Paleis Het Loo | Royal Showpieces: in stijl opgediend!
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Royal Showpieces: in stijl opgediend!

donderdag 24 september 2015 / door Paul Rem

Paleis Het Loo heeft gastcurator Nicole Uniquole opnieuw uitgenodigd om voor Royal Showpieces diverse historisch ingerichte paleiszalen om te toveren tot een belevenis. In vijf ruimtes van het paleis wordt de historische inrichting gecombineerd met hedendaags Dutch Design.

Tafelen aan het hof

De eerste editie van Royal Showpieces in het voorjaar van 2014 was een groot succes. Veel bezoekers waardeerden de combinatie van modern design met de historische paleisvertrekken. In deze tweede editie van Royal Showpieces draait alles om ‘tafelen’ aan het hof. Gedurende de eeuwen dat Het Loo werd bewoond, werd er ook gegeten. En niet alleen door de stadhouderlijke, later koninklijke, familie. De hofhouding die de vorst en zijn familie omringde, het dienstpersoneel in het paleis, het keukenpersoneel, het stalpersoneel, de gasten van de Oranjes, iedereen werd elke dag van eten voorzien. De paleiskeukens waren continubedrijven, want hier werden niet alleen de maaltijden bereid, maar veel werd zelf verwerkt. Een omvangrijke buitenplaats als Het Loo vormde een gemeenschap die min of meer zelfvoorzienend was. Het Loo beschikte over eigen boerderijen die dagelijks verse melk, boter, eieren en vlees leverden. Ook was er een grote moestuin waar groente en fruit werden verbouwd en gekweekt.

Paleis Het Loo is gebouwd als jachthuis, dus veel van de jachtbuit belandde uiteindelijk op tafel in het paleis. De hofkoks hadden het extra druk bij bijzondere ontvangsten. Galadiners vonden plaats in de Grote Eetzaal, de huidige Schilderijengalerij. Kleine diners werden gegeven in de Nieuwe Eetzaal. Maar een vorst voelde zich niet gebonden aan één plek. Zo weten wij dat koningin Mary II de Grote Zaal (Audiëntiezaal) wel eens gebruikte als haar privé-eetzaal. Koningin Wilhelmina lunchte wel eens met hoge gasten in haar zitkamer.

 

Pronken op tafel

Royal Showpieces II, inrichting Oude Eetzaal met bruidsjurk Edwin Oudshoorn. Foto Paleis Het LooNicole Uniquole heeft de Oude Eetzaal van Willem III omgetoverd tot een koninklijk ‘laboratorium’ waar bezoekers de ontwikkeling van producten kunnen zien, zoals het verbouwen van groente en het telen van fruit. Het Loo voorzag namelijk ook de andere paleizen van dit soort producten voor op tafel. Onder de glazen stolpen ligt hedendaags bestek, onder meer van het toonaangevende Weense ontwerpersduo Mischer & Traxler.
Royal Showpieces II, herhaling wandbespanning in vloerbedekking zitkamer koning Willem I. Foto Tsur Reshef

De bijzondere zijden wandbespanning in de kamer van koning Willem I, diepblauw met een zee van goudgele rozetten, zet zich op de vloer door in het tapijt dat voor deze presentatie is ontworpen. In deze ruimte draait alles om het pronken op tafel: imposante neo-rococo terrines en met goud versierde dekselbokalen en champagneglazen uit oud Duits keizerlijk bezit.

 

Royal Showpieces II, Ikat-servies van Damian o'Sullivan en Benoît-Pierre Emery voor Hermès. Foto Paleis Het LooIn het centrale trappenhuis is een grote triomfpoort geplaatst waardoor het lijkt alsof de decoratie van de enorme wandschildering zich erin voortzet. Op de ‘poort’ is een waterval van porseleinen borden geplaatst. De borden komen uit het bezit van de Duitse ex-keizer Wilhelm II, afkomstig uit de collectie van Huis Doorn, zijn laatste verblijf. In de Zitkamer van koningin Sophie domineert een gigantische eettafel op z’n kop, die dienst doet als vitrine voor bijvoorbeeld het servies Voyage en Ikat, dat Damian o’Sullivan voor Hermès ontwierp; porselein dat versierd is met het geraffineerde decor van ikat-textiel.

 

Herbarium

In de Zitkamer van koningin Emma heeft Uniquole zich laten leiden door de bijzondere wandbespanning van bedrukt en met olieverf beschilderd fluweel. De florale motieven van zijn voortgezet in de vloer. Midden in deze vorstelijke woonkamer staat een reusachtig  opengeslagen boek. Het is de ‘vitrine’ voor sieraden van Ted Noten en tafelobjecten van Else Schenkeveld. De bloemisten van Het Loo hebben gewerkt aan een enorm herbarium van planten uit de paleistuin. De tientallen glazen potjes van bijzondere zaden uit de collectie van koning Willem III, een verzilverd takje uit het bruidsboeket van prinses Juliana en de kunstbloemen die werden gebruikt bij het huwelijksfeest van koningin Wilhelmina verbeelden het belang van bijzondere gewassen voor de koninklijke familie en het hof.

Zitkamer_koningin_Emma-Royal-Showpieces-Paleis-Het-Loo

  • De Oude Eetzaal wordt ingericht
    Herhaling wandbespanning in de vloerbedekking
    Omgekeerde eettafel
  • Ikat-servies voor Hermès
    Zitkamer koningin Emma tijdens Royal Showpieces
    Zitkamer koningin Emma tijdens Royal Showpieces
De Oude Eetzaal wordt ingericht
Met als middelpunt een bruidsjurk van Edwin Oudshoorn. Foto: Paleis Het Loo
foto vergroten
Herhaling wandbespanning in de vloerbedekking
In de Zitkamer van koning Willem I. Foto: Tsur Reshef
foto vergroten
Omgekeerde eettafel
geplaatst in de Zitkamer van koningin Sophie. Foto Tsur Reshef
foto vergroten
Ikat-servies voor Hermès
Ontworpen door Damian o'Sullivan en Benoît-Pierre Emery. Foto Paleis Het Loo
foto vergroten
Zitkamer koningin Emma tijdens Royal Showpieces
Foto Menno Mulder
foto vergroten
Zitkamer koningin Emma tijdens Royal Showpieces
Foto Menno Mulder
foto vergroten