Paleis Het Loo | Speurtocht in de herfstvakantie
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Speurtocht in de herfstvakantie

dinsdag 7 oktober 2014 / door Karlien Dijkstra

Overal zie je ze: honden! Op jachttaferelen en op portretten als trouwe metgezel van de Oranjes. Daarom spelen de drie koninklijke honden de hoofdrollen in de nieuwe speurtochten voor kinderen.

 

Herfstvakantie 2014

Vanaf de herfstvakantie 2014 is de eerste nieuwe speurtocht klaar: speurhond Cricket neemt kinderen mee door het paleis, de stallen en de tuinen. In de kerstvakantie 2014 volgen nog twee speurtochten met koninklijke honden: het verwende schoothondje Antoinette en de brave waakhond Hector. Voor deze drie honden gingen ontwikkelaars Elke Scheffers en Karlien Dijkstra op zoek naar voorbeelden van Oranje-honden: die blijken er volop te zijn.

Jachttafereel

Jachttafereel Willem III met hondenAllereerst natuurlijk de honden op de jachttaferelen uit de tijd van koning-stadhouder Willem III. In de Schilderijengalerij van Het Loo is dit schilderij van Dirk Maas te zien. Hierop is Willem III (op het witte paard) afgebeeld tijdens een jachtpartij in de buurt van Paleis Het Loo. Het is bekend dat de koning-stadhouder een meute van wel tachtig honden had. De honden speelden een belangrijke rol bij de parforce jacht, waarbij de honden een hert of een zwijn opjaagden en vervolgens insloten.

Trouwe hond

Staatsieportret Willem II met zijn trouwe GreyhoundBehalve als jachthonden zijn honden ook te zien als metgezel van de geportretteerde. Een mooi voorbeeld is het portret van prins Willem, een jaar voordat hij als koning Willem II werd ingehuldigd, te zien in het Rijksmuseum. Dit portret is zo bijzonder omdat het een niet alledaagse ‘setting’ is voor een staatsieportret: de prins is weliswaar in vol ornaat afgebeeld, maar de achtergrond is een duinlandschap.

Naast de prins staat een Greyhound die trouw naar zijn baas opkijkt. Het is niet helemaal duidelijk waarom de hond op dit portret is afgebeeld. Misschien koos de schilder Kruseman ervoor om de prins als romantische held af te beelden. De trouwe hond past dan helemaal in dit plaatje.

Cricket – de hoofdpersoon van de nieuwe speurtocht – is gebaseerd op deze hond van Willem II. Hij is een nogal drukke speurhond die overal in het paleis leuke spulletjes ziet en daar ontzettend door wordt afgeleid.

Familieportret

Familieportret van prinses Carolina en zes van haar kinderenEen ander schilderij met honden is dit familieportret uit 1775, te zien in de kamer van stadhouder Willem V. Dit is prinses Carolina, de oudere zuster van Willem V, met zes van haar vijftien kinderen. Carolina schijnt over dit portret te hebben gezegd: “zeven apentronieën op een rij”. In tegenstelling tot de wat stijve familieportretten uit de 17e eeuw ziet dit portret er knus uit. De hondjes op de voorgrond en op schoot bij Carolina versterken dit huiselijke beeld. De twee honden vooraan zijn een zwart Spioentje en een Italiaans windhondje. Op schoot een echt schoothondje met zwarte oren.

Ook de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix hadden honden als huisdier en lieten zich hier als kind – maar ook als volwassene – mee fotograferen. Wilhelmina was dol op haar favoriete hond Swell (zie blog Trudie Rosa de Carvalho).

Koninklijke honden

De hond als vriend van de vorst is het uitgangspunt voor de drie speurtochten. Speurhond Cricket ziet allerlei spullen in het paleis waar hij meer over wil weten. Schoothondje Antoinette weet alles over de hofetiquette. En door het geroddel van de hofdames is ze op de hoogte van allerlei spannende weetjes. Waakhond Hector is er trots op dat zijn familie al generaties lang het paleis bewaakt. Hij weet veel over de geschiedenis van het paleis en van de bewoners en vertelt daar graag over. Door de ogen van deze drie koninklijke honden beleven kinderen en hun (groot)ouders het paleis op een heel andere manier.

Speurtocht herfstvakantie met hond Cricket                    Tekening van Willem & Mary als onderdeel van de nieuwe speurtocht

Dagje uit met kinderen?

Tijdens de herfstvakantie 2014 is Paleis Het Loo een leuk uitje om te bezoeken met kinderen. Meer weten? We hebben alle activiteiten voor een dagje uit met kinderen op een rijtje gezet.

  • Koning-stadhouder Willem III tijdens een jachtpartij bij Paleis Het Loo
    Erfprins Willem, een jaar voor zijn inhuldiging als koning Willem II
    Familieportret van prinses Carolina en zes van haar kinderen
  • Speuren met Cricket
    Tekening Willem & Mary
Koning-stadhouder Willem III tijdens een jachtpartij bij Paleis Het Loo
Schilder: Dirk Maas, 1700. Collectie: Paleis Het Loo
foto vergroten
Erfprins Willem, een jaar voor zijn inhuldiging als koning Willem II
Schilder: Jan Adam Kruseman, 1839. Collectie Rijksmuseum Amsterdam
foto vergroten
Familieportret van prinses Carolina en zes van haar kinderen
Schilder: Anton Wilhelm Tischbein, 1775. Bruikleen: Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis
foto vergroten
Speuren met Cricket
Voorkant van de nieuwste speurtocht voor kinderen, beschikbaar in de herfstvakantie
foto vergroten
Tekening Willem & Mary
Onderdeel uit de nieuwste speurtocht voor kinderen, beschikbaar vanaf de herfstvakantie 2014
foto vergroten