Paleis Het Loo | Koninklijke eettafels
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Koninklijke eettafels

dinsdag 16 december 2014 / door Suzanne Lambooy

Tot en met zondag 4 januari is Paleis Het Loo omgetoverd tot Winterpaleis Het Loo. Een jaarlijkse traditie waarbij het paleis sfeervol wordt ingericht met kerstbomen en koninklijk gedekte tafels.

Serviezen en zilverbestek

Vorige week begon de transformatie van de paleiskamers. Collega’s van de Dienst Koninklijk Huis van Paleis Noordeinde in Den Haag kwamen die dag de tafels dekken met  historische en nieuwe serviezen uit koninklijk bezit. Voor even leek Paleis Het Loo in een eigen aflevering van ‘Downton Abbey’ te zijn beland: met wapperende tafelkleden die over tafels werden uitgelegd, serviezen die werden opgepoetst en zilverbestek dat met witte handschoenen naast de borden werd gelegd.

Binnen de Dienst van het Koninklijk Huis is het Departement van de Hofmaarschalk verantwoordelijk voor de organisatie van de diners, lunches en recepties die door de koning en koningin worden gegeven. De Porselein- en Zilverkamer, de Linnenkamer, de glaskamer en de Bloemenkamer zijn afdelingen van de Dienst Koninklijk Huis die op zo’n moment samenkomen voor de selectie van serviezen, tafelstukken, damasten tafelkleden en bloemstukken. Daarnaast stelt het Departement van de Hofmaarschalk de gastenlijst samen, verstuurt de uitnodigingen en laat de menukaarten drukken. Er gaat heel veel voorbereiding vooraf aan een koninklijk diner!

Monaco

Afgelopen zomer dineerden koning Willem-Alexander en koningin Máxima in de Balzaal van Paleis Het Loo met prins Albert II van Monaco. De vorst uit het glamoureuze mini-staatje aan de Middellandse Zee opende in Paleis Het Loo de expositie over zijn moeder, ‘Grace Kelly, prinses en stijlicoon’. Dankzij de genereuze toestemming van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander is de tafelschikking van dit diner deze kerstvakantie (deels) gereconstrueerd in de Audiëntiezaal van Het Loo.

dekkenHet dekken van de tafel in de Audiëntiezaal is een enorme klus. Als eerste worden houten tafels neergezet en aan elkaar geschakeld tot de benodigde lengte voor het aantal uitgenodigde gasten. Dan plaatsen twee collega’s van de Linnenkamer een zachte molton over de tafel. Dit voorkomt dat de tafel door het dunne damast schijnt en deze zachte ondergrond dempt het geluid bij het neerzetten van glazen, borden en bestek. Na de molton volgt het tafelkleed. Hiervoor zijn vele handen nodig om het enorm grote tafellaken uit te vouwen. De kleden worden vooraf zó opgevouwen dat ze aan de vouwnaden kunnen worden uitgemeten tot het midden van de tafel. Het is heel belangrijk dat het kleed precies recht in het midden ligt, want op de vouwnaden worden vervolgens de tafelstukken uitgemeten.

Tafelstukken

Als het tafelkleed op de tafel is gelegd,  gaat de medewerker van de Zilverkamer aan de slag. Samen met een lakei worden eerst de kandelaars, bloemvazen en spiegelplateaus neergezet. De bloemist vult vervolgens de vazen met boeketten en plaatst bloemenkransen rond de kandelaarsdekken_2

Als het midden van de tafel klaar is, worden de borden opgepoetst en neergezet. De koning en koningin zitten met de hoofdgasten in het midden van de tafel. Het  serviesgoed wordt daarom vanuit het midden van de tafel uitgemeten. Met meetlatten wordt de afstand tussen de gasten uitgezet: gemiddeld 70 cm tussen de gasten. foto4_ab

Het bestek voor het voor- en hoofdgerecht ligt naast het bord, dat voor het nagerecht erboven. Koninklijk bestek is met een monogram of wapen gegraveerd, de gegraveerde kant wordt zichtbaar naar boven gelegd. Met een meetlat wordt de precieze afstand bepaald van het bestek en het bord tot de tafelrand.

Daarna worden de vier glazen voor champagne, witte wijn, rode wijn en water rechts boven het bord geplaatst. Het witte wijn glas wordt uitgelijnd met het mes van het voorgerecht.

foto5_abc

Servetten

Nu de borden op tafel staan, is het tijd voor de servetten. De servetten worden tegenwoordig bij banketten vaak in een vierkante vorm gevouwen waarbij het ingeweven Rijkswapen in het midden zichtbaar is. De servetten worden midden op het bord gelegd. In de weerspiegeling van het kaarslicht is het patroon van het servet dan prachtig zichtbaar. Boven het bord wordt de menukaart neergezet; een eenvoudige witte kaart met een goud wapen in reliëf. Als ook de stoelen zijn geplaatst en een laatste controle is gedaan of alles op tafel recht staat, dan kunnen de gasten aanschuiven!

De tafel van het diner van 3 juni is te zien in de Audiëntiezaal

In totaal zijn er verspreid door het paleis acht gedekte tafels te zien waar u inspiratie kunt opdoen voor de aankleding van uw eigen kerstdiner. Het tv-programma ‘Blauw Bloed’ mocht dit jaar exclusieve beelden maken van het tafeldekken door de Dienst Koninklijk Huis. Deze reportage is op 20 december te bekijken.

  • De tafel van het diner van 3 juni is te zien in de Audiëntiezaal
De tafel van het diner van 3 juni is te zien in de Audiëntiezaal
Foto: Michiel Elsevier Stokmans
foto vergroten