Paleis Het Loo | Held van de Sovjet-Unie
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Held van de Sovjet-Unie

dinsdag 4 november 2014 / door George Sanders

Loegantsk, Donetsk, Charkov, Kiev… het zijn plaatsnamen die iedere Nederlander kent, sinds aan het begin van dit jaar de strijd tussen het Oekraïense leger en Russische separatisten losbarstte. Maar ook zeventig jaar geleden was Oekraïne al het toneel voor een verwoestende oorlog. Toen stonden tijdens de Tweede Wereldoorlog Nazi’s en Sovjets tegenover elkaar. In die strijd onderscheidde gardekapitein Grigorij Demidowitsj Zawgorodnij zich. Zijn onderscheidingen bevinden zich nu in de collectie van het Museum van de Kanselarij der Nederlandse Orden.

Een gevaarlijk waagstuk

Nadat de Duitsers aan het centrale front zware nederlagen hadden geleden, probeerden zij zich in de herfst van 1943 over een 700 kilometer breed front in de Oekraïne terug te trekken om zich achter de rivier de Dnjepr te hergroeperen. Om op te kunnen stoten naar Berlijn en de Nazi’s definitief te verslaan, moesten de Russische troepen Dnjepr oversteken. Voor de Sovjets was de oversteek van de ‘Grote Rivier’ met zijn steile westelijke en zijn lage oostelijke oever een heus waagstuk.

Foto van gardekapitein van Grigorij Demidowitsj Zawgorodnij (1914-1955)  In september 1943 diende gardekapitein Grigorij Demidowitsj Zawgorodnij (1914-1955) als plaatsvervangend batterijcommandant in de regio Chernigov ten noordoosten van Kiev. Onder zwaar vijandelijk vuur wist hij met zijn troepen de oevers van de Dnjepr te bereiken, die zij in de nacht van 30 september met geïmproviseerde middelen en ernstig gehinderd door het sterk stijgende water overstaken. Zawgorodnij en zijn manschappen slaagden erin om aan de westoever van de rivier een strategisch uiterst belangrijke bruggenhoofd in bezit te nemen. Op 15 januari 1944 werd Zawgorodnij voor zijn dappere optreden beloond met de Gouden Ster Medaille.

Gouden Ster Medaille

2.-Gouden-Ster-Medaille-voor--en-achterkantDe Gouden Ster Medaille van de Sovjet-Unie is een van de meest prestigieuze en tot de verbeelding sprekende onderscheidingen uit de 20e eeuw. Gesticht door het Presidium van de Opperste Sovjet van de USSR bij decreet van 1 augustus 1939 gold de Gouden Ster Medaille als hoogste onderscheiding die de Sovjet-Unie kende. In de ruim 50 jaar waarin de onderscheiding heeft bestaan, werd deze bijna 13.000 maal verleend. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie stelden de Russische Federatie, Oekraïne, Wit-Rusland en Kazachstan een eigen Gouden Ster Medaille in.

3.-Ordeboekje_kleinDe Gouden Ster Medaille is een vijfpuntige ster van goud, gedragen aan een rood lint. Op de keerzijde van het versiersel staat het opschrift ‘Geroj SSSR’ (Held van de Sovjet-Unie). Ook is hier een uniek nummer gegraveerd. De aan Zawgorodnij verleende Gouden Ster Medaille draagt het nummer 7531. Onder dit nummer staat de onderscheiding geregistreerd in Zawgorodnij’s ‘ordeboekje’, een op een paspoort lijkend boekje, waarin alle onderscheidingen die iemand had verkregen mét datum van verlening en uniek nummer werden vermeld.

Maar nog veel bekender dan de onderscheiding zelf is de prestigieuze eretitel ‘Held van de Sovjet-Unie’, die dragers van de Gouden Ster Medaille voerden. Gardekapitein Grigorij Demidowitsj Zawgorodnij was één van die helden. De helden van de Sovjet-Unie vormden een bovenlaag in de Sovjet samenleving, die heel veel prestige genoot.

 

  • Foto van gardekapitein van Grigorij Demidowitsj Zawgorodnij (1914-1955)
    Gouden Ster Medaille van Held van de Sovjet-Unie (Monetnij Dvor, 1946)
    Ordeboekje van Grigorij Demidowitsj Zawgorodnij (Gosnak, 1946)
Foto van gardekapitein van Grigorij Demidowitsj Zawgorodnij (1914-1955)
De foto is afkomstig uit het ordeboekje van Zawgorodnij. Collectie: Stichting tot Instandhouding van het Museum van de Kanselarij der Nederlandse Orden. Foto: Paleis Het Loo.
foto vergroten
Gouden Ster Medaille van Held van de Sovjet-Unie (Monetnij Dvor, 1946)
Onderscheiding met het nummer 7531, afkomstig van Grigorij Demidowitsj Zawgorodnij. Collectie: Stichting tot Instandhouding van het Museum van de Kanselarij der Nederlandse Orden. Foto: Paleis Het Loo.
foto vergroten
Ordeboekje van Grigorij Demidowitsj Zawgorodnij (Gosnak, 1946)
Collectie: Stichting tot Instandhouding van het Museum van de Kanselarij der Nederlandse Orden. Foto: Paleis Het Loo.
foto vergroten