Paleis Het Loo | Prinsjesdag 1968: de jurk van koningin Juliana
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Prinsjesdag 1968: de jurk van koningin Juliana

dinsdag 16 september 2014 / door Trudie Rosa de Carvalho

Vandaag is het Prinsjesdag. Welke boodschap er in de Troonrede ook wordt uitgesproken, veel belangstelling gaat de laatste jaren uit naar de hoeden. Vandaag de dag is Prinsjesdag bovenal een hoedenparade. Maar bij de opening van de Staten-Generaal in 1968 was vooral de Prinsjesdagjurk van koningin Juliana de grote blikvanger, die tot in detail door de pers werd beschreven. Deze jurk is bewaard gebleven en bevindt zich in de collectie van Paleis Het Loo.

Koningin Juliana en prins Bernhard op Prinsjesdag 1968 Zijdefluweel

Op Prinsjesdag 1968 droeg koningin Juliana een turquoise japon van zijdefluweel, versierd met randen van veelkleurige pailletten en kralen. De japon werd gemaakt door het modehuis Maison Linette in Den Bosch. Over deze japon is veel interessants te vertellen.

Hergebruik

Koningin Juliana droeg haar kleding vaak meerdere keren, soms in vermaakte vorm. Deze Prinsjesdagjapon is daar een mooi voorbeeld van. De japon is namelijk gemaakt uit een fluwelen mantel met bontkraag en sleep, gedragen over een bijpassende kanten japon bij het huwelijk van prinses Beatrix en prins Claus op 10 maart 1966.

Bij het huwelijk droeg de koningin de mantel en de japon met een hoed, een corsage, juwelen en lange handschoenen in bijpassende kleur. Een voormalig medewerkster van Maison Linette wist te vertellen dat Juliana bij elke avondjurk aparte handschoenen had, die Maison Linette in de juiste kleur liet verven.

Op de rekening van Maison Linette van 8 maart 1966 staat dit ensemble als volgt vermeld: Staaltjes van de japon van koningin Juliana‘façon turquoise lange mantel op satin f 1.100’ en ‘façon groene kant japon op taft f 500’.  Een eerdere rekening toont aan dat de velours werd geleverd door de bekende zijdeproducent in Lyon, Bianchini Férier: ‘7 ¼ mtr. Turq. Velours Bianchine à f. 95,- – f. 688,75.’

Via een voormalig medewerkster van Maison Linette zijn de stofstaaltjes van de mantel en de japon terecht gekomen bij Paleis Het Loo als documentatiemateriaal.

 

Prinsjesdagjapon

Twee jaar later werd de mantel dus vermaakt tot een Prinsjesdagjapon. Op de filmbeelden van Prinsjesdag 1968 is te zien dat de japon oorspronkelijk de sleep heeft behouden, maar die is later alsnog verwijderd. De versiering langs de halslijn en op de mouwen werd in de krant omschreven als ‘glinsterende juweeltjes’. De koningin droeg het heuplint en de ster van Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw en het is leuk om te zien dat de pailletten- en kralenrand van de hals speciaal met drukkers werd vastgezet, zodat het heuplint onder de rand doorliep in plaats van eroverheen, wat veel mooier was.

Prinsjesdagjapon en de details

 

Maison Linette

Ook over Maison Linette, waar koningin Juliana een vaste klant was, is meer te vertellen. Tussen 1957 en 1973 werden niet alleen alle Prinsjesdagjurken gemaakt door Maison Linette, maar ook werd er het hele jaar door dag- en avondkleding met bijpassende accessoires besteld vooral voor koningin Juliana, prinses Beatrix en prinses Margriet. Een artikel in de Leeuwarder Courant van 7 maart 1966  geeft een interessante beschrijving van het modehuis: ‘ (…) Linette uit Den Bosch. Een naam die boven de Moerdijk niet zo bekend is. Linette is een gesloten modehuis dat bepaald niet aan de weg timmert. Ingewijden uit Den Bosch daarentegen weten te vertellen dat de naam in Brabantse contreien al 35 jaar lang een begrip is. “Couture modèles, fourrures, chapeaux” staat op het naambord aan de Torenstraat vermeld. In Den Bosch weet men ook te vertellen dat dit solide en gerenommeerde modehuis al zo’n 15 jaar lang relaties op modegebied onderhoudt met Paleis Soestdijk. Garderobes voor vorstelijke reizen en festiviteiten zijn er in de afgelopen jaren vervaardigd en naar verluidt ziet men van tijd tot tijd een prinses naar binnen stappen bij mevrouw Linette Bergé-Farwick die haar voornaam heeft gegeven aan het modehuis dat nu al wekenlang in de belangstelling staat .’

Op Prinsjesdag stond de koningin natuurlijk enorm in de belangstelling. Maar in meerdere interviews vertelde koningin Juliana dat zij een ‘hartgrondige hekel had aan pompeusheid’ en dat het koninklijk protocol in haar beleving haar ‘natuurlijke vijand’ was. Maar toch straalde zij altijd koninklijke waardigheid uit; waardigheid waar Maison Linette mede vorm aan gaf.

Hoedenparade

In 1968 ging de aandacht dus vooral uit naar de japonnen van koningin Juliana en haar dochters. Maar tegenwoordig is er vooral belangstelling voor de hoeden van de vrouwelijke Kamerleden.Dat er zoveel belangstelling is voor de hoeden is op zich verwonderlijk. Het dragen van een hoed op Prinsjesdag heeft altijd tot de gewone kledingetiquette gehoord. Het was Marga Klompé die in 1966 de spits afbeet met een opzienbarende hoed met struisvogelveren. Daarna stond vooral Erica Terpstra met haar hoedencreaties jaarlijks volop in de belangstelling. Deze traditie werd door meer vrouwelijke Kamerleden overgenomen: Prinsjesdag is nu Hoedjesdag.

  • Koningin Juliana en prins Bernhard op Prinsjesdag 1968
    Staaltjes van de japon van koningin Juliana
    Prinsjesdagjapon van koningin Juliana 1966-1968
  • Detail van de versiering van de Prinsjesdagjapon van koningin Juliana, 1966-1968
    Detail van de Prinsjesdagjapon van koningin Juliana, 1966-1968
Koningin Juliana en prins Bernhard op Prinsjesdag 1968
Foto: ANP
foto vergroten
Staaltjes van de japon van koningin Juliana
Afkomstig uit het atelier van Maison Linette, 1966. Collectie: Paleis Het Loo
foto vergroten
Prinsjesdagjapon van koningin Juliana 1966-1968
Collectie: Paleis Het Loo. Bruikleen: SHVHON
foto vergroten
Detail van de versiering van de Prinsjesdagjapon van koningin Juliana, 1966-1968
Collectie: Paleis Het Loo. Bruikleen: SHVHON
foto vergroten
Detail van de Prinsjesdagjapon van koningin Juliana, 1966-1968
Collectie: Paleis Het Loo. Bruikleen: SHVHON
foto vergroten