Paleis Het Loo | Het geheim van de poppenmaker
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Het geheim van de poppenmaker

dinsdag 7 juli 2015 / door Trudie Rosa de Carvalho

Bij de tentoonstelling Sisi, sprookje & werkelijkheid, worden de kostuums en juwelen mooi gepresenteerd op poppen of mannequins. Textielrestaurator Hans Schuite is de stille kracht die achter de schermen aan de poppen werkt.

Tovenaar

Hans werkt zowel aan interieurtextiel als ook met mij samen aan de kostuums. Hij is een tovenaar met gouden handen en een perfectionist in het aankleden van de mannequins. Hij zet de kleding niet alleen op de pop, maar past vaak ook de pop zelf helemaal aan voor het kostuum dat erop komt. Voor de tentoonstelling Sisi, sprookje & werkelijkheid (te zien tot en met 27 september) heeft Hans torso’s gemaakt waarop Sisi’s juwelen worden getoond.

afbeelding1en2

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Een speciaal aandachtspunt voor deze pop was het ingewikkelde Hongaarse kapsel; een creatie van zijden lappen die kunstig in elkaar werden gevlochten. Deze kunst heeft Hans gaandeweg steeds verder ontwikkeld. De eerste kapsels die hij op deze manier maakte, waren de kapsels van de poppen bestemd voor mijn eerste kostuumtentoonstelling Bruiden van Het Loo in 2005/2006. Voor deze tentoonstelling creëerde Hans de kapsels in gebleekte katoen.

‘Slender Billy’

Meestal is een doorsnee mannequin het uitgangspunt. Maar in de regel zijn historische kostuums veel kleiner van maat dan de hedendaagse poppen. Dat gold vooral voor koning Willem II (1792-1849). Voor de tentoonstelling Ridders van Oranje die dit voorjaar op Paleis Het Loo te zien was, kleedde Hans een pop aan met het inhuldigingskostuum van koning Willem II uit 1840.

Afbeelding 4 (pop Willem II)Toen Willem II als jonge man in Engeland woonde, werd hij daar zowel de Dutch Apollo als slender Billy genoemd. Hij was inderdaad klein en slank van stuk. Hans gebruikte een moderne pop die wij al in voorraad hadden, maar die was natuurlijk te groot. Om de pop passend te maken, moest Hans eerst de bekleding eraf halen en behoorlijk veel van de pop afzagen. Om de armen en de benen van de pop goed in vorm te krijgen, vulde hij die heel luchtig op met fijn fiberfill. De hoge laarzen die binnen de broekspijpen stonden, hielpen ook mee om vorm te geven. Na het in model brengen, werd de pop opnieuw met zwart fluweel bekleed. Hans gebruikte voor de opstelling een torso met hoofd.

Afbeelding 5 (pop Willem II - detail)Hans koos er in dit geval voor om het hoofddeksel op het hoofd te zetten. Eerder had hij een ander kostuum van koning Willem II al eens op een andere manier opgesteld, waarbij hij als hoedenstandaard een ijzeren priem gebruikte, die hij in een bol zuurvrij schuimrubber stak.

Afbeelding 6 (pop Willem II in opstelling Ridders van Oranje)Per tentoonstelling wordt steeds gekeken wat de beste opstelling is. In de tentoonstelling Ridders van Oranje bleef het hoofd van de koning toch onbedekt en stond de hoed op een standaard ernaast opgesteld. De reden hiervoor was dat de vitrine te laag was om de hoed boven het kostuum te laten zien.

Details

Graag geef ik nog wat details van dit prachtige inhuldigingskostuum prijs. De voorsluiting van de broek heeft houten knopen. Op de metalen knopen staat de naam van de knopenmakers, de Gebroeders Mansvelt uit Den Haag. Andere details zijn het mooie borduursel van de mouwopslagen, de houder van de witte hoedenveer en de mooie versteviging aan de binnenkant van de sluiting van de broek. In de vitrine zijn dit soort details vaak niet goed te zien. Met de foto’s kunt u er toch van meegenieten.

Afbeelding 7 (houten knoop)   Afbeelding 11 (binnenkant sluiting broek) Afbeelding 10 (houder hoedenveer)  Afbeelding 9 (borduursel mouwomslag)  Afbeelding 8 (knoop Mansvelt)

De pop met Sisi’s Hongaarse kapsel.
foto vergroten
Textielrestaurator Hans Schuite werkt aan de Sisi-pop.
foto vergroten
Een van de bruidsmeisjes-poppen voor de tentoonstelling Bruiden van Het Loo.
foto vergroten
Een pop met het inhuldigingskostuum van koning Willem II. De hoed staat op het hoofd van de pop.
foto vergroten
Een pop met een kostuum van koning Willem II. Hier is de hoed op een priem gestoken.
foto vergroten
Het inhuldigingskostuum van koning Willem II in tentoonstelling Ridders van Oranje.
foto vergroten
De houten knopen op de voorsluiting van de broek.
foto vergroten
Op de metalen knopen staat de naam van de knopenmakers, de Gebroeders Mansvelt uit Den Haag.
foto vergroten
De mouwopslagen zijn voorzien van prachtig borduursel.
foto vergroten
De witte hoedenveer wordt in deze houder gestoken.
foto vergroten
De binnenkant van de sluiting van de broek is extra verstevigd.
foto vergroten