Paleis Het Loo | Kom kijken in het atelier van tuinvrouw Roos
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Kom kijken in het atelier van tuinvrouw Roos

woensdag 26 april 2017 / door Karlien Dijkstra

Deze meivakantie zijn kinderen welkom in het atelier van tuinvrouw Roos. Hier kom je van alles te weten over bloemen en planten in de paleistuinen. En kinderen kunnen zelf meehelpen.

Exotische planten

De tuinen van Paleis Het Loo zien er altijd perfect uit. Daarvoor zorgt de tuindienst en een grote groep vrijwilligers. Ook in de tijd van de eerste bewoners van het paleis – koning-stadhouder Willem III en koningin Mary II – was er al een grote groep tuinmannen en heel soms zelfs een tuinvrouw.

Willem en Mary waren allebei dol op bijzondere bloemen en planten. Ze lieten zelfs bloemen uit verre landen komen, zoals viooltjes of orchideeën. Die bloemen kwamen met schepen naar Nederland; ze waren wel maanden onderweg. De tuinlieden van Paleis Het Loo zorgden ervoor dat deze exotische planten ook in het koude Nederland konden groeien. Daarvoor werden kassen gebouwd. Bekend zijn de sinaasappelboompjes; deze stonden in de winter binnen in de oranjerie en in de zomer in de Koninginnetuin, de privé-tuin van koningin Mary.

Moestuinen

Naast de sierplanten hielden de tuinlieden zich ook bezig met de moestuinen. Er was immers groente en fruit nodig voor het gebruik in het paleis. De groente die niet werd gebruikt, werd naar de paleizen in Den Haag gebracht. Of het werd verkocht op de markt in Deventer.

De moestuinen van vroeger zijn nu niet meer te zien. Maar tegen de muren van de Koningstuin en de Koninginnetuin groeien fruitbomen met  druiven, abrikozen, pruimen, vijgen, appels en peren.

Ananas

In het atelier van tuinvrouw Roos wordt verteld over een paar van die 17e-eeuwse planten. De ananas was in de tijd van Willem III en Mary een prestige-object; deze plant kwam uit Suriname en de landen daaromheen. Het was heel lastig om in het koude Nederland ananassen te kweken. In Londen kon je zelfs een ananas huren als je een chique diner gaf.

De aurikel was een van Mary’s favoriete bloemen. Ze had geleerd hoe je aurikels in bijzondere kleuren kon kweken. In de Koninginnetuin staat in mei een ‘aurikeltheater’ waar de mooiste aurikels worden getoond.

Zaadbommetjes

In het atelier kunnen kinderen tuinvrouw Roos helpen. Ze kunnen zelf zaadbommetjes maken: dit zijn bolletjes van aarde en klei, gerold in bloemzaad. Deze zaadbommetjes kunnen kinderen meenemen naar huis, om ze daar te zaaien. Er is ook een leuke knutselplaat, waarmee kinderen hun eigen moestuin kunnen ontwerpen.

 

 

‘Paleisreis Aan de slag!’ is tot en met zondag 30 april elke dag geopend in de Stallen. Van 2 tot en met 7 mei is het kinderatelier ook geopend, maar dan zonder begeleiding. Er kunnen dan helaas geen zaadbommetjes worden gemaakt. De kindertentoonstelling is ontwikkeld samen met Projectburo Scheffers en ontwerpbureau ‘Bardet ontwerpt’. Meer informatie is te vinden op deze pagina.

  • Tuinvrouw Roos kweekt planten die ook al in de tuinen van Willem III en Mary stonden, zoals de sinaasappel, de ananas en de begonia
    In het kinder-atelier kun je je eigen moestuin ontwerpen
    Het zaadbommetjes maken is het leukste onderdeel
  • Het zaadbommetjes maken is het leukste onderdeel
    Het zaadbommetjes maken is het leukste onderdeel
Tuinvrouw Roos kweekt planten die ook al in de tuinen van Willem III en Mary stonden, zoals de sinaasappel, de ananas en de begonia
foto: Rob Voss
foto vergroten
In het kinder-atelier kun je je eigen moestuin ontwerpen
foto: Rob Voss
foto vergroten
Het zaadbommetjes maken is het leukste onderdeel
foto: Rob Voss
foto vergroten
Het zaadbommetjes maken is het leukste onderdeel
foto: Rob Voss
foto vergroten
Het zaadbommetjes maken is het leukste onderdeel
foto: Rob Voss
foto vergroten