Paleis Het Loo | Het Kanselarijmuseum vernieuwd
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Het Kanselarijmuseum vernieuwd

woensdag 21 oktober 2015 / door George Sanders

In de zomermaanden van 2015 heeft een deel van het Museum van de Kanselarij der Nederlandse Orden een ingrijpende make-over ondergaan. Het Kanselarijmuseum is het museum van ridderorden en onderscheidingen, ook wel ‘lintjes’ genoemd.

Staatsieportret koning Willem-Alexander en koningin MáximaDe nieuwe inrichting

In de vernieuwde presentatie van het museum worden nieuwe accenten gelegd. Accenten die een ander licht werpen op de wereld van ridderorden en onderscheidingen en op de rol die zij spelen in heden en verleden. Na een korte introductiefilm toont de nieuwe presentatie de ontstaansgeschiedenis van ridderorden in binnen- en buitenland. Uitvoerig wordt ingegaan op de vraag wat koning Willem-Alexander te maken heeft met onze lintjes. Zo is te zien welke Nederlandse en buitenlandse lintjes de koning draagt op het staatsieportret dat bij zijn inhuldiging werd gemaakt.

Vitrine-met-beloningsmedaille-van-VOC-van-Anthony-Valckenier.-Foto-Menno-MulderIn een aantal persoonlijke verhalen wordt duidelijk gemaakt wat het verband is tussen verdiensten en onderscheidingen. Zoals dat van Anthony Valckenier die in 1714 het opperbevel voerde over negentien rijk beladen VOC-schepen die vanuit Azië in Nederland terugkeerden. Daarvoor kreeg hij een gouden medaille aan een gouden ketting.

 

Heldere verhaallijn

Kansalarijmuseum---Vitrine-met-koffie--en-theeservies-versierd-met-ordeteken-Koninklijke-Orde-van-de-Unie.-Ingesteld-door-koning-Lodewijk-Napoleon.-Foto-Menno-MulderDuidelijke teksten in Nederlands én Engels, heldere verhaallijnen, speciale kindervitrines en een esthetisch goed verzorgde presentatie maken de opstelling voor een groter publiek toegankelijk. De strakke vormgeving door Osingadesign Amsterdam zorgt voor rust en helderheid, terwijl blow-ups extra nadruk leggen op belangrijke of bijzondere objecten.

Maar ook de fijnproever komt in de nieuwe opstelling aan zijn trekken. Het Kanselarijmuseum laat zien wat het in huis heeft: van de keten van de Orde van de Kousenband van Wilhelmina – het enige exemplaar dat buiten Engeland te zien is – tot de bijzondere verzameling objecten met betrekking tot de ridderorden van Lodewijk Napoleon (de jongere broer van de Franse keizer Napoleon was koning van Holland van 1806 tot 1810);  van de 17e-eeuwse gouden beloningsmedaille van de Staten-Generaal tot de Dickin Medal van het dappere hondje Ricky en de Militaire Willems-Orde van moderne helden als Marco Kroon en Gijs Tuinman.

Kindervitrines

In de vijf nieuwe kindervitrines wordt het verhaal van de ridderorden en onderscheidingen voor kinderen uitgelegd: Joris en de Draak, de Avondvierdaagse, dappere soldaten vroeger en nu én de Lintjesregen komen voorbij. En natuurlijk het verhaal van hondje Ricky, wat kinderen enorm spannend vinden.

Kindervitrines-waarin-het-verhaal-over-ridderorden-en-onderscheidingen-eenvoudig-wordt-uitgelegd.-Foto-Menno-Mulder

  • Staatsieportret koning Willem-Alexander en koningin Máxima
    Beloningsmedaille
    Koffie- en theeservies
  • Kindervitrines
Staatsieportret koning Willem-Alexander en koningin Máxima
Gemaakt bij de inhuldiging. De koning en koningin dragen hier de versierselen van enkele binnen- en buitenlandse onderscheidingen. Foto: Koninklijk Huis.
foto vergroten
Beloningsmedaille
De vitrine met daarin de beloningsmedaille van de VOC van Anthony Valckenier. Foto: Menno Mulder
foto vergroten
Koffie- en theeservies
Een van de nieuw ingerichte vitrines in het Kanselarijmuseum, met een van de topstukken: een koffie- en theeservies versierd met het ordeteken van de Koninklijke Orde van de Unie, ingesteld door koning Lodewijk Napoleon. Foto: Menno Mulder
foto vergroten
Kindervitrines
In de vijf kindervitrines wordt het verhaal over ridderorden en onderscheidingen op een eenvoudige manier in tekst en beeld uitgelegd. Foto: Menno Mulder
foto vergroten