Paleis Het Loo | Prinsesjes op Het Loo
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Prinsesjes op Het Loo

dinsdag 22 juli 2014 / door Trudie Rosa de Carvalho

Prinsessendagen-(5)-22-juli-2014Op 22 juli beginnen weer de Prinsessendagen op Paleis Het Loo. Vier dinsdagen in juli en augustus zullen schattige kleine meisjes, veelal gekleed in roze of andersoortige jurkjes en met gouden kroontjes op het hoofd verwachtingsvol aan de hand van pappa of mamma, opa of oma, over de lange laan zwermen, richting het Paleis. Op de bassecour, het voorplein, staat de Koninklijke troon al voor ze klaar, de kleine prinsesjes worden geschminkt en er worden leuke activiteiten voor ze georganiseerd.

Prinsessenjurkje

Als de prinsesjes door het paleis lopen waar vroeger de kleine prinses Wilhelmina en prinses Juliana hebben gewoond, komen zij in de zitkamer van koningin Wilhelmina. Vanwege de tentoonstelling ‘Royal Showpieces, een koninklijke ontmoeting met Dutch Design’ staat in deze kamer een glazen kast, helemaal gevuld met kleine prinsessenjurkjes van Wilhelmina en Juliana. Wat daar het meest opvalt? Dat het merendeel van de jurkjes niet gekleurd is, maar wit! Niet zomaar wit, maar witte katoen of zijde versierd met mooie kantjes, randjes en borduursels. Vaak is het enige kleuraccent een gekleurde schouderstrik of een gekleurd zijden lint, dat door de taille, door de mouwtjes of door de halslijn werd geregen. Wilhelmina met konijnDe kleine Wilhelmina, die in 1880 werd geboren, is tussen haar eerste en zevende verjaardag jaarlijks het meest gefotografeerd in een kort, lichtgekleurd jurkje met een lage halslijn, gekleurde strikken op de schouders en bijpassende linten, met korte mouwtjes en met versieringen in Engels of Zwitsers borduurwerk. Dit soort jurkjes reflecteerden de hofdracht van de volwassenen, vertaald naar de eigentijdse kindermode van die tijd. Deze foto’s die moeder koningin Emma ieder jaar opnieuw liet maken, zijn al te beschouwen als staatsiefoto’s van de kleine kroonprinses, zij zou immers later koningin worden.

Borduurwerk

Juliana invnr A8211 coll PHLEr waren meerdere naaisters die kleertjes voor de kleine prinses maakten en verstelden. Maar de wat luxere jurkjes en manteltjes kwamen van onder andere Maison Française robes et confections C. petit in Den Haag en van Arbeid Adelt en Tesselschade. Ook plaatste koningin Emma bestellingen bij de Industrieschool voor Meisjes in Arnhem, Den Haag en Amsterdam, bij Philippona Ketelaar in de Kalverstraat in Amsterdam en bij Mrs. Washington Moon in de Regent Street te Londen. Het borduurwerk op de jurkjes kwam uit Engeland of Madeira. Een belangrijke hofleverancier van borduurwerk was Therese Hersche-Inauen in het Zwitserse Appenzell. Waarschijnlijk koos koningin Emma de jurkjes uit een catalogus. De kleertjes van Wilhelmina hingen niet in een glazen kast, maar in een kabinetje van notenhout met een koperen roede en achttien japonhangertjes. Volgens een bewaarde rekening werd dit kabinetje op 15 september 1887 in Apeldoorn gekocht, samen met twaalf hoedenstandaards. Want alleen een jurkje was niet genoeg: een prinsesje droeg bij haar prinsessenjurk een mooi bijpassend hoedje, schoentjes of korte laarsjes en soms een parasolletje. Ook de kleine Juliana die in 1909 werd geboren, droeg merendeels soortgelijke jurkjes. Dit is te zien op de foto hierboven. Juliana was toen drie jaar.

Een echte prinses

Juliana en haar poppen coll Koninklijke VerzamelingenMet een mooie prinsessenjurk kunnen kleine meisjes spelen dat ze een echte prinses zijn. Maar zelfs echte prinsesjes vinden het leuk om prinsesje te spelen! Zo staat de kleine prinses Juliana op de foto voor haar speelhuisje afgebeeld tussen haar hele poppenfamilie. Als je goed kijkt, zie je dat dit kleine echte prinsesje verkleed is als… een prinses! Zij heeft een galajurk aan met een sleep en in haar hand houdt zij een waaier, kenmerkend voor de officiële hofdracht zoals haar moeder, koningin Wilhelmina, die droeg. Prinsesje spelen is van alle tijden.

  • Juliana en poppen
    Juliana A8211
    Wilhelmina met konijn
  • Prinsessendag 2014
Juliana en poppen
Prinses Juliana in 1911 (G. de Coral, Koninklijke Verzamelingen Den Haag)
foto vergroten
Juliana A8211
Prinses Juliana in 1912 (H. Deutmann, bruikleen GVON)
foto vergroten
Wilhelmina met konijn
Wilhelmina is op dit schilderij vier jaar (Vincze Kabath,1884, bruikleen GVON)
foto vergroten
Prinsessendag 2014
foto vergroten