle omstandigheden heldhaftig, beleidvol en moedig optreden”. Het beste voorbeeld daarvan is de actie op 6 september 2009 bij Deh Rawod in Uruzgan, waarbij de special forces onder leiding van Tuinman in een hinderlaag van de Taliban liepen. Het lukte Tuinmans troepen om zich uit open terrein terug te trekken. Maar toen bleek dat korporaal Van de Rijdt werd vermist, keerde onder leiding van Tuinman zes man terug om Van de Rijdt te zoeken. Ze vonden de achtergebleven korporaal zwaargewond en slaagden erin hem terug te brengen. Voor Van de Rijdt zou het niet baten: hij overleed aan zijn verwondingen. Voor zijn dappere optreden heeft majoor Tuinman de Militaire Willems-Orde ontvangen.

WaterlooAfbeelding 3 > bijschrift: De erfprins van Oranje, de latere koning Willem II, de eerste ridder der Militaire Willems-Orde (bruikleen Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau)

In april 2015 is het tweehonderd jaar geleden dat de Militaire Willems-Orde werd gesticht ter beloning van “uitstekende daden van moed, beleid en trouw”. Gijs Tuinman is zeker niet de eerste ridder in deze orde. Hij maakt deel uit van een lange reeks dappere landgenoten, zoals koning Willem II en de andere ‘helden van Waterloo’ uit 1815, Van Speijk (‘dan liever de lucht in’), Chassé, De Kock en Van Heutsz. En niet te vergeten koningin Wilhelmina, de ‘moeder des vaderlands’. Zij kreeg deze onderscheiding uitgereikt door haar dochter koningin Juliana vanwege haar rol van ‘moeder des vaderlands’ in de Tweede Wereldoorlog.

Afbeelding 2 - Willem II MWO

De ridders der Militaire Willems-Orde genieten bijzondere protocollaire voorrechten. Zo namen Tuinman en de beide andere ridders der Militaire Willems-Orde na de uitreiking in het gevolg van de koning het defilé af. Daarnaast zijn zij aanwezig bij herdenkingen en plechtigheden en worden zij na overlijden met militaire eer begraven.

In de tentoonstelling Ridders van Oranje, te zien t/m 31 mei 2015 op Paleis Het Loo, wordt ook aandacht besteed aan de Militaire Willems-Orde.

  • Gijs Tuinman ontvangt de ridderslag van koning Willem-Alexander
    Het type versiersel van de Militaire Willems-Orde
    De erfprins van Oranje, de latere koning Willem II
Gijs Tuinman ontvangt de ridderslag van koning Willem-Alexander
en wordt daarmee de meest recente ridder der Militaire Willems-Orde (foto ANP)
foto vergroten
Het type versiersel van de Militaire Willems-Orde
zoals dat aan Marco Kroon en Gijs Tuinman is uitgereikt (Paleis Het Loo, bruikleen Kanselarij der Nederlandse Orden)
foto vergroten
De erfprins van Oranje, de latere koning Willem II
De eerste ridder der Militaire Willems-Orde (bruikleen Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau)
foto vergroten