Paleis Het Loo | Op zoek naar kennis over tuingereedschap
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Op zoek naar kennis over tuingereedschap

dinsdag 14 oktober 2014 / door Renske Ek

Het onderhoud van de paleistuinen is een enorme klus. Vroeger moesten de hoveniers veel werk met de hand doen. Paleis Het Loo heeft een collectie historisch tuingereedschap. Daar zitten een aantal opmerkelijke voorwerpen bij, die tuinconservator Renske Ek graag met u bespreekt.

 

Taken

Als conservator tuinen vallen een aantal aandachtsgebieden onder mijn hoede. Uiteraard is dat in eerste instantie de historische correctheid van de tuin. Hieronder valt het meedenken over – en uitzoeken van – de planten die we gebruiken in de tuin. Mijn taak is om ervoor te zorgen dat de planten die nu in de tuin staan, zoveel mogelijk dezelfde zijn als in de 17e eeuw.

Een bijkomende taak is de collectieregistratie. De vaste planten worden – net als alle andere museumstukken – geregistreerd en gedocumenteerd. De tuin is voor Paleis Het Loo dan ook een levend deel van de collectie.

Een andere taak is het adviseren over gebruik van bloemen en bloemschikstijlen voor de boeketten. De boeketten zijn gebaseerd op voorbeelden uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Als u dit jaar de tentoonstelling ‘Bloemenpaleis 2014: Bloemkunst in paleis & tuin’ hebt bezocht of de verse boeketten in het paleis heeft gezien, dan weet u dat onze bloemisten John Hagen en Francien Huis in ’t Veld de meest prachtige boeketten maken.

 

Schoffels en kapmessen

Foto van tuinlieden op Paleis Het LooEen laatste aandachtsgebied is dat van het historisch tuingereedschap. In het depot van Paleis Het Loo staat een prachtige verzameling van veelal 19e eeuws gereedschap. Oude kapmessen, maaimachines, een turfkruiwagen, een wanmolen, schoffels, zeisen, gieters en manden getuigen van vroegere tijden, toen de hoveniers van de Oranjes alles met de hand moesten doen. De collectie bestaat vooral uit een set tuingereedschap afkomstig van Paleis Huis Den Bosch en een set afkomstig van Paleis Soestdijk. In de komende periode wil ik een aantal opmerkelijke objecten nader toelichten en met u delen, hier of op Twitter (@TuinenHetLoo).

De collega’s van de afdeling collectieregistratie zijn bezig met het fotograferen en beschrijven van de gereedschappen. Waarvoor de meeste objecten werden gebruikt, is meestal nog prima te herkennen: de gereedschappen uit de huidige tijd lijken nog erg op hun voorgangers.

Bij sommige gereedschappen is het gebruik echter wat moeilijker vast te stellen. Gelukkig zijn er in de laatste jaren twee goede boeken over historisch tuingereedschap gepubliceerd. Zo verscheen in 2012 ‘Hippe, Krail und Rasenpatsche: Zur Geschichte der Gartengeräte’ van de Duitse autoriteit op dit gebied Clemens Alexander Wimmer. Dit voorjaar heeft de Royal Horticultural Society het leuke boek ‘RHS Tales from the Tool Shed’ uitgegeven.

 

Vraagtekens

Onbekend gereedschapToch blijven er nog vraagtekens. We weten bijvoorbeeld niet waarvoor dit tuingereedschap is gebruikt.

Vandaar mijn vraag aan u. Herkent u dit voorwerp? Heeft u enig idee waarvoor dit gebruikt zou kunnen zijn? Of weet u iemand of een instantie met kennis over het oude ambacht van de hovenier en zijn gereedschap? Ik hou me aanbevolen voor uw reactie.

 

  • Onbekend gereedschap
    Foto van tuinlieden op Paleis Het Loo
Onbekend gereedschap
Onbekend gereedschap uit de collectie van Paleis Het Loo
foto vergroten
Foto van tuinlieden op Paleis Het Loo
Collectie: Paleis Het Loo
foto vergroten