Paleis Het Loo | Kennis delen met paleismusea
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Kennis delen met paleismusea

donderdag 19 februari 2015 / door Fabienne van Beek

Paleis Het Loo is niet alleen een museum, maar vooral ook een ingericht paleis. Het is interessant om kennis te delen met andere paleismusea in het buitenland.

Netwerk

Paleis Het Loo maakt deel uit van de Association of European Royal Residences (ARRE), een netwerk van Europese paleismusea. Naast Paleis Het Loo maken onder andere Versailles, Sanssouci en Schönbrunn, maar ook de koninklijke paleizen (Historic Royal Palaces) in Londen, deel uit van dit netwerk. Door dit samenwerkingsverband is het voor de partners mogelijk om kennis te delen op het gebied van het promoten van dit unieke erfgoed, maar ook van collectiemanagement: het behoud en beheer van de collectie.

Door het initiëren van verschillende projecten zorgen de ARRE-partners ervoor dat er goed gezorgd wordt voor de gebouwen en de bijbehorende collecties. Recent is Paleis Het Loo, samen met Versailles, Wilanów in Warschau en Venaria Reale in Turijn, gestart met een project om met elkaar te onderzoeken hoe preventieve conservering het beste gemonitord kan worden binnen de verschillende paleizen. Door middel van een software-tool moet het mogelijk worden om met dit instrument vroegtijdig verval binnen de ingerichte kamers van historische huizen te kunnen detecteren.

Eén keer per jaar wordt door één van de partners een themabijeenkomst georganiseerd. Dit jaar was het de beurt aan de Stichting Pruisische paleizen en tuinen in Berlijn en Potsdam. Deze bijeenkomst was geheel gewijd aan museale verlichting. Volgend jaar wordt er door Paleis Het Loo een bijeenkomst in Apeldoorn georganiseerd over collectiedepots binnen paleismusea.

Een kijkje in de keuken

Hampton Court - Olympic Venue of Road Cycling Time TrialEen aantal medewerkers van Paleis Het Loo heeft enkele weken geleden een inspiratiebezoek gebracht aan een aantal collega paleismusea in Engeland. Paleis Het Loo was uitgenodigd door Historic Royal Palaces om twee paleizen in Londen te bezoeken: Kensington Palace en Hampton Court Palace.

Hampton Court Palace heeft een bijzondere link met Paleis Het Loo: dit paleis werd bewoond door stadhouder Willem III en Mary, de eerste bewoners van Het Loo. Willem en Mary werden in 1689 gekroond tot koning en koningin van Engeland. Hampton Court was een van hun Engelse paleizen.

Op Paleis Het Loo zijn geen dienstvertrekken van het paleispersoneel zichtbaar voor bezoekers, daarom was het voor ons extra interessant om te zien hoe de keukens zijn teruggebracht in Hampton Court Palace. De chocoladekeuken, die in 1689 speciaal voor Willem III en Mary werd gebouwd, is open voor bezoekers.De-16e-eeuwse-keukens-in-Hampton-Court-Palace Ook de 16e-eeuwse keuken uit de tijd van de Engelse koning Henry VIII Tudor is gereconstrueerd. Hier wordt één keer per maand gekookt naar authentieke recepten uit de Tudor-periode. Door deze kookdemonstraties komt de keuken weer tot leven.

Kensington Palace

Buckingham Palace announces Catherine, Duchess of Cambridge to have second childOp de laatste dag van de reis werd een bezoek gebracht aan Kensington Palace, ook een paleis van Willem III en Mary. Het paleis werd ook bewoond door Diana, prinses van Wales, en door koningin Victoria in haar kindertijd. Bijzonder aan dit paleis is dat een deel ervan nog steeds wordt bewoond door leden van de Engelse koninklijke familie, zoals prins William en Catherine, hertogin van Cambridge.
Enkele jaren geleden werd het paleis ingrijpend verbouwd en opnieuw ingericht om beter toegankelijk te zijn voor bezoekers. De tentoonstelling ‘Victoria Revealed’ is ontworpen door de Amsterdamse tentoonstellingsontwerpers van OPERA. ‘Victoria Revealed’ vertelt het verhaal van het leven van koningin Victoria. In de tentoonstelling zijn teksten uit de dagboeken van Victoria verwerkt; doordat haar eigen verhaal is gebruikt, komt de tentoonstelling echt tot leven.

Een opvallend object in de centrale hal van Kensington Palace is een enorme lichtsculptuur: Kensington Archilace. Dit ontwerp van het Londense bureau Loop.pH is met de hand geweven van in totaal vier kilometer electroluminescent draad. Om het object te laten glinsteren, zijn er 12.000 Swarovski-kristallen gebruikt. Het was mooi om te zien dat moderne kunst perfect samengaat in de historische setting van een paleis.

afsluiting

Het was een bijzondere reis en interessant om te zien hoe andere paleismusea met hun collectie omgaan en deze tonen aan de bezoekers. Er zijn veel ideeën opgedaan en iedereen is geïnspireerd geraakt door alles wat er is gezien.

  • Hampton Court Palace
    Kookdemonstraties
    Benodigde ingrediënten
  • Kensington Palace
    Tentoonstelling ‘Victoria Revealed’
    Lichtsculptuur Kensington Archilace
Hampton Court Palace
Foto: ANP
foto vergroten
Kookdemonstraties
In de 16e-eeuwse keukens in Hampton Court Palace
foto vergroten
Benodigde ingrediënten
Voor de 16e-eeuwse recepten in Hampton Court Palace
foto vergroten
Kensington Palace
Foto: ANP
foto vergroten
Tentoonstelling ‘Victoria Revealed’
In Kensington Palace
foto vergroten
Lichtsculptuur Kensington Archilace
In de centrale hal van Kensington Palace
foto vergroten