Paleis Het Loo | Nieuw leven voor plantentafel van koningin Sophie
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Nieuw leven voor plantentafel van koningin Sophie

donderdag 7 augustus 2014 / door Paul Rem

De depots van Het Loo zijn ware schatkamers. Alle meubelen die nu in het paleis staan te glanzen en te pralen hebben waarschijnlijk ooit eens in het depot gestaan. Eenmaal ontdekt en gerestaureerd gaan ze een nieuwe toekomst tegemoet. Zo ook het plantentafeltje, of jardinière (jardin is Frans voor tuin) van koningin Sophie, de eerste echtgenote van koning Willem III.

Herkomst plantentafel

Wat vorig jaar nog een verzameling losse stukken hout was, werd door Boudewien Westra omgetoverd tot wat het omstreeks 1865 was: een paleiswaardig tafeltje waarin een bloeiende plant werd gezet. Voor toveren bestaat een leerschool: Boudewien volgde de opleiding Conservering en restauratie van cultureel erfgoed (Restauratiekunde) aan de Universiteit van Amsterdam.

Voor de afronding van haar opleiding liep zij enkele maanden stage in het atelier van Loo-meubelrestaurator Charles de Smet. De hoop brokstukken vormde een uitdaging, want het werd al snel duidelijk dat de herkomst interessant was. Rode Salon Emma Lange Voorhout 1900 foto G van Tets

In 1864 werd een lijst opgesteld van wat er in het paleis kon worden aangetroffen. In de Rode Salon van koningin Sophie werd genoteerd: “twee bloemtafeltjes zwart met verguld”. Na de dood van Sophie hertrouwde de koning met koningin Emma en uit die tijd is een houtsnede gemaakt van het interieur van die Rode Salon, die toen door Emma werd bewoond. De twee bloemtafeltjes komen er ook op voor. In 1900 betrok koningin Emma een nieuw paleisje in Den Haag. De meubeltjes gingen mee. Maar ze raakten langzaam uit de mode. Verbannen naar de meubelbewaarplaats in Den Haag waren ze in zo’n slechte staat geraakt, jardiniere-voor_-2dat er geen zorg meer aan werd besteed. Gelukkig bewaarde een slimme medewerker de restanten, die naar Het Loo werden overgebracht. En zo kon Boudewien tenminste één plantentafeltje in oude glorie herstellen.

In de praktijk

In de 19e eeuw ging men in de paleizen bloeiende planten in de salons zetten. Ze werden in sierpotten gezet, maar er konden ook speciale tafeltjes worden besteld. Het tafelraam was extra hoog, zodat er een zinken binnenbak in paste. Dat is ook het geval bij Boudewiens jardinière, die in de toen modieuze neo-Lodewijk XVI-stijl werd vervaardigd.

jardiniere-na_-4Boudewien heeft alle bijbehorende stukken bij elkaar gebracht, ontbrekende onderdelen van hout bijgemaakt, profiellijsten en houtsnijwerk bijgemaakt, de oude vergulding op orde gebracht en toen alles bijeengebracht tot één geheel. Ten slotte bracht zij eenheid door de bijgemaakte onderdelen te laten passen bij het geheel: zwart waar het zwart moet zijn en goud waar het verguld was.

De jardinière van koningin Sophie heeft een complete make-over gekregen. Het Loo heeft er weer een vitaal onderdeel van de collectie bij: een typisch paleismeubel dat zijn oude rol weer terugkrijgt. Namelijk in de Zitkamer van koningin Sophie, mét bloeiende planten!

Laat in een reactie hieronder achter of jij de plantentafel al hebt gezien?!

  • De Rode Salon van Koningin Emma
    Detail van plantentafel voor restauratie
    Plantentafel voor restauratie
  • Plantentafel na restauratie
    Detail van plantentafel na restauratie
De Rode Salon van Koningin Emma
Gesitueerd op Paleis Het Loo op een foto uit 1900. De salon van Emma, die bezoekers aan Het Loo zien, is de Blauwe Salon van de koningin geweest. Aardig is de opmaak van de plantentafel met lage exotische planten.
foto vergroten
Detail van plantentafel voor restauratie
foto vergroten
Plantentafel voor restauratie
foto vergroten
Plantentafel na restauratie
foto vergroten
Detail van plantentafel na restauratie
foto vergroten