Paleis Het Loo | Paleis Het Loo en Palais Princier de Monaco
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Paleis Het Loo en Palais Princier de Monaco

dinsdag 21 juli 2015 / door Fabienne van Beek

Afbeelding 1 (borstbeeld)Paleis Het Loo leent regelmatig objecten uit aan musea in binnen- en buitenland. Een borstbeeld uit de collectie van Het Loo is nu te zien in het Prinselijk Paleis in Monaco.

Borstbeeld

Paleis Het Loo wil een breed publiek kennis laten maken met de collectie van het museum. Dat doen we door objecten te tonen in het eigen museum. Maar we lenen onze collectie ook uit aan collega-instellingen in binnen- en buitenland.

Een half jaar geleden kreeg de directie van Paleis Het Loo het verzoek van Palais Princier de Monaco (het Prinselijk Paleis in Monaco) om een beeld uit de collectie te mogen lenen voor de tentoonstelling ‘ROMANOV & GRIMALDI: Three Centuries of History (17th- 20th Centuries)’. Het ging om een bronzen borstbeeld van de Russische tsaar Alexander II Romanov (1818-1881), van beeldhouwer Romuald Gjedroytz uit 1883-1889.

Er is een relatie tussen tsaar Alexander II en de Oranjes: Anna Paulowna, de echtgenote van koning Willem II, was namelijk de tante van Alexander II. Anna Paulowna hield vanuit Nederland contact met haar Russische familie. In juli 1864 bracht tsaar Alexander II een bezoek aan zijn tante in Paleis Soestdijk. Anna Paulowna verafgoodde alles wat Russisch was en was diep onder de indruk van het bezoek van de tsaar. ‘De keizer aller Russen onder mijn eigen dak’, schijnt ze te hebben gesproken tijdens het bezoek. Anna Paulowna omringde zich in haar Nederlandse paleizen met herinneringen aan haar Russische familie. Zo kwam dit borstbeeld van haar neef waarschijnlijk in de collectie van Paleis Het Loo terecht.

Afbeelding 2 (paleis Monaco)Samenwerking

Paleis Het Loo heeft al eerder samengewerkt met het Palais Princier de Monaco voor de tentoonstelling ‘Grace Kelly; prinses & stijlicoon’. In deze tentoonstelling waren objecten uit het prinselijk paleis uit Monaco te zien. Deze samenwerking beviel erg goed, daarom was het een bijzondere eer om nu een object uit Paleis Het Loo te kunnen tonen in Monaco.

Afbeelding 3 (plaatsen borstbeeld)Net als bij andere bruiklenen, moest ook het transport van dit object door één van de medewerkers van Paleis Het Loo begeleid worden. Het was aan mij, om samen met kunsttransporteurs Kortman in Nederland en André Chenue in Monaco, ervoor te zorgen dat deze buste in het Paleis in Monaco geplaatst zou worden. Op 8 juli werd het beeld per luchttransport bezorgd in het Paleis en werd het beeld veilig en wel op een sokkel in de tentoonstelling geplaatst. Dit alles onder regie van de samensteller van de tentoonstelling, Thomas Fouilleron, directeur van het Archief van het Paleis.

Grimaldi en Romanov

De tentoonstelling is te zien in de Staatsappartementen en bibliotheek van het paleis. Het is vrij uniek dat het publiek deze zomer toegang heeft tot deze vertrekken in het Prinselijk Paleis. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de bijzondere band tussen het Huis Grimaldi (de prinselijke familie van Monaco) en de Romanov dynastie, de tsaren die tot 1918 over Rusland heersten. In de 19e eeuw kwamen de Russische vorsten regelmatig naar steden aan de Franse Rivièra, zoals Nice en Monte Carlo in Monaco. De vorstelijke families van Rusland en Monaco begonnen met het aanknopen van diplomatieke en vriendschappelijke banden. Dit leidde tot verschillende bezoeken over en weer.

Afbeelding 4 (affiche)De officiële opening van deze zomertentoonstelling was op donderdagochtend 9 juli in aanwezigheid van H.S.H. Prins Albert II, de huidige vorst van Monaco. Het merendeel van de objecten die te zien zijn in deze tentoonstelling zijn afkomstig uit de collecties van het Russische Nationale Archief en het Staatsmuseum in St. Petersburg, maar ook uit de collectie van het Massena museum in Nice en het Oceanografisch museum in Monaco. Dit laatste museum werd opgericht door vorst Albert I van Monaco, een voorganger van de huidige prins Albert II.

Als je deze zomer in de buurt bent van Monaco, is het zeer de moeite waard om ‘ROMANOV & GRIMALDI: Three Centuries of History’ te gaan bekijken. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 6 september 2015. Veel plezier! Amusez-vous!

  • Het borstbeeld van tsaar Alexander II (1818-1881).
    Het Prinselijk Paleis in Monaco.
    Het plaatsen van het borstbeeld van tsaar Alexander II.
  • Het affiche van de tentoonstelling ‘ROMANOV & GRIMALDI: Three Centuries of History’
Het borstbeeld van tsaar Alexander II (1818-1881).
Romuald Gjedroytz, 1883-1889.
foto vergroten
Het Prinselijk Paleis in Monaco.
Met een fotoroute van prinses Grace.
foto vergroten
Het plaatsen van het borstbeeld van tsaar Alexander II.
Door een medewerker van kunsttransporteur André Chenue.
foto vergroten
Het affiche van de tentoonstelling ‘ROMANOV & GRIMALDI: Three Centuries of History’
Bron: Monaco for Agents
foto vergroten