Paleis Het Loo | Ridders bezoeken Ridders
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Ridders bezoeken Ridders

dinsdag 19 mei 2015 / door George Sanders

De Militaire Willems-Orde is de hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding. Op dit moment telt deze orde nog maar vier ridders. Bijzonder is dat drie van de vier ridders een bezoek brachten aan de tentoonstelling Ridders van Oranje.

Tweede eeuwfeest

Opening-Ridders-van-Oranje-met-Marco-Kroon-en-Gijs-Tuinman---Foto-de-Stentor-Cees-BaarsAanleiding voor de tentoonstelling Ridders van Oranje: vier eeuwen lintjes aan vorst & volk is het tweehonderdjarige bestaan van de Militaire Willems-Orde en de Orde van de Nederlandse Leeuw. De expositie werd op 9 maart geopend in aanwezigheid van de beide Nederlandse ridders in de Militaire Willems-Orde: majoor Marco Kroon en majoor Gijs Tuinman.

De Militaire Willems-Orde werd sinds de oprichting in 1815 ongeveer 6.000 maal uitgereikt: meer dan 1.000 maal voor de Slag bij Waterloo in 1815, ongeveer 1.350 maal aan militairen vanwege hun aandeel in de Belgische Opstand in de jaren 1830-1832 en ruim 3.000 maal voor verdiensten tijdens de strijd in Nederlands-Indië. Tegenwoordig wordt de Militaire Willems-Orde zeer sporadisch verleend. Na 1955 vonden maar drie verleningen plaats.

Een vergeten ridder

IMG_3693Begin mei bracht majoor Kenneth George Mayhew een bezoek aan de tentoonstelling Ridders van Oranje op Paleis Het Loo. De 98-jarige Britse majoor is de oudste nog levende ridder in de Militaire Willems-Orde. Het levensverhaal van Mayhew is bijzonder. Direct na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog nam hij dienst. Op D-day (6 juni 1944) landde 2de luitenant Mayhew in Normandië. In de maanden daarna trok zijn compagnie noordwaarts. In september en oktober 1944 nam Mayhew actief deel aan de Slag bij Overloon en de bevrijding van Weert, Venray en Overloon. Daarbij raakte hij gewond. Bij Koninklijk Besluit van 24 april 1946 nr. 29 werd hij benoemd tot ridder 4e klasse der Militaire Willems-Orde.

In de jaren ’80 van de vorige eeuw ging het contact met Mayhew verloren; er werd zelfs aangenomen dat hij al was overleden. Pas in 2011 werd Mayhew opgemerkt toen hij een herdenkingsplechtigheid in Venray bijwoonde. Sinds die tijd maakt Mayhew weer deel uit van de ‘familie’ van ridders in de Militaire Willems-Orde.

Market Garden

De vierde nog levende ridder in de Militaire Willems-Orde is de Amerikaanse luchtmachtofficier Edward S. Fulmer, die inmiddels 96 jaar is. Tijdens Operatie Market Garden vloog Fulmer als tweede piloot van een militair transportvliegtuig boven bezet gebied. Op 18 september 1944 werd het vliegtuig door Duits afweervuur getroffen, waarbij brand ontstond en de piloot bewusteloos raakte. Met gevaar voor eigen leven nam Fulmer het toestel over, zodat de parachutisten en de bemanning uit het vliegtuig konden springen. Fulmer wist het vliegtuig in de buurt van Nijmegen aan de grond te zetten, maar liep daarbij zeer ernstige brandwonden op. Voor zijn moed ontving hij in oktober 1946 van koningin Wilhelmina de Militaire Willems-Orde.

Ridders van Oranje: vier eeuwen lintjes aan vorst & volk is nog te zien tot en met 31 mei.

  • De ridders Marco Kroon en Gijs Tuinman
    Ridder Kenneth George Mayhew
    Poster Ridders van Oranje
De ridders Marco Kroon en Gijs Tuinman
waren op 9 maart aanwezig bij de tentoonstelling Ridders van Oranje (foto: De Stentor/Cees Baars)
foto vergroten
Ridder Kenneth George Mayhew
bezocht op 6 mei de tentoonstelling (foto: Paleis Het Loo)
foto vergroten
Poster Ridders van Oranje
foto vergroten