Paleis Het Loo | Orgelmuziek en filmpjes in de Kapel
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Orgelmuziek en filmpjes in de Kapel

dinsdag 31 maart 2015 / door Karlien Dijkstra

Wie het paleis de afgelopen maanden heeft bezocht, zal ongetwijfeld de nieuwe tekstborden hebben gezien. In de Schilderijengalerij en de Kapel krijgen bezoekers op een andere manier informatie: met touchscreens.

AANTREKKELIJK

In het voorjaar van 2014 is met steun van de BankGiro Loterij het project ‘Verbetering Publieksinformatie Paleis Het Loo’ gestart. Het doel is de informatievoorziening in het museum inhoudelijk te verbeteren en aantrekkelijker te maken voor bezoekers.

Afbeelding 1 (nieuw tekstbord)Eind 2014 zijn de eerste nieuwe tekstborden geplaatst. Bezoekers worden met behulp van foto’s op het tekstbord gewezen op objecten in het vertrek. De tekstborden en de informatiegids die bezoekers bij de kassa en de kaartcontrole krijgen, vullen elkaar aan: de gids geeft globale informatie over het gebruik van de kamer en over de bewoner, het tekstbord gaat in op interessante weetjes over de objecten. Dit voorjaar worden in alle 36 paleisvertrekken de tekstborden vervangen.

 

WATERSNOODBIJBEL

De touchscreens zijn geschikt voor het geven van meer achtergrondinformatie. Op het touchscreen in de Kapel krijgt de bezoeker door tekst, foto’s en filmbeelden achtergrondinformatie over onder andere de Koningsstoel, de opbaring van koningin Wilhelmina in 1962 en het dopen van Oranje-baby’s in de Kapel.

Afbeelding 2 (zilverbeslag)Speciale aandacht verdient de ‘Watersnoodbijbel’ van koning Willem III uit 1861: de afbeeldingen in het zilverbeslag (die verwijzen naar de roemruchte prestaties van de Oranje-stadhouders tijdens de Tachtigjarige Oorlog) zijn prachtig gefotografeerd, zodat bezoekers ze tot in de kleinste details kunnen zien.

Door het touchscreen is orgelmuziek terug in de Kapel: op het scherm zijn vier filmpjes te zien en te horen van een organist die op het orgel in de Kapel orgelwerken speelt die een relatie hebben met de Oranje-geschiedenis.

‘VIVAT ORAENGE’

Afbeelding 3 (touchscreen in Galerij)Begin deze week zijn ook in de Schilderijengalerij twee touchscreens geplaatst. Bezoekers kunnen op het scherm door de vijftig schilderijen bladeren en komen zo meer te weten over het kunstwerk en over de kunstenaar.

Afbeelding 6 (Vivat Oraenge)Bijvoorbeeld over het schilderij ‘Vivat Oraenge’ uit omstreeks 1667 van Jan Davidsz. de Heem. Dit lijkt een aardig stilleven met een sinaasappel, maar het is een stil protest tijdens het Eerste Stadhouderloze Tijdperk (1650-1672) toen Oranje-propaganda verboden was. In 2005 werd het schilderij als Nationaal Geschenk aangeboden aan koningin Beatrix gelegenheid van haar vijfentwintigjarig regeringsjubileum. De koningin droeg het schilderij over aan Paleis Het Loo. Sindsdien is het in het museum te zien.

FAMILIEPORTRETTEN

Afbeelding 5 (Emilia)In de tijd van koning-stadhouder Willem III en Mary hingen in de galerij de topstukken uit de Oranje-collectie. Tegenwoordig is het vooral een verzameling van familieportretten van de Oranjes uit de 16e en 17e eeuw. Een soort ‘wie is wie’ van de Oranje-geschiedenis. Een mooi voorbeeld is het portret van Emilia van Oranje-Nassau uit circa 1595 van Daniël van den Queborn. Emilia was de dochter van Willem van Oranje en zijn tweede vrouw Anna van Saksen. Ze choqueerde haar familie door in het geheim te trouwen met de katholieke prins Emanuel van Portugal. Een schandaal! Haar oudere broer – stadhouder Maurits – liet haar zelfs verbannen uit het stadhouderlijke hof in Den Haag. Uiteindelijk legden Emilia en Maurits het bij. In 1625 zat Emilia aan het sterfbed van haar broer.

Op de touchscreens kan veel meer informatie worden gegeven dan op de traditionele tekstborden. Hierdoor komen de voorwerpen en de verhalen in Paleis Het Loo nog meer tot leven.

  • Programmering
    Tekstborden
    De Watersnoodbijbel
  • Schilderijengalerij
    Het touchscreen
    Het portret van Emilia van Oranje-Nassau
Programmering
De touchscreens worden geprogrammeerd door MCW in Rotterdam. Voor de touchscreens voor de Galerij is een speciale digitale pagina gebouwd waarin de juiste schilderijen worden geselecteerd en vervolgens op het touchscreen worden getoond.
foto vergroten
Tekstborden
De oude tekstborden zijn vervangen door moderne ‘lichtbakken’
foto vergroten
De Watersnoodbijbel
Een van de afbeeldingen in het zilverbeslag op de Watersnoodbijbel: stadhouder Maurits knielt om God te danken voor zijn overwinning na de Slag bij Nieuwpoort (1600).
foto vergroten
Schilderijengalerij
Sinds eind maart zijn alle vijftig schilderijen in de Galerij te bekijken op twee touchscreens.
foto vergroten
Het touchscreen
Geeft achtergrondinformatie over het schilderij ‘Vivaet Oraenge’ (Jan Davidsz. de Heem, ca. 1667).
foto vergroten
Het portret van Emilia van Oranje-Nassau
Daniël van den Queborn, ca. 1595
foto vergroten