Paleis Het Loo | Aanwinsten voor het museum
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Aanwinsten voor het museum

dinsdag 24 maart 2015 / door Johan Carel Bierens de Haan

Paleis Het Loo breidt haar collectie voortdurend uit. Dit gebeurt door bruiklenen en schenkingen, maar er worden ook objecten aangekocht die nog ontbreken binnen het museum of die belangrijk zijn voor de collectie.

Bruiklenen en schenkingen

Een levendig museum houdt zich bezig met (het bewaren van) het verleden en kijkt tegelijkertijd naar voren. Een actief verzamelbeleid is hierbij van belang, waarvan zowel verwerven als afstoten (‘ontzamelen’) deel uitmaken. Bij aanwinsten kan het gaan om (langdurige) bruiklenen, waarvan die van de Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau en uit de Koninklijke Verzamelingen de belangrijkste zijn. Ook door schenkingen en legaten worden de collecties verrijkt. En het museum koopt zelf voorwerpen aan, vaak met steun van de Stichting ’t Konings Loo.

Zilveren-tafelmand-met-hengsel-in-1852-besteld-door-koningin-weduwe-Anna-Paulowna-invnr-RL41877-Foto-Tom-HaartsenOnze collectie breidde zich het afgelopen jaar weer uit met een gevarieerd aantal stukken die, zoals bijna altijd het geval is, verband houden met leden van het huis Oranje-Nassau of Paleis Het Loo. Een keuze uit de aanwinsten van het jaar 2014 wordt het gehele jaar 2015 getoond in de Aanwinstenkamer in de Oostvleugel van het museum. Een opvallend stuk is de zilveren hengselmand, die Anna Paulowna, de weduwe van koning Willem II, in 1852 bij de Haagse zilversmeden A.D. Pijzel en Carbentus bestelde als een ‘glaze mand’. De herkenning daarvan is te danken aan het gekroonde spiegelmonogram ‘A’, dat in het hengsel is gegraveerd.

‘Vijva Oranie’

nieuwe-aanwinst-aardenwerk-schenkkan-RL41889-HR-beeld-volgtIn de Aanwinstenkamer pronkt ook een beschilderde aardewerken kan met het opschrift VIJVA ORANIE voorzien van het wapen van de bouwheer van Het Loo, koning-stadhouder Willem III, en het jaartal 1675. Er staat ook een vers op de buik van deze kan, dat begint met: Danck sij den Heer / Oranie herstelt weer, een verwijzing naar het rampjaar 1672 enkele jaren eerder. De aankoop op een veiling van deze kan was de eerste die het fonds op naam ‘Dr H.O.C.R. Ruding Fonds’ mogelijk maakte. Dit fonds werd ingesteld bij het afscheid van de naamgever als voorzitter van de Raad van Toezicht van Paleis Het Loo in 2013.

Gietijzeren-haardplaat-met-stadhouderlijk-wapen-Willem-V-invnr-RL41873-Foto-Tom-HaartsenWij verzamelen ook oude gebruiksvoorwerpen afkomstig uit de paleizen in ons land voor de inrichting van de paleisvertrekken op Het Loo. Een voorbeeld daarvan kon op een Amsterdamse veiling worden aangekocht. Het is een gietijzeren haardplaat die diende om de achterwand van een schouw tegen de hitte van het haardvuur te beschermen. Op de plaat is het wapen van stadhouder Willem V afgebeeld, naast versieringen van muziekinstrumenten en oorlogsattributen.

‘The Dutch Order’

kroonorde-X20140012-1-3#DC290115#FOTHaartsenEen heel persoonlijke toets zien we bij de versierselen behorend bij het Grootkruis in de Kroonorde, die koningin Beatrix in 1982 toekende aan prinses Diana, de echtgenote van de Britse kroonprins Charles. Deze werden na haar overlijden aan de Kanselarij der Nederlandse Orden geretourneerd. Aan de binnenkant van het doosje bevestigde prinses Diana een handgeschreven briefje met het opschrift: ‘The Dutch Order’.

Kom vooral eens kijken naar deze en andere nieuwe aanwinsten die laten zien dat een collectie een levend geheel is. Ik ben benieuwd welke kansen wij in 2015 kunnen benutten om de collectie met spannende en mooie stukken aan te vullen.

  • Mand van koningin-moeder Anna Paulowna
    Kan ter ere van stadhouder Willem III
    Haardplaat met het stadhouderlijke wapen
  • Grootkruis in de Kroonorde, toegekend aan prinses Diana
Mand van koningin-moeder Anna Paulowna
Albert Daniel Pijzel en Carbentus, Den Haag, 1852, zilver. Foto: Tom Haartsen
foto vergroten
Kan ter ere van stadhouder Willem III
Delft, 1675, tinglazuuraardewerk, verworven met steun van het Dr. H.O.C.R. Ruding Fonds. Foto: veilinghuis Christie’s, New York
foto vergroten
Haardplaat met het stadhouderlijke wapen
Nederland of Duitsland, 1600-1795, gietijzer. Foto: Tom Haartsen
foto vergroten
Grootkruis in de Kroonorde, toegekend aan prinses Diana
Schenking: Kanselarij der Huisorden, Den Haag. Foto: Tom Haartsen
foto vergroten