Paleis Het Loo | Logistieke uitdagingen in de koetshuizen
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Logistieke uitdagingen in de koetshuizen

dinsdag 30 juni 2015 / door Donny Tijssen

Vanaf 21 juni is een groot deel van de Stallen geopend voor publiek. Waar je tot voor kort de rijtuigen, sledes en auto’s alleen achter glas kon zien, kunnen bezoekers nu de koetshuizen in om deze prachtige voertuigen van dichtbij zien. Voorafgaand aan de nieuwe indeling van de Stallen is veel werk verzet bij het verplaatsen van objecten naar de depots. Daarover gaat dit blog.

Afbeelding 1 (eindresultaat)Vernieuwing

Het linker en rechter koetshuis stonden tot voor kort vol met rijtuigen, sledes en auto’s. Prachtige objecten waar een grote geschiedenis en mooie verhalen aan kleven. Er stonden in totaal zo’n 25 voertuigen per koetshuis, netjes in een rij. De mooiste stonden vooraan, zodat ze door het glas zichtbaar waren.
Deze traditionele opstelling paste niet goed meer bij wat Paleis Het Loo wil zijn: een open museum waar het object en de geschiedenis ervan centraal staan en waar de bezoeker op een moderne manier meer te weten kan komen over het verhaal achter het object.

Een projectteam, bestaande uit enkele medewerkers van het museum en een ontwerper, boog zich over de verlangde veranderingen in de koetshuizen. Hoe moet het er uit komen te zien? Wat zijn de verhalen die we gaan vertellen? Welke objecten illustreren dat verhaal het beste?

‘Slachtoffers’

Afbeelding 2 (Overzicht van de uithuizing)Al snel bleek dat in de koetshuizen niet voldoende plaats was voor alle vijftig objecten, met daarnaast een veilige en ruime looproute voor het publiek. Er moesten dus keuzes worden gemaakt, waarbij ‘slachtoffers’ zouden vallen.

Ook de algehele vormgeving vergde ’slachtoffers‘ onder de al lange tijd opgestelde objecten. Allereerst werd een selectie gemaakt onder de koetsen en rijtuigen. Meer dan twintig van deze historische voertuigen moesten uit de vaste opstelling worden gehaald. Ook de 120 hertengeweien die aan de stalmuren hingen, moesten weg, omdat ze niet pasten bij de uitstraling van de nieuwe opstelling.

Waarheen dan?

De overgebleven voorwerpen werden weggehaald uit de opstelling, maar we moesten ze natuurlijk wel met de nodige zorg opslaan. Dit was een behoorlijke uitdaging, omdat onze depots al bijna uit hun voegen barsten.

3+4

De grootste uitdaging betrof de ruim twintig koetsen en rijtuigen. Hiervoor konden we binnen het paleisterrein geen ruimte maken. Na het nodige onderzoek werd besloten de rijtuigen extern op te slaan. Het transport, dat binnen drie dagen en negen ritten met een speciale vrachtwagen uitgevoerd werd, bracht de voertuigen weg. Uit het oog is hier natuurlijk niet uit het hart: Alle objecten zijn gecontroleerd, gefotografeerd en waar nodig in ons collectieregistratiesysteem aangepast. De collectie is weliswaar niet meer zichtbaar voor het publiek, maar worden onder goede omstandigheden opgeslagen voor later gebruik in een andere context. Het beheer en behoud van deze collectie staat voor het museum hoog in het vaandel.

Ook het opslaan van de geweien was een bijzonder project. We vonden op een zolder nog een ruimte die hiervoor geschikt zou kunnen zijn. Deze ruimte moest wel worden aangepast. Zo moest er allereerst goed schoongemaakt worden. Ook moesten er voldoende rekken geplaatst worden waar alle geweien aan gehangen konden worden. De goede voorbereiding wierp zijn vruchten af, want de 120 geweien werden binnen een paar uur naar de zolder gebracht en opgehangen.

5+6

Zichtbaar

De koetshuizen zijn nu toegankelijk voor het publiek, op zichzelf al bijzonder. Nog mooier is dat de koetsen, rijtuigen, sledes en auto’s nu veel beter zichtbaar zijn en dat de objecten veel beter worden toegelicht. Je staat er natuurlijk niet bij stil dat er zoveel werk achter zo’n project zit. Sterker nog: het ziet er nu zo uit alsof het nooit anders is geweest.

De koetshuizen hebben sinds enkele weken een nieuwe inrichting.
foto vergroten
Meer dan twintig rijtuigen en auto’s werden van de koetshuizen naar de depots verplaatst. De hertengeweien hangen op deze foto nog aan de stalmuren.
foto vergroten
Eén van de rijtuigen wordt klaargemaakt voor transport.
foto vergroten
De rijtuigen worden het koetshuis uitgereden.
foto vergroten
De hertengeweien werden verplaatst naar een zolder.
foto vergroten
Alle geweien zijn schoongemaakt en genummerd.
foto vergroten