Paleis Het Loo | Mijn herinnering aan Frans Molenaar
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Mijn herinnering aan Frans Molenaar

vrijdag 23 januari 2015 / door Trudie Rosa de Carvalho

Begin januari overleed couturier Frans Molenaar. Hij ontwierp meerdere malen kleding voor leden van de koninklijke familie. Onder andere de bruidsjurk van prinses Annette.

Koninklijke bruiden

Afbeelding 1 (poster)In mijn werkkamer hangt nog steeds de poster van mijn eerste tentoonstelling Bruiden van Het Loo, die eind 2005 en begin 2006 veel publiek trok. In deze expositie was de bruidskleding van prinses Margriet en haar schoondochters te zien.

Het was bij deze gelegenheid dat ik in contact kwam met Frans Molenaar. Hij ontwierp de kleding van prinses Annette, die in 2000 trouwde met prins Bernhard. Zodoende waren zijn creaties in de tentoonstelling op Paleis Het Loo te zien.

Bruiden van Het Loo werd geopend door prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven, die tot hun grote verrassing meteen bij binnenkomst oog in oog stonden met zichzelf.

Opening tentoonstelling Bruiden van Het Loo

Gestreepte hoed

HUWELIJK-BERNHARD JR.-ANNETTEBij het burgerlijk huwelijk op 6 juli 2000 droeg Annette Sekrève een lichtblauw zijden pakje met een zeer fleurige gestreepte hoed, beiden ontworpen door Frans Molenaar. De kleur van de das van de bruidegom was afgestemd op de kleur van het bruidspakje.

Dit pakje was op de tentoonstelling te zien. Uiteraard was ook de bruidsjurk te zien die prinses Annette twee dagen later droeg bij het kerkelijk huwelijk.

De vitrine met de bruidskleding van prinses Annette en prins Bernhard

De driedelige jurk van ivoorkleurige tafzijde van de bruid bestaat uit een over jurk met een sleep van 240 cm lang, een rok en een haltertop. Opvallend aan de creatie van Molenaar is het geraffineerde lijnenspel, dat geaccentueerd wordt door over de lengte aangebrachte biezen van een iets lichtere zijde.

A en B

Op het huwelijksfeest droeg prinses Annette een haltertopje in combinatie met de rok, heel praktisch zonder sleep. Tot grote verrassing van de bruid waren door de couturier aan de binnenkant van dat haltertopje de letters ‘A’ en ‘B’ geborduurd in blauwe zijde onder een gouden kroontje. De kleur blauw past bij het oude principe dat de bruidsjurk de traditionele elementen dient te bevatten: “something old, something new, something borrowed, something blue”.

Haltertopje prinses Annette

Het bruidspaar met hun ouders De couturier ontwierp ook de kleding van de moeder en de schoonmoeder van de bruid. Het mantelpak van blauwe zijde met visgraat van prinses Margriet bevindt zich in de collectie van Paleis Het Loo. Het jasje loopt zowel voor als achter in het midden uit in een punt en waaiert vanuit de taille sterk uit, doordat het is opgebouwd uit tien banen.

 

‘Proefjurk’

Afbeelding 8 (vitrine met 'toile')Op de tentoonstelling stond ook de ‘toile’ van de bruidsjurk opgesteld; een proefstuk van ongebleekte katoen. Het was heel bijzonder om deze momentopname in het ontwerpproces van de jurk te zien.

Het publiek kon op de ‘toile’ de zwarte potloodstrepen zien, de veranderingen die na het doorpassen van de jurk moesten worden doorgevoerd. De linkermouw toont de afwerking met de bies, zo kenmerkend voor de stijl van Frans Molenaar.

Zelf verwoordde hij zijn stijl als: “Eenvoud en tijdloosheid”.
Een edele eenvoud, waar hij de meester in was.

 • Poster Bruiden van Het Loo
  Opening van de tentoonstelling
  Zijden pakje Frans Molenaar
 • Vitrine met bruidskleding
  Huwelijksfeest
  'A' en 'B'
 • Bruidspaar met ouders
  'Toile' van de bruidsjurk
Poster Bruiden van Het Loo
In 2005/2006 was deze tentoonstelling op Paleis Het Loo te zien
foto vergroten
Opening van de tentoonstelling
door prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven. Foto: H. Schenk
foto vergroten
Zijden pakje Frans Molenaar
Prinses Annette droeg bij het burgerlijk huwelijk een zijden pakje van Frans Molenaar. Foto: ANP - Marcel Antonisse
foto vergroten
Vitrine met bruidskleding
Van prinses Annette en prins Bernhard. Foto: H. Schenk
foto vergroten
Huwelijksfeest
Prinses Annette en prins Bernhard op hun huwelijksfeest. Foto: H. Schenk
foto vergroten
'A' en 'B'
De geborduurde letters van zijden op het haltertopje van prinses Annette
foto vergroten
Bruidspaar met ouders
Foto: ANP - Paul Vreeker
foto vergroten
'Toile' van de bruidsjurk
Foto: H. Schenk
foto vergroten