Paleis Het Loo | Klaar voor een nieuw schooljaar
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Klaar voor een nieuw schooljaar

dinsdag 15 september 2015 / door Marlies van Ravenswaaij

“Wat doet de onderwijsafdeling eigenlijk in de zomer?”. Die vraag kregen wij de afgelopen maanden weleens te horen. De afdeling heeft zich goed voorbereid op het nieuwe schooljaar.

 

Schoolkamp

1. Deze leerlingen hebben zin in hun bezoek aan Paleis Het LooMisschien denkt u: in de aanloop naar de zomervakantie zal er vast niet veel gebeuren op de afdeling Educatie. Dat valt reuze mee! De laatste weken van het schooljaar zijn traditiegetrouw drukke weken. Met dit jaar iets nieuws: een speciaal schoolkamp-programma. De Veluwe is natuurlijk een ideale bestemming voor schoolkampen.
350 leerlingen uit de bovenbouw van de basisschool en de eerste twee leerjaren van het voortgezet onderwijs  kwamen tijdens hun kampweek naar Paleis Het Loo. In het programma ‘Op bezoek bij de koning’ leerden zij spelenderwijs van alles over het hofleven in het paleis en de tuin.

Verder begroetten wij, vlak voor én vlak na de zomervakantie, zo’n 450 middelbare scholieren uit allerlei landen. Vanuit heel Europa kwamen zij voor een uitwisseling logeren bij Nederlandse leeftijdsgenoten. Samen bekeken zij het paleis en deden ze opdrachten in de tuinen. Sommige Deense en Belgische leerlingen vergeleken Het Loo met paleizen in hun eigen land. Voor anderen, zoals een groep Slowaakse en een groep Letse leerlingen was de Oranje-dynastie geheel nieuw.

Uitwisselingsleeringen-ontdekken-Paleis-Het-Loo

 

Gouden Koets

Toen alle scholen zomervakantie hadden, bereidden wij het nieuwe schooljaar voor. Dat begon voor ons met de Gouden Koets. Dit rijtuig was het pronkstuk tijdens het evenement ‘Paardenkracht en Autopracht’. In de eerste week van het nieuwe schooljaar nodigden we scholen uit voor een speciale mini-museumles bij de Gouden Koets. Voor sommige kersverse kleuters was dit hun allereerste schoolexcursie.

De jongste leerlingen kwamen verkleed als prinsen en prinsessen. Zij vormden met elkaar een eigen Gouden Koets-stoet, met acht paarden, lakeien en een heus koninklijk paar. Oudere leerlingen hadden allemaal een hoedje op – een verwijzing naar Prinsjesdag. De museumdocent vertelde met duidelijke detailfoto’s wat meer over de versiering van het rijtuig. Dat was handig, want er waren ook veel andere bezoekers die van dichtbij een glimp wilden opvangen van de Gouden Koets. Vanwege die grote belangstelling is het rijtuig een week langer te zien geweest op Paleis Het Loo en hebben wij de museumlessen verlengd. In totaal kwamen in de eerste twee schoolweken zeshonderd leerlingen speciaal voor de Gouden Koets naar Paleis Het Loo.

Vandaag, op Prinsjesdag, rijdt de Gouden Koets nog eenmaal van Paleis Noordeinde naar het Binnenhof, daarna volgt een lange restauratieperiode. De leerlingen die wij hebben verwelkomd waren erg nieuwsgierig en vonden het geweldig om de Gouden Koets van zo dichtbij te kunnen zien. Uiteraard hebben ze dat vastgelegd in een klassenfoto of een selfie. Leerkrachten vertelden dat veel klassen vandaag op school op tv naar de koninklijke stoet zouden gaan kijken.

museumles-bij-de-Gouden-Koets

 

Vooruitblik

Wij kijken intussen weer vooruit. In de septembermaand staan veel ‘normale’ museumlessen gepland. Want ook zonder Gouden Koets of buitenlandse gasten is er dit schooljaar in en om Paleis Het Loo genoeg te beleven! Leer over de etiquette aan het hof, ontdek wie er allemaal in het paleis werkten of bekijk de vele bloemschilderingen in het interieur. Voor de verschillende doelgroepen staan alle lessen beschreven op onze website.

 

  • Leuk!
    Symmetriespel
    Uitwisselingsstudenten ontdekken tuinen
  • Toelichting bij de maquette
    Details Gouden Koets
    Klassenfoto
Leuk!
Deze leerlingen hebben zin in hun bezoek aan Paleis Het Loo.
foto vergroten
Symmetriespel
Museumdocente Anne speelt het symmetriespel tijdens het schoolkamp-programma.
foto vergroten
Uitwisselingsstudenten ontdekken tuinen
Nederlandse en Deense leerlingen ontdekken samen de tuinen van Paleis Het Loo.
foto vergroten
Toelichting bij de maquette
Museumdocente Natadja geeft uitwisselingsleerlingen toelichting bij de maquette van Paleis Het Loo.
foto vergroten
Details Gouden Koets
Museumdocente Sylvia wijst de leerlingen op de bijzondere details van de Gouden Koets.
foto vergroten
Klassenfoto
Groep 3 van de Koningin Wilhelminaschool uit Apeldoorn voor de Gouden Koets
foto vergroten