Paleis Het Loo | Een lintje van de Koning
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Een lintje van de Koning

vrijdag 14 oktober 2016 / door Karlien Dijkstra

Wat is de lintjesregen? En een ridderorde? Heeft dat iets met ridders te maken? En kunnen dieren ook een lintje krijgen? Deze herfstvakantie is er een speciale kinderrondleiding over de lintjes van de Koning.

Lintjesregen

paleisreis-op-paleis-het-loo-ontdekken-foto-theo-smits-2Elk jaar vlak voor Koningsdag is de Lintjesregen. Een paar duizend Nederlanders ontvangen ‘uit naam van de Koning’ een lintje omdat ze zich hebben ingezet voor de samenleving. Dit gebruik bestaat al heel lang. Tweehonderd jaar geleden besloot koning Willem I de Militaire Willems-Orde op te richten, zodat dappere militairen konden worden beloond met een lintje. En later kwamen daar de Orde van de Nederlandse Leeuw en de Oranje van Oranje-Nassau bij, voor niet-militairen. Ridderordes zijn zelfs nóg ouder: soms bestaan ze al sinds de middeleeuwen.

Dit is allemaal te zien in het Museum van de Kanselarij der Nederlandse Orden,  gevestigd in museum Paleis Het Loo. Het Kanselarijmuseum heeft een van de grootse verzamelingen ridderorden en onderscheidingen ter wereld.

Dit klinkt best ingewikkeld. Maar in de kinderrondleiding wordt het – met behulp van de kindervitrines – een spannend verhaal. Want: zo’n lintje lijkt wel op een vaantje dat je bij sportwedstrijden of de Avondvierdaagse krijgt. Dat wil iedereen wel. Na de rondleiding knutselen kinderen zelf hun eigen lintje. 

afbeelding-2en3

Meedoen?

afbeelding-4Kinderen kunnen van zaterdag 15 tot en met zondag 23 oktober elke dag meedoen met de Paleisreis. Er zijn drie startmomenten: 11.00, 13.00 of 14.30 uur. De Paleisreis duurt een uur. Behalve een geldig entreebewijs zijn er geen extra kosten. Van te voren aanmelden via de website geeft voorrang. Ter plekke aansluiten is meestal ook mogelijk, mits er nog plaats is. De Paleisreis is leuk voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar. De rondleiding en de knutselactiviteit worden begeleid door enthousiaste kinderbegeleiders.

 

afbeelding-5-logo-rabo-museumkidsweekRabo Museumkidsweek

Paleis Het Loo doet dit jaar mee aan de landelijke Rabo Museumkidsweek, georganiseerd door de Museumvereniging en de Rabobank. Dat betekent dat Museumkids-mascotte Tikkit zich in het museum heeft verstopt. Kinderen die hem vinden, kunnen een foto van hem maken en deze uploaden op de site van Museumkids. Hier zijn leuke prijzen mee te verdienen.

  • In het Kanselarijmuseum zijn volop lintjes te zien.
    In de kinderrondleiding hoor je het spannende verhaal over het dappere hondje Ricky dat een medaille kreeg.
    Natuurlijk gaan kinderen ook hun eigen lintje knutselen.
  • In de kindervitrines wordt het verhaal van de ridderordes en koninklijke onderscheidingen meteen duidelijk.
    Logo Rabo Museumkidsweek
In het Kanselarijmuseum zijn volop lintjes te zien.
Foto: Theo Smits
foto vergroten
In de kinderrondleiding hoor je het spannende verhaal over het dappere hondje Ricky dat een medaille kreeg.
Foto: Theo Smits
foto vergroten
Natuurlijk gaan kinderen ook hun eigen lintje knutselen.
Foto: Theo Smits
foto vergroten
In de kindervitrines wordt het verhaal van de ridderordes en koninklijke onderscheidingen meteen duidelijk.
Foto: Theo Smits
foto vergroten
Logo Rabo Museumkidsweek
foto vergroten