Paleis Het Loo | Koninklijke loper in restauratie
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Koninklijke loper in restauratie

woensdag 30 april 2014 / door Paul Rem

Al een tijdje ziet de grote staatsietrap van Paleis Het Loo er wat somber uit, met die moderne zwarte loper die daar in mei 2013 is neergelegd. De prachtige wollen loper van koningin Wilhelmina, geknoopt in de destijds befaamde Deventer tapijtfabriek, is in restauratie.

De loper bestaat uit vier delen, bestemd voor de drie trapvluchten en het tussenbordes. Het bleek niet mogelijk dit zeer omvangrijke object in eigen huis te laten restaureren. Dat gebeurt dus nu in de werkplaats van ICAT Textielrestauratie B.V. in Cruquius, nabij Haarlem, waar restaurator Sadegh Memarian een behandelplan opstelde.

Wilhelmina op staatsietrap Franz ZieglerDe loper werd omstreeks 1900 speciaal voor de Grote Trap vervaardigd. Het was het sluitstuk van de restauratie van het centrale trappenhuis, dat de jonge koningin Wilhelmina was begonnen. Al in het jaar van haar inhuldiging was zij begonnen met plannen voor het terugbrengen van het centrale trappenhuis in de stijl van de bouwtijd, toen koning-stadhouder Willem III de uit Frankrijk afkomstige ontwerper Daniel Marot vroeg een ontwerp voor de decoratie te maken. De voorstellingen op de wanden werden uitgevoerd als fresco’s. Die bleken een beperkte houdbaarheid te hebben, want in de 19e eeuw werden de wanden over gestuukt en witgesausd. Wilhelmina wilde de oorspronkelijke grandeur terug en liet de schilderingen aanbrengen in olieverf op doek. De eikenhouten trappen kregen een loper in quasi-oosterse stijl in voornamelijk warm rood en blauw.

Deventer lopers zijn zeer sterk, dus de staat was na meer dan honderd jaar relatief nog goed. Maar bij nadere inspectie bleek het toch goed de loper te restaureren. Inmiddels is ongeveer een derde van de restauratie voltooid. Bij ICAT werden de vier onderdelen van de loper eerst ontdaan van eventuele nog levend ongedierte. Daarna werd een grote hoeveelheid zand eruit geklopt en werden de lopers vochtig gereinigd. Aan de achterzijde werden de oude banden, bestemd voor de koperen traproeden, losgehaald en vervangen.

Oude restauraties werden weer ongedaan gemaakt. Vervolgens herstelde Memarian de gebroken kettingdraden. Soms moesten kleine oppervlaktes stramien geheel opnieuw worden aangebracht, zodat het mogelijk was met nieuwe wol in te knopen, zodat de bovenzijde van de loper weer fris en gaaf oogt.

Het is de bedoeling dat de loper eind van dit jaar terugkeert naar zijn vertrouwde plek en dat hij weer decennia lang in goede conditie blijft. De restauratie van dit onderdeel van het monument wordt bekostigd door de Rijksgebouwendienst.