Paleis Het Loo | Royal Showpieces weer vertrokken
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Royal Showpieces weer vertrokken

woensdag 24 september 2014 / door Johan Carel Bierens de Haan

De opstelling in vijf paleisvertrekken onder de naam Royal Showpieces, een koninklijke ontmoeting met Dutch Design is alweer afgelopen. Vijf vertrekken – de Audiëntiezaal, de Nieuwe Eetzaal, de Salon van stadhouder Willem V, de Bedkamer van koning-stadhouder Willem III en de Zitkamer van koningin Wilhelmina – zagen er van eind maart tot eind augustus heel anders uit. Afgezien van de jaarlijkse kerstopstelling, was dat voor het eerst sinds de opening van het paleis als museum in 1984.

Dutch Design

In plaats van tijdgebonden voorwerpen, die het leven en wonen van onze stadhouders en vorsten tonen, hebben wij in deze vijf vertrekken een tijdelijke opstelling met hedendaagse ontwerpen gemaakt. Voor de ontwikkeling van dit concept keken wij naar het voorbeeld Dutch Design. Huis van Oranje, gehouden in 2012 op Schloss Oranienbaum bij Dessau in Duitsland. Deze tentoonstelling stond onder regie van gastconservator Nicole Uniquole.

Op ons verzoek heeft Nicole Uniquole ook voor Paleis Het Loo een plan voor vijf vertrekken gemaakt, uitgewerkt door de ontwerpers Maarten Spruyt en Tsur Reshef. Deze vertrekken werden grotendeels ontruimd en vervolgens weer gevuld met hedendaagse Nederlandse ontwerpen (zoals mode en gebruiksvoorwerpen) in combinatie met historische voorwerpen die Nicole uit de depots van Paleis Het Loo mocht kiezen.

De kamer van Stadhouder Willem V (links) en de bedkamer van koning-stadhouder Willem III tijdens Royal Showpieces

 

Frisse blik

Het resultaat bood een onverwachte, frisse blik op een combinatie van oud en nieuw in de historische omgeving van de paleisvertrekken. Nicole is liefdevol omgegaan met depotstukken die doorgaans weinig zichtbaar zijn en dus niet tot de helden van de collectie behoren. Zij was merkbaar verrukt door de schoonheid van onze rijk gevarieerde collectie.

Bezoekers werden verrast door de afwisseling van onze historisch ingerichte vertrekken en deze Royal Showpieces. Dikwijls moest je goed kijken om te onderscheiden of een voorwerp een nieuw ontwerp was, of misschien toch tot de vaste museale collectie van Paleis Het Loo behoorde. Donkere hoekjes waren door extra belichting beter te zien en het gehoor werd geprikkeld door toegevoegde geluiden.

Weerspiegeling van plafond in de vloerbedekkingEen vondst van Nicole was om de geschilderde plafonds van de vertrekken gespiegeld te laten neerdalen in de vloerbedekking. Deze werd speciaal voor de tentoonstelling gemaakt door Desso. Bezoekers keken behoedzaam omhoog en waren verrast als ze merkten dat ze op een plafondschildering liepen…

 

Rood roggenleer

Hester van Eeghen Fishy RayEen eigen favoriet? Niet een depotstuk van Paleis Het Loo, maar een etui van rood roggenleer van Hester van Eeghen, dat vijf maanden lang met gemak stand hield onder het imponerende geschilderde plafond van de audiëntiezaal.

Verrassend waren de Flying flames, een installatie van kaarsen imiterende led-lampjes ontworpen door Moritz Waldemeyer & Ingo Maurer c.s. opgesteld in de bedkamer van koning-stadhouder Willem III.

En adembenemend was de cascade van bloemen die van het plafond van de kamer van stadhouder Willem V op de bezoeker neerdaalde: een publiekslieveling, vervaardigd in samenwerking met onze collega’s van de tuindienst.

Het experiment, dat in gesprek met Nicole schoorvoetend was begonnen, is geslaagd. Bezoekers keken met andere ogen en bovendien kwamen er ook andere bezoekers. Inmiddels zijn de kamers weer ontruimd en bieden ze weer hun vertrouwde aanblik. Maar net als bij de jaarlijkse kerstopstellingen van gedekte tafels en versierde kerstbomen, zullen wij de bezoeker volgend jaar graag weer op een ander been willen zetten door speciale ontmoetingen te organiseren tussen modern Nederlands ontwerp en historische paleisinterieurs.

  • Salon van stadhouder Willem V tijdens Royal Showpieces
    Bedkamer van koning-stadhouder Willem III tijdens Royal Showpieces
    Het plafond van de Audiëntiezaal is weerspiegeld in de vloerbedekking
  • Etui van rood roggenleer
Salon van stadhouder Willem V tijdens Royal Showpieces
Foto: Menno Mulder
foto vergroten
Bedkamer van koning-stadhouder Willem III tijdens Royal Showpieces
Foto: Menno Mulder
foto vergroten
Het plafond van de Audiëntiezaal is weerspiegeld in de vloerbedekking
De vloerbedekking is speciaal door Desso gemaakt voor de tentoonstelling Royal Showpieces. Foto: Raldo Neven in opdracht van Desso.
foto vergroten
Etui van rood roggenleer
Foto en ontwerp: Hester van Eeghen
foto vergroten