Paleis Het Loo | Koninklijke beroepen in het Kinder-atelier
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Koninklijke beroepen in het Kinder-atelier

vrijdag 4 augustus 2017 / door Karlien Dijkstra

Deze zomervakantie zijn kinderen welkom in het Kinder-atelier. Hier kom je van alles te weten over het werk van de koetsier, de chauffeur, de tuinvrouw en de architect. En het leuke is: kinderen kunnen zelf meehelpen.

 
Personeel

In de eeuwen dat Paleis Het Loo werd bewoond door de Oranjes, was er veel personeel nodig om alles goed te laten verlopen: zoals lakeien, keukenmeesters en keukenmeiden, loopjongens en dienstmeisjes, een wijnkelderbewaarder, een zilverbewaarder en zelfs een klokkenbewaarder om de klokken op te winden. In de stallen werkten een stalmeester, koetsiers, stalknechten, wagenmeesters, tuigenmeesters en een hoefsmid. Met de komst van de auto kwamen hier de chauffeurs bij.

Deze familietentoonstelling gaat over vier beroepen in het paleis: tuinvrouw Roos, koetsier Dirk, chauffeur Frits en architect Puck.

 

Champagneblad

In de tijd van de eerste bewoners van Het Loo aan het einde van de 17e eeuw – Koning-stadhouder Willem III en Koningin Mary – werkten in de tuinen wel 45 tuinmannen en heel af en toe een tuinvrouw. Het verhaal van tuinvrouw Roos gaat over de exotische bloemen en groentes die zij kweekt voor Willem en Mary. Zoals de ananas, de koffieplant en het bijzondere champagneblad. En natuurlijk de sinaasappelboompjes, de bekende oranjeboompjes. En kinderen kunnen zelf een mooi boeket maken voor Koningin Mary: zij hield enorm van bloemen.

  

Rijtuig

Het koninklijk vervoer bestond eeuwenlang uit rijtuigen. In de stallen was heel veel werk te doen, zo blijkt uit het verhaal van koetsier Dirk. De paarden moesten worden verzorgd, maar ook de rijtuigen en al het tuigwerk. In het atelier kunnen kinderen zelf het rijtuig rijklaar maken voor een ritje. En daarna is het natuurlijk leuk om zelf als een echte koetsier op de bok te zitten.

 

Chauffeur

Prins Hendrik – de echtgenoot van Koningin Wilhelmina – kocht in 1908 zijn eerste auto. In de jaren daarna maakte het rijtuig behoorlijk snel plaats voor de auto. Tussen 1911 en 1940 bezat het Koninklijk Staldepartement dertig hofauto’s, vooral Spykers, Wintons en Cadillacs.

Chauffeur Frits is genoemd naar Frits Loois, de persoonlijk chauffeur van Prinses Wilhelmina in de periode nadat ze was teruggetreden als Koningin en op Het Loo woonde. Frits Loois begon op jonge leeftijd als koetsier voor Prins Hendrik. Toen bleek dat auto’s de toekomst hadden, leerde Frits autorijden en bleef dus hij jarenlang als chauffeur voor Wilhelmina en Hendrik werken. Net als Frits kunnen kinderen de koninklijke auto klaarmaken voor vertrek: de kussentje neerleggen en natuurlijk het vlaggetje – de koninklijke standaard – op de auto zetten.

 

Lego

Het vierde beroep is de architect. Dit is een leuke aanleiding om iets te vertellen over de aanstaande verbouwing van Paleis Het Loo. Kinderen kunnen zelf een paleis ontwerpen en een paleis bouwen van Lego.

 

Het verhaal van de vier beroepen is niet alleen leuk voor kinderen, maar ook interessant voor volwassenen. Daarom is in het atelier een beeldverhaal over de geschiedenis van de beroepen te zien. In de eerste week waarin het atelier was geopend, hebben we gemerkt dat ook volwassenen de quizzen en de electrospellen erg leuk vinden. Kortom: het atelier is voor het hele gezin.

‘Paleisreis Aan de slag!’ is elke dag geopend in de stallen. Tot en met 27 augustus is er een kinderbegeleider aanwezig. In die periode is elke dag om 11.00 en 15.00 uur een familierondleiding over het Stallenplein en door de stallen. Ook na 27 augustus is het Kinder-atelier geopend.
Het Kinder-atelier is
ontwikkeld samen met Projectburo Scheffers en ontwerpbureau ‘Bardet ontwerp’. Wilt u meer informatie over het Kinder-atelier?

  • Kinderen kunnen zelf een mooi boeket maken
    Op de bok, net als koetsier Dirk. Op het paard zitten is natuurlijk ook leuk!
    Op de koninklijke auto hoort de koninklijke standaard
  • Zelf een paleis ontwerpen
Kinderen kunnen zelf een mooi boeket maken
Foto: Nanette de Jong
foto vergroten
Op de bok, net als koetsier Dirk. Op het paard zitten is natuurlijk ook leuk!
Foto: Nanette de Jong
foto vergroten
Op de koninklijke auto hoort de koninklijke standaard
Foto: Nanette de Jong
foto vergroten
Zelf een paleis ontwerpen
Foto: Nanette de Jong
foto vergroten