Paleis Het Loo | Kerst met Prinses Margriet
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Kerst met Prinses Margriet

donderdag 10 december 2015 / door Paul Rem

Prinses Margriet is de laatste vorstelijke bewoner van Paleis Het Loo. Vanaf haar huwelijk in 1967 tot haar verhuizing in 1975, bewoonde de Prinses met haar echtgenoot prof. mr. Pieter van Vollenhoven en hun zonen een gedeelte van de Oostvleugel van het paleis. In samenwerking met Prinses Margriet zijn deze kerstperiode enkele persoonlijke voorwerpen bijeengebracht die een beeld geven van deze laatste jaren van Het Loo als functionerend paleis.

Bescheiden

Op 20 februari 1967, direct na hun huwelijksreis, betrok het echtpaar hun woning in de zijvleugel. Beneden lagen werk- en ontvangkamers, boven de privévertrekken. Het paleis oogt aan de buitenkant royaal, maar de woning  zelf was maar bescheiden van omvang, en dat terwijl zowel het gezin als de taken van de Prinses en haar echtgenoot zich al meer uitbreidden.

 

 

 

5a. Kersttafel in voormalige eetkamer prinses Margriet. Foto Paleis Het LooIn 1975 betrok het gezin een nieuw huis in de nabijheid van het paleis. De omvangrijke en langdurige restauratie van Paleis Het Loo was toen al begonnen. Hierbij werd het paleis hersteld in zijn 17de-eeuwse luister. Bij de restauratie werd de eetkamer van de Prinses gespaard. Hij werd opnieuw opgebouwd op de begane grond. De eetkamer is deze kerstperiode voor bezoekers te bekijken. Naast de feestelijke gedekte tafel staat weer een kerstboom met een zilveren kerstversiering van dunne slierten, waardoor het lijkt alsof de boom is bevroren.

Skelters

trapvliegtuig_IMGP4834In de Oostvleugel van het paleis zijn voorwerpen te zien die iets vertellen over de jaren waarin het gezin een deel van het paleis bewoonde. Onder andere een grote skelter in de vorm van een vliegtuig, die tussen de klassieke vergulde kroonluchters hangt. Met dit exemplaar speelde oudste zoon Prins Maurits. Ook Prins Bernhard had zo’n vliegtuig. De twee skelters kreeg hij aangeboden van zijn doopgetuigen, de Koninklijke Luchtmacht. Met de skelters reden de prinsjes rond op het voorplein van Het Loo.

Ook de trouwstoelen van de Prinses en haar bruidegom, en de koperen wieg waar alle vier de prinsen hebben gelegen, staan opgesteld. Onder de persoonlijke voorwerpen nemen de gouden sieraden die de Prinses kreeg als bruidsgeschenk van het eiland Curaçao, en haar Rode Kruis insigne dat ze droeg tijdens haar opleiding.

Voor deze gelegenheid stelde Prinses Margriet unieke familiefilmpjes – gemaakt door haar echtgenoot – ter beschikking, waarvan een compilatie is te zien in de Oostvleugel.

Prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven in hun woning in de oostvleugel van Paleis Het Loo 1967, foto coll Paleis Het Loo

  • Huwelijksplechtigheid
    Kersttafel
    Trapvliegtuig
  • Woning in oostvleugel
    Prinses Margriet en haar gezin
Huwelijksplechtigheid
van Prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven in de Sint-Jacobskerk in Den Haag op 10 januari 1967. Foto: collectie Paleis Het Loo
foto vergroten
Kersttafel
in voormalige eetkamer van prinses Margriet. Foto: Paleis Het Loo
foto vergroten
Trapvliegtuig
van Prins Maurits aangeboden door zijn doopgetuigen, de Koninklijke Luchtmacht
foto vergroten
Woning in oostvleugel
Prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven in hun woning van Paleis Het Loo in 1967. Foto: collectie Paleis Het Loo
foto vergroten
Prinses Margriet en haar gezin
voor Paleis Het Loo in 1974. Foto: collectie Paleis Het Loo
foto vergroten