Paleis Het Loo | Op jacht naar de perfecte kerstboom
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Op jacht naar de perfecte kerstboom

dinsdag 24 november 2015 / door Willem Zieleman

De kerstboom voor Paleis Het Loo, december 2010.

Al duurt het nog even, toch zijn de eerste voorbereidingen voor Winterpaleis Het Loo al gestart. Dat begint altijd met het uitzoeken van een grote kerstboom, die traditiegetrouw uit eigen bossen komt.

Bomenjacht

Het is eind oktober, de bossen rondom Het Loo nemen afscheid van de zomer met een schitterend kleurenspektakel. We melden ons ‘s morgens vroeg bij het boswachtershuis in Hoog Soeren, waar we hebben afgesproken met boswachter René Olthof. We gaan met hem op ‘bomenjacht’. Het lijkt eenvoudig om op een terrein van meer dan tienduizend hectare een mooie kerstboom uit te zoeken, maar de boom moet wel aan alle kanten dicht bezet zijn met groene takken en vijftien à zestien meter hoog zijn. Bomen die dicht op elkaar staan vallen al af, die zijn alleen in de top groen.

We rijden kilometers door de nog nevelige bossen. Het drukke Nederland lijkt ver weg, we zouden ook in Zweden of Polen kunnen zijn. Er is geen huis, geen mens te zien. We zien een paar reeën, en de wroetsporen herinneren aan de vele wilde zwijnen die hier leven.

We belanden in Alverschoten, zuidelijk van Hoog Soeren. Een open, gemengd bos met vrijstaande fijnsparren, in de volksmond ‘kerstbomen’ genoemd. Het keuren kan beginnen. We bekijken er verschillende en na wat wikken en wegen maken we een keuze. Of de boom goed te bereiken is, is ook een afweging. We moeten er nog wel met een tractor en een kraan bij kunnen komen. Dat wordt een flinke tocht vanaf Het Loo op 7 december.

Nog meer groen

Behalve een kerstboom is er nog meer groen nodig om het paleis in kerstsfeer te brengen. We rijden verder en belanden in de hoge, stille douglas-bossen. Een oude grafheuvel licht op tussen het donkere groen…Tuindienst maakt groenversieringen voor Winterpaleis Het Loo. Foto Paleis Het Loo

De toppen van de douglas-sparren kunnen worden uitgedund: deze zijn goed bruikbaar voor slingers, kransen en andere versieringen. Hier beginnen we al in november mee. Dit jaar hebben de tuinvrijwilligers ook meegeholpen met het maken van slingers. In totaal is er wel vierhonderd meter nodig!

Ander groen, zoals bonte hulst en coniferengroen, komt dichter bij huis vandaan. We hebben veel in de eigen kwekerij staan. Dennenappels zoeken we in het park achter Kasteel Het Oude Loo. En de bekende oranjeboompjes (Solanum pseudocapsicum) komen uit de eigen kassen.

Kerst op Paleis Het Loo

Als op 12 december de deuren weer opengaan voor Paleis Het Loo in kerstsfeer, dan ziet en ruikt u het groen uit de bossen van het Kroondomein en ziet u het werk van onze tuinlieden en vrijwilligers. Een oude traditie met elk jaar weer een ander accent.

Kerstversiering-tijdens-Winterpaleis-Het-Loo

  • Verlichte kerstboom
    Groenversieringen
    Staatsietrap
  • Schilderijengalerij
Verlichte kerstboom
op de Bassecour voor het paleis (2010). Foto Paleis Het Loo
foto vergroten
Groenversieringen
worden al vroeg gemaakt door de medewerkers van de Tuindienst. Foto Paleis Het Loo
foto vergroten
Staatsietrap
Eén van de pronkstukken elk jaar is de versiering bij de Staatsietrap. Foto Robert Mulder
foto vergroten
Schilderijengalerij
Versierd met groenslingers. Foto Michiel Elsevier Stockmans
foto vergroten