Paleis Het Loo | Nieuwe lessen voor scholen
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Nieuwe lessen voor scholen

dinsdag 18 november 2014 / door Marlies van Ravenswaaij

In 2014 is Paleis Het Loo een nieuwe weg ingeslagen op het gebied van onderwijs. Schoolklassen die het paleis willen bezoeken, hebben nu meer mogelijkheden: er zijn nieuwe museumlessen, de klassen worden door museumdocenten begeleid en er is een eigen lokaal.

Samenwerking met scholen

Voorafgaand aan alle veranderingen zijn we in gesprek gegaan met onder andere leerkrachten uit het basisonderwijs. Doel van deze gesprekken was erachter te komen wat leerkrachten willen leren in en over Paleis Het Loo. Wat bleek? Afbeelding 1 (klas in paleis)De leerkrachten willen jonge leerlingen laten kennismaken met het leven van koningen en koninginnen. Hoe ouder de leerling, hoe meer historische verdieping hij of zij aankan. Een museumles is meer dan een rondleiding. Leerlingen gaan in het paleis en in het lokaal actief aan de slag. Vandaar ons motto: de Paleisreis. Iedere leerling gaat als het ware op reis door het paleis.

Nieuwe lesprogramma’s

Vol ideeën zijn we aan de slag gegaan met een complete herziening van het educatieve aanbod, allereerst met de lessen voor het basisonderwijs. De lessen hebben een vaste opbouw: een voorbereidende les in de klas, een bezoek aan Paleis Het Loo en een afrondende les terug op school. In de lessen besteden we aandacht aan beeldende kunst, geschiedenis, architectuur en erfgoed. De lessen gaan niet alleen over het paleis, maar ook over de stallen en de tuinen. Van speuren naar dieren met prentenboek-held Willem Waf tot zelf aan de slag als junior-conservator: de zeven basisschoolprogramma’s vormen samen een doorgaande leerlijn.

Afbeelding 2 (leerkrachten in educatie-ruimte)

De afgelopen weken hebben we de nieuwe lesprogramma’s getest: enkele proefklassen proberen de nieuwe programma’s uit. De testfase waarin we nu zitten, is belangrijk: we komen erachter hoe de lessen zo goed mogelijk aansluiten op de lesmethodes en de wensen van de scholen. Deze weken verwelkomen we enthousiaste en nieuwsgierige leerlingen, die vol verve alle lesprogramma’s uitproberen.

Museumdocenten en een eigen lokaal

Ook nieuw zijn onze museumdocenten, die ieder schoolbezoek begeleiden. Ze hebben allemaal een lesbevoegdheid op zak voor het primair of het voortgezet onderwijs. De museumdocenten kennen de lesprogramma’s door en door, omdat ze de lessen mee ontwikkeld hebben.

Afbeelding 3 (leerlingen in educatie-ruimte)

In oktober is de educatieruimte in gebruik genomen. Dit speciale ‘paleislokaal’ is gevestigd in de Oostvleugel, waar vroeger de keukens van het paleis te vinden waren. Hier klinken nu geen geluiden van rammelende potten en pannen, maar opgewekte kinderstemmen. We beginnen en eindigen iedere museumles hier. We geven een toelichting op het programma, spelen er spellen en bekijken na afloop van het paleisbezoek hoe de opdrachten in het paleis zijn gegaan. Het lokaal is speciaal voor schoolklassen ingericht. Zij voelen zich er echt welkom. Drie grote ramen kijken vanuit het lokaal op het voorplein van het paleis. Een fantastische plek om de museumles te beginnen of af te ronden!

Vervolg

Afbeelding 4 (uitzicht vanuit educatie-ruimte)Deze week evalueren we alle nieuwe lesprogramma’s samen met de leerkrachten. Dit zijn dezelfde leerkrachten die we eerder hebben gesproken over hun wensen voor de nieuwe lesprogramma’s. Zo hebben zij zowel in het begin als aan het einde van dit proces een belangrijke stem. Als we klaar zijn met de lessen voor het basisonderwijs, volgt een vergelijkbaar proces voor middelbare scholen. Op die manier bouwen we een stevig fundament voor het programma voor schoolklassen. Met als doel: zoveel mogelijk leerlingen hun Paleisreis laten beleven!

Museumdocente Dorothy neemt een klas mee door het paleis
foto vergroten
Bij het doorspreken van de nieuwe lessen konden de leerkrachten meteen het nieuwe paleislokaal bekijken.
foto vergroten
Museumdocent Anne bespreekt met de leerlingen de opdrachten na die ze in het paleis hebben gemaakt
foto vergroten
Vanuit de educatieruimte kijk je uit op het voorplein van het paleis
foto vergroten